Comorile ascunse din Munţii Poiana Ruscă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

de nord-vest a Carpaţilor Meridionali, pe o suprafaţă de 2.640 de kilometri pătraţi. Masivul Poiana Ruscă este ca un punct de trecere între Carpaţii Meridionali şi Munţii Apuseni. Tot aici

de nord-vest a Carpaţilor Meridionali, pe o suprafaţă de 2.640 de kilometri pătraţi. Masivul Poiana Ruscă este ca un punct de trecere între Carpaţii Meridionali şi Munţii Apuseni. Tot aici se află cea mai mare carieră de marmură din România.
La poalele Munţilor Poiana Ruscă sunt foarte multe sate cochete şi frumoase. E o ocazie unică în această parte a ţării de a intra în contact cu obiceiurile şi cultura foarte bine păstrate de localnici. În privinţa cazării, trebuie să ştiţi că puteţi alege liniştiţi varianta "particulari", dar nici oferta de pensiuni sau case de vacanţă nu este de neglijat. Dacă împrumutaţi o bicicletă de la vreun localnic, aveţi posibilitatea de a vizita, într-o singură zi, mai multe sate din zonă. Merită efortul, mai ales că veţi da de peisaje numai bune de fotografiat, dar şi de oameni prietenoşi. Nu puteţi rata sub nicio formă peştera Pietroasa, cea mai mare din Munţii Poiana Ruscă. E unică, datorită unei dominante cromatice numite de speologi "albastru de Pietroasa". Peştera Galcaciu este un alt fenomen carstic unic în Munţii Poiana Ruscă. Localitatea Rusca Montană ar fi alegerea perfectă pentru instalarea taberei de bază. Este la aproximativ 150 kilometri de Timişoara şi de aici veţi avea acces la aproape toate obiectivele turistice din zonă. Localnicii pot fi cei mai buni ghizi turistici, pentru că ei cunosc cel mai bine locurile cele mai frumoase, dar şi cele mai scurte şi mai accesibile poteci. Veţi economisi astfel timp şi veţi câştiga amintiri de neuitat.

Marmură de Ruşchiţa la Domul din Milano
Dacă tot sunteţi în zonă, nu trebuie să rataţi cariera de marmură de la Ruşchiţa. Este cea mai mare de acest gen din ţară şi poate rivaliza cu alte cariere de prestigiu din Europa. Zăcământul a fost exploatat încă de acum o sută de ani, iar marmura a ajuns în cele mai îndepărtate colţuri ale lumii. Mai precis, cariera este în nordul judeţului Caraş-Severin, la 10 kilometri nord-vest de comuna Rusca Montană. Staţia CFR cea mai apropiată de Ruşchiţa este Voislova. Puţini ştiu că celebrul vultur din nu mai puţin celebrul Birou Oval de la Casa Albă, unul dintre simbolurile americanilor, a fost sculptat în marmură albă extrasă de la Ruşchiţa. Marmura de aici a ajuns şi în Dubai, unde a fost folosită la construcţia unui hotel. De fapt, "CV-ul" carierei de la Ruşchiţa este fascinant.La începutul anilor '70, celebrul Dom din Milano a fost reconstruit cu marmură provenită de aici. La Ruşchiţa sunt, de fapt, două cariere, la o altitudine de aproape 1.000 de metri în Munţii Poiana Ruscă. Specialiştii estimează că rezervele de marmură din zonă sunt de aproximativ 1,8 milioane de metri cubi.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite