Comisioanele directorului de la Romaero au ajuns subiect de dosar penal

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Articolul de la care au plecat verificările corpului de control al Ministerului Economiei
Articolul de la care au plecat verificările corpului de control al Ministerului Economiei

La cinci zile după publicarea, de către ziarul „Adevărul”, a materialului „Romaero SA, sufocată de comisioanele directorului”, din 12 februarie 2014, corpul de control a Ministerului Economiei a trimis o echipă de control pentru a verifica acticitatea conducerii societăţii.

Unul dintre obiectivele principale ale verificării a fost tocmai modul în care directorul societăţii, Constantin Dinischiotu, a încheiat aşa-numitele contracte de agent şi criteriile după care a acordat comisioane intermediarilor care aduceau comenzi firmei.

„Având în vedere complexitatea cazului privind încheierea şi derularea contractelor de agent la nivelul societăţii şi existenţa unor indicii temeinice de săvârşire a unor posibile fapte de natură penală, transmiterea materialelor către organele abilitate spre competentă soluţionare, respectiv Direcţia Naţională Anticorupţie” – este una dintre măsurile propuse de corpul de control al Ministerului Economiei la finalul raportului întocmit.

Comisioane din burtă

Inspectorii au descoperit maniera discreţionară, fără nicio fundamentare economică, în care conducerea societăţii stabilea comisioanele acordate agenţilor intermediari, cu procente ajungând până la 20% din valoarea contractelor, deşi cutuma internaţională este de 10-12 la sută. De asemenea, au fost identificate plăţi de comisioane către agenţi care nu au adus nici o comandă. O altă practică a conducerii firmei era de a plăti comisioane la contracte în care erau implicaţi beneficiari finali care deja aveau relaţii contractuale directe cu Romaero, deşi în contractele-cadru se stipula că agenţii merită comision doar pentru beneficiari nou aduşi la Romaero SA.

Spre exemplu, în relaţia cu firma-agent DA Easy Way SRL, Romaero a stabilit un comision de 850 de euro lunar plus 5% din valoarea lucrărilor prestate de Romaero. Agentul nu a adus nici un client, dar cu toate acestea a facturat către Romaero comisioane de peste 180.000 de lei, din care compania de stat a şi achitat jumătate.

Agentul TCM Trade, Consulting & Management SRL a adus la Romaero doi clienţi, în baza unui contract încheiat pe 24 decembrie 2010: Elmet Internaţional SRL Bacău şi Elbit Systems Cyclone LTD Israel. Numai că ambii beneficiari erau deja clienţi ai Romaero încă din iulie 2010, deci TCM Trade nu merita să primească nici un fel de comision, întrucât contractul prevede că se acordă comision numai pentru clienţi nou-introduşi. Cu toate acestea, Romaero i-a achitat 371.000 de lei în contul acestor doi clienţi.

 În ceea ce priveşte relaţia dintre Romaero şi firma poloneză Flybrokers, care a făcut subiectul dezvăluirilor din „Adevărul”, corpul de control a constatat nu doar nivelul ridicat şi nejustificat al comisionului – de 20% - ci şi faptul că Romaero a pierdut controlul asupra veniturilor provenite de la beneficiarii finali. Astfel, în pofida prevederilor din contract, compania românească nu încasa toţi banii din comenzi, din care urma apoi să plătească comisionul, ci banii erau încasaţi integral de firma poloneză, care îşi reţinea comisionul şi vira apoi contravaloarea prestaţiei efectuate de Romaero.

Alte nereguli constatate

* Nu există un registru electronic al contractelor de agent, iar în registrul pe hârtie au fost găsite contracte sub acelaşi număr, „existând indicii de săvârşire a unor fapte penale”. A fost sesizat Parchetul Judecătoriei Sectorului 1.

* Contractele de agent s-au încheiat fără aprobarea Consilioului de Administraţie, ci doar cu informarea acestuia.

*Nu există criterii obiective de stabilire a comisioanelor, în funcţie de volumul comenzilor atrase şi de capacitatea agentului de a aduce noi clienţi.

* Romaero a plătit 40.000 de lei unei consiliere de la Direcţia de Achiziţii Publice din minister, pentru servicii de consultanţă în achiziţii, deşi compania are comisii speciale pentru asemenea activitate, generându-se astfel un posibil conflict de interese. A fost sesizată Agenţia Naţională de Integritate.

* Numeroase persoane cu funcţii de conducere nu au pregătirea adecvată pentru postul ocupat.


Directorul companiei de stat Romaero SA, Constantin Dinischiotu, dovedeşte un apetit aparte pentru comisioanele exagerate acordate intermediarilor care aduc comenzi companiei. 

image
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite