Lovitură pentru PSD. Comisia de la Veneţia a desfiinţat modificările la Codurile penale şi la legile Justiţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisia de la Veneţia recomandă autorităţilor române să modifice complet amendamentele aduse Codului penal şi Codului de procedură penală şi să vină cu propuneri legislative coerente şi solide, care să aibă sprijinul larg al societăţii româneşti şi care să respecte standardele europene şi deciziile Curţii Constituţionale.

Comisia de la Veneţia a adoptat, cu anumite amendamente, opinia preliminară comunicată în iulie cu privire la cele trei legi ale Justiţiei, modificate de majoritatea PSD-ALDE în Parlament. În opinia experţilor europene, cele trei legi vor afecta eficienţa, calitatea şi independenţa actului de justiţie, cu consecinţe negative în lupta anticorupţie. Cele trei legi au fost deja promulgate şi produc efecte juridice. 

Cât despre modificîările la Codurile penale, Comisia de la Veneţia „şi-a exprimat îngrijorarea că multe dintre amendamentele la Codul Penal şi la Codul de procedură penală din România slăbesc în mod serios eficienţa sistemului judiciar în lupta împotriva infracţiunilor de corupţie, a infracţiunilor de violenţă şi a criminalităţii organizate", se arată într-un comunicat al Comisiei.

Comisia de la Veneţia recomandă autorităţilor române să facă o reevaluare a amendamentelor la ambele coduri, printr-un proces de consultare, pentru a se ajunge la nişte propunere legislative stabile şi coerente, cu largă susţinere în societatea românească şi să se conformeze recomandărior Curţii Constituţionale, având în vedere că în 12 octombrie CCR a stabilit că peste 60 de articole ale proiectului de modificare a Codului de procedură penală sunt neconstituţionale, în timp ce constituţionalitatea amendamentelor la Codul penal urmează să fie analizată mai târziu luna aceasta.

Ministrul justiţiei, Tudorel Toader, prezent la şedinţa Comisiei de la Veneţia, susţine într-o postare pe Facebook că forul european cere României să abroge prevederea legislativă care priveşte pensionarea magistraţilor.

„Comisia de la Veneţia! Avizul CV reţine soluţionarea temporară a problemei pensionării magistraţilor, prin amânarea momentului intrării în vigoare a soluţiei legislative. Se recomandă abrogarea acestei soluţii legislative. OUG pentru legile justiţiei va fi transmisă, în mod formal, către CV pentru emiterea unui aviz!”,  a scris Tudorel Toader în postarea de pe Facebook.

Comisia de la Veneţia a emis, la jumătatea lunii iulie, o opinie preliminară în legătură cu modificările la cele trei legi ale justiţiei din România, formulând o serie de recomandări, între care menţinerea rolului preşedintelui şi al CSM în numirea/revocarea procurorilor de rang înalt, renunţarea la schema de pensionare anticipată a procurorilor, eliminarea sau redefinirea prevederilor care le permit procurorilor şefi să invalideze, ca neîntemeiate, soluţiile procurorilor. Experţii Comisiei de la Veneţia consideră că noile prevederi ar putea conduce la o presiune excesivă asupra judecătorilor şi procurorilor, subminând independenţa sistemului judiciar şi a membrilor săi. 

Principalele solicitări ale Comisiei de la Veneţia în ceea ce priveşte legile Justiţiei:

  • Reconsiderarea sistemului de numire şi demitere a procurorilor de rang înalt cu scopul de a asigura condiţiile pentru o procedură neutră de numire / demitere prin menţinerea în acest proces a preşedintelui României şi a CSM, cu scopul de a echilibra influenţa ministrului Justiţiei
  • Abandonarea schemei de pensionare timpurie a magistraţilor. Reamintim că propunerea PSD ar duce la depopularea masivă a instanţelor, cu efecte majore mai cu seamă la Înalta Curte şi Curţile de Apel.
  • Abrogarea sau definirea mai clară a prevederilor care permit procurorilor superiori ierarhic să invalideze, ca neîntemeiate, soluţiile date de procurori care fac dosare.
  • Reexaminarea prevederilor privind revocarea membrilor CSM.
  • Eliminarea restricţiilor propuse pentru limitarea libertăţii de expresie a judecătorilor şi procurorilor.
  • Reconsiderarea înfiinţării unei secţii speciale pentru anchetarea magistraţilor. Recursul la procurori specializaţi, combinat cu măsuri eficiente de prevenţie, este alternativa de dorit.
  • Completarea prevederilor privind răspunderea materială a magistraţilor prin statuarea expresă că, în absenţa relei credinţe şi/sau a gravei neglijenţe, magistraţii nu sunt răspunzători pentru pronunţarea unei soluţii care a fost infirmata/modificată de instanţa de control judiciar; amendarea mecanismului pentru acţiunea în regres de o asa maniera încât aceasta să aibă loc doar condiţionat de prealabila stabilire a răspunderii magistratului în urma/în cadrul unei proceduri disciplinare.
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite