Conducerea Camerei a refuzat o moţiune a Opoziţiei pentru că în titlu apărea PDL

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor, în care Puterea are majoritatea, a decis să restituie iniţiatorilor moţiunea simplă pe tema etnobotanicelor,  intitulată "PDL - partidul drogurilor libere". Explicaţia: în titlu apare numele unui partid.

Argumentul invocat de reprezentanţii PDL, UNPR şi UDMR pentru neînregistrarea moţiunii a fost că acela că textul conţine în titlu cuvântul “PDL”, încălcând astfel prevederile regulamentare potrivit cărora numele unui partid nu poate fi folosit în titlul unei moţiuni. Secretarul Camerei Deputaţilor Dumitru Pardău a declarat, după şedinţa conducerii Camerei, că moţiunea simplă nu respectă articolul 158 din Regulamentul Camerei, care "prevede clar ce trebuie să conţină sau cu ce obiect trebuie să vină o moţiune simplă". Numai că nicăieri în Regulamentul Camerei Deputaţilor nu se prevede că în titlul unei moţiuni nu poate apărea denumirea unui partid. Iar la primul alineat din articolul 158 se spune: “Moţiunea simplă poate fi iniţiată de cel puţin 50 de deputaţi şi exprimă poziţia acestora într-o anumită problemă de politică internă sau externă ori, după caz, cu privire la o problemă care a făcut obiectul unei interpelări.”

Textul a fost înapoiat iniţiatorilor, 140 de deputaţi PSD şi PNL, aceştia urmând să decidă dacă optează pentru un alt titlu sau dacă depun o altă moţiune.

Liderul deputaţilor PSD Mircea Duşa a declarat că, prin acest vot, Biroul Permanent a respins, de fapt, moţiunea simplă privind etnobotanicele iniţiată de PSD şi PNL, iar decizia este fără precedent în istoria ultimilor 20 de ani de parlamentarism. Social-democraţii au de gând să schimbe titlu moţiunii şi să o redepună la Biroul Permanent săptămâna viitoare.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite