UPDATE Consilierii Primăriei Capitalei au votat reapariţia hingherilor de maşini

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consilierii municipali din Primăria Capitalei au votat în şedinţa CGMB de miercuri un proiect de hotărâre care prevede ridicarea maşinilor parcate neregulamentar. Ridicarea autoturismului va costa între 200 şi 270 de lei, iar staţionarea ajunge 150 de lei pe zi.

În şedinţa Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB) de miercuri s-a votat un proiect privind ridicarea, transportul, depozitarea şi eliberarea vehiculelor staţionare neregulamentar pe partea carosabilă a drumurilor publice care fac parte din reţeaua principală de străzi a municipiului Bucureşti.

„Începând cu data intrării în vigoare a prezentei, vehiculele staţionate neregulamentar pe drumurile publice care fac parte din reţeaua principală de străzi a municipiului Bucureşti vor putea fi ridicate, transportate, depozitate şi eliberate, în conformitate cu prevederile regulamentului aprobat prin prezenta hotărâre", se arată în proiectul de hotărâre aporbat miercuri.

Potrivit acestuia, constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor principale din prezentul regulament, precum şi dispunerea măsurii tehnico-administrative de ridicare se fac de către poliţiştii rutieri din cadrul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti sau Secţiei Regionale de Poliţie Transporturi Bucureşti ori poliţişti locali din cadrul Direcţiei Generale de Poliţie Locală şi Control a municipiului Bucureşti.

Eliberarea vehiculului se va face numai proprietarului/deţinătorului/utilizatorului legal al acestuia şi doar după achitarea tarifelor de ridicare, transport şi depozitare, în baza certificatului de înamtriculare în original sau al oricăui act din care să rezulte dreptul de proprietate sau folosinţă asupra vehiculului şi a unui act de identitate al solicitantului.

Tarifele de ridicare sunt:

- 200 de lei, pentru vehicule cu masa totală maximă autorizată de până la 5 tone, inclusiv

- 270 de lei, pentru vehicule cu masa totală maximă autorizată de peste 5 tone.

Tarife de transport sunt:

- 150 de lei, pentru vehicule cu masa totală maximă autorizată de până la 5 tone, inclusiv

- 200 de lei, pentru vehicule cu masa totală maximă autorizată de peste 5 tone

În funcţie de perioada de depozitare, calculată din momentul depozitării efective a vehiculului, se percepe un tarif de 150 lei/zi.

Firea: Nu ne vom transforma în hinghieri de maşini

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a transmis miercuri, referitor la proiectul privind ridicarea maşinilor parcate neregulamentar, că angajaţii Primăriei nu se vor transforma în hingheri de maşini.

„Nu ne propunem să ne transformăm în hingherii de maşini ai Capitalei. Nu vom vâna cetăţenii, este vorba de un proiect în sensul deblocării căilor de acces, precum intrarea în scoli, spitale sau mijloace de transport în comun, pe calea de tramvai sau în faţa unui troleibuz. În ceea ce priveşte autoturismele parcate neregulamentar, dar care blochează căi de acces, se va gândi un sistem de sancţionare diferit, împreună cu Brigada Rutieră, care va fi anunţat ulterior”, a  declarat Gabriela Firea.

***

Consilierii municipali vor dezbate, astăzi, un proiect de hotărâre privind ridicarea, transportul, depozitarea şi eliberarea vehiculelor staţionare neregulamentar pe partea carosabilă a drumurilor publice care fac parte din reţeaua principală de străzi a municipiului Bucureşti.

"Reglementările privind circulaţia pe drumurile publice prevăd şi posibilitatea de a se putea aplica, pe lângă sancţiunea principală, şi una complementară, constând în măsura tehnico-administrativă de ridicare, transport, depozitare şi eliberare a vehiculelor staţionate neregulamentar. Pentru a se putea interveni eficient în cazul staţionărilor neregulamentare, mai ales în cazurile în care se stânjeneşte circulaţia mijloacelor de transport public sau alternativ sau când se îngreunează operaţiunile de salubrizare sau deszăpezire, este necesară demararea efectuării activităţii de ridicare a vehiculelor staţionate neregulamentar", se arată în expunerea de motive anexată proiectului de reglementare.

Abuzurile şi posibila dublă sancţionare

Avocatul Adrian Cuculis susţine că, după ce va fi aprobată, reglemetarea ar putea lăsa loc de abuzuri. În plus, ridicarea maşinii ar putea fi şi contestată în intanţă. “Cel mai probabil vor exista ridicări de maşini de pe străzi laterale. Apoi, pentru că un şofer care va parca aiurea va fi amendat, dar va suporta şi contravaloarea ridicării şi depozitării maşinii, la o  acţiune în instanţă, judecătorul poate considera că avem de-a face cu o dublă sancţionare pentru o singură contravenţie. În fine este de bun simţ, ca locurile  în care şoferii riscă să rămână fără maşini să fie marcate corect, iar respectivele semne să conţină inclusiv un numaăr telefon de urgenţă unde cetăţenii să poată verifica daca maşina le-a fost ridicată. Au fost foarte multe cazuri în care oamenii au anuţat poliţia că maşina le-a fost furată”, a precizat avocatul Adrian Cuculis. 

Conform proiectului, tarifele de ridicare prevăzute sunt de 200 de lei pentru vehicule cu masa totală maximă autorizată de până la cinci tone, inclusiv şi  270 de lei pentru vehicule cu masa totală maximă autorizată de peste cinci tone, arată agerpres.ro. Apoi, tarifele de transport sunt de 150 de lei pentru vehicule cu masa totală maximă autorizată de până la cinci tone, inclusiv şi  200 de lei pentru vehicule cu masa totală maximă autorizată de peste cinci tone.

În fine, în funcţie de perioada de depozitare, calculată din momentul depozitării efective a vehiculului, se percepe un tarif de 150 de lei pe zi. Contravaloarea operaţiunii de depozitare se calculează pe intervale de 24 de ore începând cu data şi ora depozitării, nefracţionat.

Poliţia constată şi fotografiază, firma primăriei ridică

Conform regulamentului ataşat, constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor, precum şi dispunerea măsurii de ridicare se fac de către poliţiştii rutieri din cadrul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti sau Secţiei Regionale de Poliţie Transporturi Bucureşti ori poliţişti locali din cadrul Direcţiei Generale de Poliţie Locală şi Control a Municipiului Bucureşti.

Agenţii constatatori, de regulă, vor înregistra foto sau video zona staţionării vehiculului, consemnând aceasta în procesul verbal de constatare a contravenţiei.

Activităţile de ridicare, transport, depozitare şi eliberare a vehiculelor staţionate neregulamentar vor fi efectuate de persoane cu activitate specifică din cadrul Companiei Managementul Transportului Bucureşti. Aceste activităţi vor constitui serviciu public şi se vor desfăşura pe durata a 24 de ore. Ridicarea vehiculului nu se dispune sau, dacă a fost dispusă, nu se pune în executare sau încetează în cazul în care în vehicul este vizibilă prezenţa unor persoane.

Eliberarea vehiculului se va face numai proprietarului/deţinătorului/utilizatorului legal al acestuia şi doar după achitarea tarifelor de ridicare, transport şi depozitare, în baza certificatului de înmatriculare original sau al oricărui act din care să rezulte dreptul de proprietate sau folosinţă.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite