Comisia de la Veneţia va transmite o opinie preliminară pe legile justiţiei luna viitoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisia de la Veneţia urmează să prezinte în luna iulie o opinie preliminară cu privire la modificările aduse legilor justiţiei din România, după cum se arată în sinteza reuniunii din 22 iunie, când s-a discutat acest caz.

Preşedintele Klaus Iohannis a susţinut la ultima întrevedere de la comisie, prin intermediul consilierului de stat Bogdan Dima, că emiterea „cât mai curând posibil” de către Comisia de la Veneţia a unei Opinii interimare asupra modificărilor legilor Justiţiei operate de majoritatea PSD - ALDE este „extrem de necesară” în condiţiile în care, dacă aceste legi intră în vigoare în forma adoptată de către Parlament, „vor avea un impact negativ asupra independenţei şi a funcţionării sistemului judiciar din România, implicit asupra statului de drept”.

Urmare a întrunirii din 22 iunie, Comisia a anunţat că va trimite o opinie preliminară în luna iulie cu privire la modificările aduse legilor justiţiei.

„Cele trei legi adoptate de Parlament prezintă multiple deficienţe, iar conţinutul lor poate şi trebuie să fie îmbunătăţit substanţial. Modificările aduse celor trei legi afectează independenţa magistraţilor, prin introducerea unor prevederi criticabile. De exemplu, controlul asupra tuturor soluţiilor date de procurori de către procurorul ierarhic superior se extinde şi asupra temeiniciei, nefiind astfel limitat la nelegalitate. Totodată, este creată o secţie specială de investigare a infracţiunilor comise de magistraţi (judecători şi procurori deopotrivă), ceea ce este de natură să afecteze independenţa activităţii magistraţilor“, se arată în punctul de vedere al preşedintelui Klaus Iohannis pentru Comisia de la Veneţia, punct de vedere exprimat de consilierul Bogdan Dima. 

De asemenea, şeful statului e de părere că legile Justiţiei ar avea un impact negativ. „În plus, legile au un impact negativ asupra funcţionării sistemului judiciar. A fost operată o serie de modificări care pot permite pensionarea magistraţilor la vârsta de 45 de ani, cu numai 20 de ani vechime în profesie, toate acestea în paralel cu majorarea perioadei de pregătire pentru intrarea în profesie. De asemenea, prin modificările aduse, avizul conform al CSM pentru stabilirea schemelor de personal ale instanţelor şi parchetelor a fost eliminat, decizia urmând să revină doar Ministrului Justiţiei.Nu în ultimul rând, modificările aduse legilor justiţiei conduc la diminuarea rolului garantului independenţei justiţiei - Consiliul Superior al Magistraturii. De exemplu, cele mai multe atribuţii ale acestuia, care acum sunt exercitate de către Plen, sunt transferate secţiilor, ceea ce va afecta funcţionalitatea CSM şi va afecta participarea reprezentanţilor societăţii civile membri ai CSM la luarea deciziilor CSM“, se mai arată în punctul de vedere al Administraţiei Prezidenţiale. 

Senatorul PNL Alina Gorghiu a declarat la începutul lunii că un raport final din partea Comisiei de la Veneţia ar putea fi gata în luna octombrie.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite