Consilierul politic al Ambasadei SUA: Persoane cu probleme în justiţie folosesc un naţionalism negativ, o retorică antioccidentală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Încetinirea ritmului luptei anticorupţie ar fi un factor de risc în relaţiile internaţionale ale Bucureştiului, afirmă, într-un interviu la Europa FM, consilierul politic al Ambasadei SUA, David Allen Schlaefer, care consideră că interesul Rusiei este să vulnerabilizeze România şi să slăbească legăturile ei cu restul Europei şi cu SUA.

În ceea ce priveşte existenţa unor persoane publice din România care ar promova interese ostile Occidentului, Schlaefer declară că există persoane care devin aliaţi de conjunctură ai Moscovei, precum şi persoane care fug de justiţie, care au probleme de corupţie şi care folosesc un naţionalism negativ, recurg la o retorică anticorupţie.

“Un factor de risc care ne îngrijorează mult este încetinirea luptei anticorupţie. Corupţia este un vector de influenţă şi poate fi extrem de periculoasă pentru România. Este cel mai important dintre toate motivele pentru care România ar trebui să continue lupta împotriva corupţiei”, a declarat într-un interviu la Europa FM David Allen Schlaefer.

El a remarcat că Rusia este activă şi în Europa, dar şi în SUA, iar unul dintre scopuri este vulnerabilizarea României.

„Rusia este mai activă – atît în Europa, cît şi în România. De asemenea, în Statele Unite, desigur. Pentru noi, obiectivul este simplu: să vulnerabilizeze România şi să slăbească legăturile ei cu restul Europei şi cu Statele Unite. Acesta este interesul Rusiei”, consideră Schlaefer.

Diplomatul american a adăugat că Ambasada SUA e în legătură cu oficialităţile locale, iar întrebat dacă au fost identificate persoane publice din România care să promoveze interese ostile Occidentului, a răspuns: “Există persoane care devin aliaţi de conjunctură ai Moscovei, care adoptă – uneori, fără să fie conştienţi – retorica Rusiei. Mai sunt persoane care fug de justiţie, desigur, care au probleme de corupţie, care folosesc un naţionalism negativ: o retorică împotriva valorilor occidentale şi o retorică anticorupţie”, a spus David Schlaefer, la Europa FM.

În opinia sa, oficialităţile române “nu sunt conştiente de riscuri sau nu cunosc toate tacticile propagandei ruse – fără să ştie, repetă şi diseminează informaţii fără a avea idee care este originea lor şi cît de dăunătoare pot fi”.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite