VIDEO Conferinţă de presă a procurorului general al României: Este o perioadă foarte sensibilă pentru statul de drept şi justiţia din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procurorul General al României Augustin Lazăr a prezentat în cadrul unei declaraţii de presă corespondenţa dintre Ministerul Public şi CSM şi ministerul Justiţiei cu privire la protocoalele de cooperare încheiate cu SRI. Acesta a susţinut că ministrul Justiţiei ştia din luna martie a acestui an despre existenţa protocolului încheiat în anul 2016. Ministrul Justiţiei a anunţat, pentru marţi, propria conferinţă de presă în răspuns.

UPDATE Judecătorul Cristi Danileţ, fost meembru al CSM, a declarat că Tudorel Toader, prin acţiunea îndreptată împotriva procurorului general al României „vrea să pună şefi pe care să îi poată controla/intimida la conducerea Ministerului Public”.

„Toader are un scop clar: controlul politic al procurorilor, el crezând că asta spune Constituţia României. Pentru aceasta vrea să pună şefi pe care să îi poată controla/intimida la conducerea Ministerului Public. Ceea ce a spus însă, ieri, Procurorul General este de o seriozitate extremă şi cred că este cea mai dura contră pe care a spus-o vreodată un şef al procurorilor către Ministrul Justiţei. După mine, nu cred că vor trece două săptămâni si e posibil să vedem o reactie pe măsură a magistraţilor din România, care vor bloca activitatea în toate instanţele şi parchetele din ţară pentu a-şi exprima opoziţia la toate reformele şi atacurile nemeritate din ultimul an”, a declarat Cristi Dănileţ pentru PSnews.ro.

UPDATE Consiliul Superior al Magistraturii a confirmat afirmaţiile lui Augustin Lazăr despre informarea legată de protocoalele cu SRI transmisă pe 20 martie. În cadrul unui comunicat de presă instituţia menţionează că pe 20 martie au fost primite de CSM două protocoale ale Ministerului Public cu SRI, unul din 4 februarie 2009 şi altul din 8 decembrie 2016.

"Având în vedere declaraţia de presă din data de 27 august 2018 a domnului procuror Augustin Lazăr, procuror general al  Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, privind protocolul încheiat între instituţia pe care o reprezintă şi Serviciul Român de Informaţii la data de 8 decembrie 2016, Biroul de Informare Publică şi Relaţii cu Mass Media din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii este abilitat să aducă la cunoştinţa opiniei publice următoarele:

În urma măsurilor dispuse de Plenul Consiliului Superior al Magistraturii în şedinţa din data de 20 martie 2018, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, la aceeaşi dată, a transmis Consiliului, spre informare, două protocoale clasificate, respectiv:

Protocolul de cooperare între Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi Serviciul Român de Informaţii pentru îndeplinirea sarcinilor ce le revin în domeniul securităţii naţionale, încheiat la data de 4 februarie 2009;

Protocolul privind organizarea cooperării între Serviciul Român de Informaţii şi Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pentru îndeplinirea sarcinilor ce le revin, potrivit legii, încheiat la data de 8 decembrie 2016.

La data de 30 martie 2018, protocoalele au fost restituite Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în vederea continuării procedurii de declasificare.

Precizăm că, potrivit dispoziţiilor Legii nr.317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, acesta nu are competenţa să avizeze încheierea protocoalelor între instituţiile din cadrul autorităţii judiciare şi alte instituţii publice, iar informarea ulterioară a Consiliului cu referire la aceste protocoale, în condiţiile amintite, nu are nicio relevanţă sub aspectul împrejurărilor în care acestea au fost încheiate, nevalidându-le sau legitimându-le în vreun fel", a transmis CSM.

UPDATE  Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat pe Facebook, la scurt timp după încheierea conferinţei de presă a procurorului geenral al României, că marţi va face o conferinţă de presă referitoare la afirmaţiile lui Augustin Lazăr.

„In cursul zilei de marti, 28 august 2018, voi sustine o conferinţă de presă referitoare la recentele afirmatii ale procurorului general al PICCJ !

Voi anunţa presa, în timp util !”, a scris ministrul pe contul său de Facebook.

Întrebat ulterior cum comentează afirmaţiile lui Augustin Lazăr ministrul Justiţiei a afirmat că „se numeşte libertate de exprimare, iar fiecare se exprimă după cum ii dictează limitele de înţelegere, ca să nu vorbesc de altele".

UPDATE  Procurorul Cristian Ban, membru si fost vicepresedinte CSM anul trecut, afirma ca lista cu toate protocoalele incheiate intre Ministerul Public si SRI a fost inaintata CSM de catre Parchetul General inca din luna martie. Singurul protocol care nu a fost transmis CSM este cel incheiat intre SRI si Inspectia Judiciara.

„CSM a decis discutarea tuturor protocoalelor din justitie dupa verificarile Inspectiei Judiciare si dupa declasificarea acestora, singurul ramas clasificat pana in prezent si netransmis CSM, din cate stiu, fiind cel incheiat de actuala conducere a Inspectiei Judiciare cu SRI", a declarat pentru Ziare.com procurorul Cristian Ban.

UPDATE „Astăzi avem nevoie de media mai mult ca niciodată pentru a face cunoscut adevarul cu privire la activitatea ministerului public. Este un context in care manipularea opiniei publice este folosită frecvent pentru denaturarea activitatii procurorilor. Ne confruntăm cu o perioadă foarte sensibilă pentru statul de drept şi justiţia din România.”, şi-a început porcurorul Augustin Lazăt declaraţia de presă ce are ca principală temă protocoalele de cooperare cu SRI invocate de către ministrul Tudorel în declaşarea procedurii de evaluare.

„În calitate de procuror general al PICCJ consider şi o chestiune de onoare să clarific toate speculaţiile, toate suspciunile apărute abundent în această perioadă. Totodată, în următoarea perioadă voi face publică corespondenţa dintre Ministerul Public şi Ministerul Justiţiei. Adevărul nu trebuie să supere pe nimeni. Adevărul este unul singur şi el trebuie să iasă la iveală”, a declarat Augustin Lazăr.

"Toate protocoalele încheiate cu SRI au fost denunţate, ele fiind lipsite de efecte. Ele au fost încheiate ca mod de lucru generalizat în România, apoi au fost denunţate şi au devenit lipsite de efect în contextul suspiciunilor din spaţiul public. Se poate lucra şi fără protocoale. Probabil că greşeala a fost că ele au fost secretizate. Dacă ne uităm la ce conţin unele, cum este cel din 2016, care era secret de stat fiind pe siguranţă naţională. Se fac nişte show-uri care nu fac bine nimănui, nici acestei ţări, nici justiţiei, nici Ministerului Public. Am hotărât să vedem care este adevărărul despre manipularea penibilă care a apărut în spţiul public. A face pe cineva ignorant, a manipula, este o insultă la adresa publicului inteligent". a declarat Lazăr.

Lazăr: Tudorel Toader ştia din luna martie despre protocolul din 2016

Procurorul general al României, Augustin Lazăr, a declarat că ministrul Justiţiei, ştia din data de 20 martie despre existenţa protocolului secret cu SRI încheiat în 2016, arătând un document potrivit căruia Toader ar fi trimis CSM un răspuns în care susţine că ministrul nu are atribuţii privind conţinutul protocolului.

"Primul document pe care îl voi prezenta este adresa Ministerului Justiţiei ca urmare a dezbaterilor pe care le-am avut in cadrul CSM si a disponibilităţii procurorului general de a pune la dispoziţia ministrului , ne-a trimis această adresă în 19 martie 2018 în care spunea - domnule procuror general, în baza prerogativelor, vă solicităm să ne comunicaţi dacă şi câte protocoale secrete sunt încheiate între Ministerul Public, DNA , DIICOT şi SRI, data încheierii şi semnatarii, precum şi să demaraţi procedura legală de desecretizare. Răspunsul Ministerului Pulic către MJ a fost din 20 martie - în atenţia domnului ministru, având în vedere adresa dvs,, vă comunicăm protocolul de cooperare dintre Ministerul Public şi SRI pentru îndeplinirea sarcinilor de securitate naţională, stric secret - este vorba de cel din 2009, şi al doilea protocol dintre SRI şi PÎCCJ, secret, 6 pagini, este protocolul din 2016. (..) Nu sâmbătă s-a aflat acesta chestiune, ci in 20 martie 2018", a spus Augustin Lazar.

"Am comunicat CSM şi cele două protocoale din 2009 şi 2016 cu menţiunea că cel de-al doilea protocol a fost denunţat. Protocolul este lipsit de orice efecte. El poate fi declasificat şi sper să obţinem această adresă de declasificare ca să încheiem discuţia. Din 20 până în 29 martie toate protocoalele au fost la dispoziţia CSM. Au fost invitaţi membrii consiliului prim e-mail să studieze protocoalele la biroul de documente clasificate. Cu toţii puteau să citească. (...) A survenit OUG 6 din 2016 care reglementa nişte probleme judiciare. Condiţiile concrete de acces la sistemele tehnice ale sistemelor judiciare se stabilesc prin protocoale încheiate de  SRI cu Parchetul General şi cu alte instituţii se arată în  acea OUG", a completat Augustin Lazăr.

 

***

Ştirea inituală: Procurorul general a dat asigurări duminică că luni va publica toată corespondenţa purtată cu membrii Consiliului Superior al Magistraturii şi cu reprezentanţii Ministerului Justiţiei în ceea ce priveşte protocoalele încheiate cu SRI. Lazăr a afirmat că de existenţa acestor protocoale se ştia de multă vreme, iar ministrul Justiţiei şi CSM au primit documentele pentru a se demonstra că Ministerul Public nu are nimic de ascuns.

„Nimic nu este surprinzător pentru un om raţional şi dintr-o dată cineva, având o nevoie imperioasă să producă un carambol judiciar. Nevoia imperioasă este clară de a subordona justiţia independentă, care se vădeşte a fi imparţială în ceea ce se face în aceste momente. De a subordona Ministerul Public, care se vădeşte a fi imparţial în anchetele sensibile pe care le desfăşoară acum”, a mai spus Augustin Lazăr.

Ministurl Justiţiei, Tudorel Toader a afirmat luni că decizia de a demara procedura de evaluare a Procurorului General nu este una venită din senin, ci are la bază observaţia că „de-a lungul timpului cum Ministerul Public s-a îndepărtat treptat de la rolul constituţional pe care îl are”.

„Decizia de demarare a procedurii de evaluare nu a venit nici din senin, nici circumstanţial. Am observat de-a lungul timpului cum Ministerul Public s-a îndepărtat treptat de la rolul constituţional pe care îl are. Criteriile sunt cele din lege, voi face evaluarea şi în maximum 30 de zile voi face publice rezultatele. Ca şi în trecut, voi face o radiografie a activităţii instituţiei”, a declarat, luni, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader. 

Tudorel Toader a adăugat că nu a primit de la Ministerul Public protocolul din 2016, ci doar pe cel din 2009, prin această afirmaţie contrazicându-l pe procurorul general, Augustin Lazăr, care a precizat că a informat Ministerul Justiţiei şi CSM despre toate protocoalele.

„Pe data de 20 martie am primit protocolul din 2009. Nu este primit (protocoalele din 2016, n.r.) (...) Lăsaţi procurorul general să vă informeze”, a declarat ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, potrivit Mediafax.

Toader a afirmat că nu există niciun conflict între el şi Augustin Lazăr, şi că această evaluare intră în „logica evaluării”.

„Din punctul meu de vedere, nu există niciun conflict. Din punctul meu de vedere, intră în logica evaluării continue. Cum pregătirea este continuă şi evaluarea este sau poate să fie continuă. Prin urmare, nu mă antepronunţ şi nu pot spune dacă respectivele concluzii vor fi negative sau pozitive. Personal, repet, nu văd un conflict. Dacă dânsul vede, lăsaţi-l pe dumnealui să le dezvolte”, a subliniat ministurl Justiţiei la intrarea în minister.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite