Complicii lui Laszlo Borbely au fost încarceraţi după ce au fost condamnaţi pentru corupţie. Imunitatea ministerială l-a scăpat pe politician de anchetă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Laszlo Borbely Foto: Eduard Enea/Adevarul
Laszlo Borbely Foto: Eduard Enea/Adevarul

Szepessy Szabolcs, fost consilier al lui Laszlo Borbely în perioada în care politicianul a fost ministrul Mediului, a fost condamnat definitiv, la sfârşitul lunii trecute, la doi ani şi şase luni cu executare pentru complicitate la trafic de influenţă şi complicitate la cumpărare de influenţă. Decizia a fost dată de Curtea de Apel Oradea şi este definitivă.

Alţi doi afacerişti, Ioan Ciocan- administrator la Lescaci Com SRL Negreşti Oaş şi Anton-Petre Molnar- administrator de fapt la Azimut Com SRL Acăţari, au fost condamnaţi la 2 ani şi 6 luni de închisoare pentru cumpărare de influenţă. Magistraţii au decis confiscarea sumelor de bani de 80.952 lei de la Ciocan şi de 80.952 de lei de la Molnar.

Iniţial, în faza de fond a procesului, cei trei primiseră condamnări cu suspendare: Moldar şi Ciocan- 2 ani cu suspendare, iar Szabolcs- 1 an cu suspendare, dar procurorii DNA au declarat apel.

Avizul, respins de două ori

Parlamentul a respins de două ori, ultima dată în martie 2015, cererea DNA de încuviiţare a începerii urmării penale faţă de fostul ministrul al Mediului, Borbely Laszlo, care era vizat pentru trei posibile infracţiuni de trafic de influenţă. Ca urmare a votului din parlamenrt, cazul lui Borbely Laszlo a fost clasat.

Potriviot actelor trimise de DNA la Camera Deputaţilor, în cursul anului 2011,  Borbely Laszlo, în calitate de ministru al Mediului şi Pădurilor, ar fi primit de la Ioan Ciocan, foloase necuvenite, constând în renovarea şi utilarea unui apartament, în valoare de 80.952 lei, pentru a-şi exercita influenţa asupra unor funcţionari din cadrul Administraţiei Naţionale „Apele Române” – instituţie aflată în coordonarea Ministerului Mediului şi Pădurilor, în vederea determinării acestora să favorizeze Lescaci Com SRL Negreşti Oaş la diferite licitaţii organizate de A.N. „Apele Române” prin Administraţiile Bazinale din teritoriu.

Acuzaţiile DNA

Potrivit DNA, în cursul anului 2011, Borbely Laszlo, în calitate de ministru al Mediului şi Pădurilor, ar fi primit de la Molnar, foloase necuvenite, constând în reamenajarea şi extinderea unui imobil aparţinând acestuia, în valoare de 112.199 lei, pentru a-şi exercita influenţa asupra unor funcţionari din cadrul A.N. „Apele Române” – instituţie aflată în coordonarea Ministerului Mediului şi Pădurilor, în vederea determinării acestora să favorizeze Azimut Com SRL Acăţari, la diferite licitaţii organizate de către A.N. „Apele Române” prin Administraţiile Bazinale din teritoriu.

În cursul anului 2011, Borbely Laszlo, în calitate de ministru al Mediului şi Pădurilor, ar fi primit de la o persoană, administratorul a două societăţi comerciale, suma de 50.000 euro, pentru a sprijini firmele administrate de acesta să obţină lucrări în domeniul gospodăririi apelor şi să încaseze contravaloarea lucrărilor executate.
 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite