Consilierul navetist de la Sănătate, contracte grase cu spitale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Victor Mora are spatele asigurat de ministrul Nicolăescu FOTO: ZI DE ZI
Victor Mora are spatele asigurat de ministrul Nicolăescu FOTO: ZI DE ZI

Firmele la care este acţionar Victor Mora, consilierul ministrului Sănătăţii care face naveta săptămânal cu avionul pe bani publici, au încasat peste 5,2 milioane de lei din contracte cu spitalele din Târgu-Mureş. Mâna dreaptă a ministrului Sănătăţii pare un om de afaceri foarte descurcăreţ.

Pe lângă faptul că merge acasă săptămânal cu avionul din banii Ministerului Sănătăţii, Victor Mora a făcut şi afaceri fructuoase cu spitalele care, la acea vreme, erau subordonate ministerului. Mora a fost consilierul ministrului Eugen Nicolăescu şi între anii 2006 - 2008. În acelaşi timp era acţionar la nu mai puţin de patru firme din Mureş şi Bistriţa (Moragroind SRL, Hoptrade SRL, MRG Faţade SRL şi Natur Fruct SA). 

Fără să îl deranjeze calitatea sa de consilier al ministrului Sănătăţii, Victor Mora a încasat dividente de pe urma contractelor încheiate de către firmele la care este acţionar cu Spitalul Clinic de Urgenţă Târgu-Mureş şi Spitalul Municipal Târnăveni.

Trei dintre contracte au fost semnate în anul 2007 şi au avut o valoare de aproximativ două milioane de lei, două dintre acestea fiind cu spitalul din oraşul Târgu Mureş. Alte trei contracte au fost semnate în 2008, valoarea fiind de peste 3,2 milioane de lei. Cele şase contracte cu spitalele finanţate de ministerul la care Victor Mora era consilier au fost pentru reparaţii generale şi renovări, reabilitare termică sau reparaţii instalaţii sanitare şi electrice. 

„Este adevărat că sunt acţionar la aceste firme. Însă nu m-am ocupat eu de aceste contracte, ci conducerea firmelor. Eu nu am ştiut despre aceste relaţii contractuale, pentru că acţionarii nu sunt consultaţi de către manageri atunci când participă la licitaţii. Eu am aflat ulterior de aceste contracte şi am aflat din presă“, susţine Victor Mora, consilierul ministrului Eugen Nicolăescu. Practic, Victor Mora şi-a rotunjit veniturile de la firmele unde deţine acţiuni prin contracte cu ministerul la care, în mod întâmplător, era mâna dreaptă a ministrului.

ANGAJAT ATIPIC: LUCREAZĂ ÎN WEEKEND, LA DOMICILIU

Fiind unul dintre preferaţii săi, ministrul Sănătăţii l-a angajat din nou pe post de consilier pe Victor Mora începând cu data de 17 ianuarie 2013. De la Guvern i s-a făcut rost şi de o locuinţă de serviciu: un apartament de peste 150 de metri pătraţi în centru Bucureştiului, pentru care Mora plăteşte doar puţin peste 800 de lei. Nu locuieşte însă prea mult în acest apartament. A făcut în aşa fel încât să stea mai mult acasă, în Târgu-Mureş. 

Conform documentelor deţinute de „Adevărul“, consilierul ministrului Sănătăţii a plecat în fiecare week-end acasă, încă de joi, iar biletele de avion i-au fost plătite de minister. Motivul? Mora merge să să lucreze la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Târgu-Mureş, acolo unde, de cinci săptămâni, discută despre „infrastructura sanitară“, aşa cum reiese din ordinele de deplasare ale lui Victor Mora. 

„Sunt chestiuni complexe. Am preferat să merg la sfârşit de săptămână că e mai liber şi putem discuta mai pe larg“, este explicaţia pe care a dat-o Mora.

NICOLĂESCU: „L-AM VĂZUT EU CĂ MUNCEŞTE!“

Ministrul Eugen Nicolăescu este convins că omul său de încredere îşi face treaba pentru care merge la Târgu- Mureş şi este bucuros că îl are până la mijlocul săptămânii în Bucureşti. 

„Se poate duce şi în weekend, restul timpului să stea aici, să muncească, că de-aia l-am adus aici“, spune ministrul Nicolăescu. Mai mult, acesta susţine că l-a văzut cu ochii lui că munceşte în week-end la 

Târgu-Mureş. „Am fost acum o lună la Târgu-Mureş şi era acolo, muncea. Eu cu ochii mei am văzut“, a afirmat 

ministrul.

5,2 milioane de lei este valoarea contractelor dintre firmele lui Mora şi spitalele din Mureş.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite