Condamnări în dosarul ANRP. Şase ani şi trei luni de închisoare pentru fosta şefă Crinuţa Dumitrean. Şase ani şi patru luni pentru omul de afaceri Horia Simu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Crinuţa Nicoleta Dumitrean, fosta şefă a Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor
Crinuţa Nicoleta Dumitrean, fosta şefă a Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor

Fostul preşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP) Crinuţa Dumitrean a fost condamnată, vineri, de Curtea de Apel Bucureşti, la şase ani şi trei luni de închisoare pentru retrocedarea ilegală a unui teren în municipiul Constanţa, iar Horia Simu a primit în acelaşi dosar o condamnare de şase ani şi patru luni de închisoare. Decizia nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel.

Curtea de Apel Bucureşti a decis, vineri, condamnarea fostului preşedinte al ANRP, Crinuţa Dumitrean la şase ani şi trei luni de închisoare. Instanţa a hotărât confiscarea sumei de 400.000 de euro de la Crinuţa Dumitrean primită de aceasta cu titlul de mită.

În acelaşi dosar au mai fost condamnaţi economistul Horia Simu, la şase ani şi patru luni de închisoare, expertul evaluator Alin Horaţiu Dima, la nouă ani şi opt luni de închisoare, Florentina Savu, consilier în cadrul ANRP - patru ani de închisoare. Instanţa i-a mai condamnat şi pe cei care au făcut parte din comisia ANRP. Aceştia sunt: Cristian Sebatian Mihai – patru ani şi patru luni de închisoare, Virgil Remus Baciu – cinci ani şi şapte luni de închisoare, Cătălin Florin Teodorescu – trei ani de închisoare cu suspendare, Attila-Gabor Marko – cinci ani de închisoare, Oana Vasilescu – trei ani de închisoare cu suspendare, Dragoş-George Bogdan – trei ani de închisoare cu suspendare, 

De asemenea, persoanele condamnate au fost obligate la plata în solidar a sumei de 7.715.000. 

Decizia Curţii de Apel Bucureşti nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel.  

Potrivit DNA, pe data de 22 octombrie 2009, Horia Simu, printr-un intermediar, a achiziţionat drepturile litigioase ce priveau o suprafaţă de teren situată în municipiul Constanţa, preţul cesiunii fiind de 700.000 euro. 

Procurorii spun că Horia Simu a iniţiat un complex de demersuri prin intermediul unor angajaţi ai societăţilor sale şi prin intermediul unor persoane cu funcţii de conducere din cadrul unor instituţii publice, cu sprijinul cărora să urgenteze obţinerea despăgubirilor prin intervenţia acestora la nivelul autorităţilor implicate în procedura de retrocedare. 

„Urmare a acestor demersuri, la data de 26 mai 2011, inculpaţii Dumitrean Crinuţa Nicoleta, Mihai Cristian Sebastian, Baciu Remus Virgil, Vasilescu Oana, Bogdan Dragoş, Teodorescu Cătălin Florin şi Marko Atilla Gabor, în calitate de preşedinte respectiv membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, prin exercitarea abuzivă a atribuţiunilor de serviciu cu încălcarea dispoziţiilor Legii nr. 247/2005 (privind reforma în domeniile proprietăţii şi justiţiei, precum şi unele măsuri adiacente) şi a altor prevederi legale, au aprobat, în unanimitate, raportul de evaluare întocmit de expertul evaluator Dima Alin Horaţiu, prin care, valoarea unui teren în suprafaţă de 25 hectare situat în municipiul Constanţa (zona Brătianu - Anadalchioi) a fost stabilită la suma de 8.750.000 euro (35 euro/mp), echivalentul a 37.243.500 lei”, a transmis DNA. 

Anchetatorii au susţinut că aceasta reprezintă o supraevaluare a terenului respectiv cu suma de 7.715.000 euro, echivalentul a 32.838.126 lei, ceea ce a provocat un prejudiciu echivalent cu această sumă în dauna bugetului de stat concomitent cu obţinerea unui avantaj patrimonial de către Horia Simu şi alte persoane, beneficiare ale drepturilor litigioase, în cuantum total de 32.209.990,76 lei.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite