Scandal la votul raportului Comisiei „Alegeri 2009“. Goţiu a refuzat să plece de la tribună. Băsescu: PSD l-a bătut pe Geoană când l-a propus candidat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Plenul comun al celor două Camere s-a reunit, luni, pentru prezentarea concluziilor raportului privind comisia care a anchetat alegerile prezidenţiale din 2009. Raportul final a fost adoptat cu 205 voturi „pentru“ şi 94 de voturi „împotrivă“. Deputatul Liviu Pleşoianu a susţinut că „statul paralel“ este, de fapt, „sufrageria lui Oprea“. Pe de altă parte Opoziţia a considerat concluziile raportului drept ridicole.

UPDATE Raportul a fost adoptat după ce 205 parlamentari au votat „pentru“, 94 „împotrivă“ şi 24 s-au abţinut. 

UPDATE Eugen Nicolicea (PSD), preşedintele Comisiei juridice din Camera Deputaţilor, le-a spus colegilor săi că nu sunt în stare să citească Constituţia şi deciziile Curţii Constituţionale. 

UPDATE Traian Băsescu: Încep cu afirmaţiile domnului Pleşoianu care vedea în seara de 6 decembrie 2009, dar şi ieri seară, statul paralel. Dar la K2 întâlnirile repetate Dragnea-Ponta-Maior-Kovesi şi Coldea nu sunt stat paralel? Dar la T14? Mă tem că faceţi o construcţie eronată despre statul paralel. Vă pot spune că Geoană a pierdut alegerile din 2 motive. În primul rând, nu pentru că a fost un grup infracţional organizat, ci pentru că numai un partid lipsit de experienţă poate să scoată în bătălie pe unul pe care îl bătusem în competiţia de la Primăria Capitalei. Dvs. l-aţi bătut pe Geoană ,pentru a doua oară, când l-aţi pus candidat.

Astfel de rapoarte nu fac bine nici demcoraţiei, nici Parlamentului. Nu fac decât să introducă falsuri. 

UPDATE După consultări de câteva minute între liderii de grup,  preşedintele Senatului a anunţat că a decis să-l lase pe Mihai Goţiu să termine fraza. Până la urmă i-a tăiat, din nou, microfonul. Goţiu a plecat de această dată de la tribună. 

UPDATE Tăriceanu a cerut o pauză pentru a se consulta cu liderii de grup în ceea ce priveşte timpii alocaţi fiecărui partid. 

UPDATE Senatorul MIhai Goţiu a vorbit din partea USR. În discursul său a vorbit de Kafka şi de Gabriel Garcia Marquez. După ce i-a fost tăiat microfonul, Goţiu nu a mai vrut să plece de la microfonul central. 

UPDATE Deputatul Cezar Preda (PNL): Rolul nostru e să votăm legi. Noi, în loc să ne facem treaba, ne anihilăm atribuţiile forului din care facem parte. PNL va vota împotriva raportului. ce avem, de fapt. Nişte concluzii luate politic. Ce a analizat comisia? Nimic. 

UPDATE Deputatul Liviu Pleşoianu a vorbit din partea PSD. Acesta a vornit despre seara turului doi al alegerilor prezidenţiale din 2009, dar şi despre „seara de duminică“, după ce Antena 3 a difuzat duminică seară înregistrări furnizate de fostul deputat PSD Vlad Cosma, din care rezulta că i s-ar fi cerut să planteze probe pentru un dosar în care erau vizaţi Sebastian Ghiţă şi Victor Ponta.

„Statul paralel e sufrageria lui Oprea. Nu e imagine mai bună. E imaginea perfectă a ceea ce a însemnat sufrageria lui Oprea“, a declarat Liviu Pleşoianu, cel care a vorbit şi de „statul paralel din SUA“. 

UPDATE Oana Florea, şefa Comisiei „Alegeri 2009“, a fostc ea care a prezentat concluziile raportului referitor la organizarea şi rezultatul scrutinului prezidenţial din 2009.    

UPDATE Eugen Tomac a solicitat suplimentarea timpului pentru reprezentantul lor care va lua cuvântul în plen. Majoritatea PSD-ALDE s-a opus, propunerea fiind respinsă.  


Raportul comisiei va fi trimis Parchetului ICCJ, Administraţiei Prezidenţiale, Consiliului Superior al Magistraturii şi Guvernului.

Comisia a fost constituită ca urmare a acuzaţiilor jurnalistului Dan Andronic, potrivit cărora, în cel de-al doliea tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale din 2009, în sufrageria lui Gabriel Oprea s-ar fi aflat procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, şi fostul şef al SRI, actual ambasador al României la Washington, George Maior.

La comisie a fost chemată de mai multe ori /pentru audiere şi şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi, însă aceasta a refuzat de fiecare dată invitaţia.

O propunere legislativă a preşedintelui comisiei de anchetă, deputatul PSD Oana Florea, vrea ca refuzul unei persoane de a se prezenta la audieri într-o comisie parlamentară de anchetă să constituie infracţiune şi să fie pedepsit cu închisoarea de la opt zile la trei luni sau cu amendă penală în valoare de 10.000 de lei şi cu interzicerea de a ocupa o funcţie publică timp de trei ani.

Fostul preşedinte Traian Băsescu spunea, pe 9 septembrie 2017, că membrii comisiei parlamentare de anchetă privind alegerile prezidenţiale din 2009 sunt "ridicoli", susţinând că PDL avea un singur om în secţiile de votare, în timp ce şase partide care erau împotriva candidaturii sale aveau şi ele reprezentanţi şi întrebându-se cum putea fura acel singur om din comisie buletinele de vot. Aceasta este prima reacţie a lui Băsescu după raportul preliminar al Comisiei parlamentare, potrivit căruia el şi Emil Boc ar fi favorizat fraudarea alegerilor.

„Eu cred că sunt atât de ridicoli cu aceste concluzii încât nu merită o reacţie a mea", spunea atunci fostul preşedinte.

El a susţinut că ştie foarte bine că nu au fost fraudate alegerile în favoarea sa.

"Ştiu foarte bine că nu au fost fraudate în favoarea mea, iar acest lucru este dovedit de faptul că în timp ce noi, PDL, am avut un singur om în secţiile de votare, ei au avut reprezentanţi din şase partide, toţi împotriva candidaturii mele, susţinătorii lui Geoană. Cum putea acel om să fure buletine de vot", a spus Traian Băsescu.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite