UPDATE Legea privind funcţionarea CSM a fost adoptată de comisia Iordache. Puteri sporite pentru nou-înfiinţata secţie de investigare a magistraţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisia parlamentară specială condusă de Florin Iordache dezbate marţi, 19 decembrie, modificările propuse la cele două Coduri penale pentru transpunerea Directivei Parlamentului European privind prezumţia de nevinovăţie şi a dreptului de a fi prezent la proces. Cu o zi în urmă, dezbaterea a fost amânată, Florin Iordache motivând că la discuţii ar trebui să fie prezent şi ministrul Justiţiei, Tudorel Toader.

UPDATE 21.30 Comisia parlamentară specială pentru legile justiţiei a adoptat marţi cu 12 voturi ”pentru” şi 5 voturi ”împotrivă” un raport de admitere legii 304/2004 privind organizarea judiciară, urmând ca actul normativ să intre miercuri în dezbaterea Senatului, care este for decizional.

Singurele modificări semnificative aduse legii privind organizarea judiciară faţă de forma adoptată de Camera Deputaţilor au fost în ceea ce priveşte secţia specială pentru investigarea magistraţilor.

Astfel, comisia specială a decis ca secţia specială să fie condusă de un procuror-şef numit de preşedintele României, la fel ca DNA sau DIICOT.

De asemenea, comisia specială pentru legile justiţiei a adoptat un amendament prin care acordă puteri sporite nou înfiinţatei secţii de investigare a magistraţilor, astfel încât această structură va putea să cerceteze toate infracţiunile săvârşite de procurori şi judecători.

UPDATE 20.15 Comisia parlamentară specială pentru legile justiţiei a adoptat marţi cu 12 voturi ”pentru” şi 5 voturi ”împotrivă” un raport de admitere legii 304/2004 privind organizarea judiciară, urmând ca actul normativ să intre miercuri în dezbaterea Senatului, care este for decizional. Singurele modificări semnificative aduse legii privind organizarea judiciară faţă de forma adoptată de Camera Deputaţilor au fost în ceea ce priveşte secţia specială pentru investigarea magistraţilor.

Astfel, comisia specială a decis ca secţia specială să fie condusă de un procuror-şef numit de preşedintele României, la fel ca DNA sau DIICOT. De asemenea, comisia specială pentru legile justiţiei a adoptat un amendament prin care acordă puteri sporite nou înfiinţatei secţii de investigare a magistraţilor, astfel încât această structură va putea să cerceteze toate infracţiunile săvârşite de procurori şi judecători.

UPDATE Comisia Iordache a adoptat un amendament la legea 304/2004 privind organizarea judiciară prin care acordă puteri sporite nou înfiinţatei secţii de investigare a magistraţilor, astfel încât această structură va putea să cerceteze toate infracţiunile săvârşite de procurori şi judecători.

UPDATE Guvernul nu va adopta o ordonanţă de urgenţă pentru modificarea Codurilor penale în sensul transpunerii Directivei europene referitoare la prezumţia de nevinovăţie, aşa cum a anunţat ministrul Justiţiei, au declarat marţi pentru Agerpes surse guvernamentale.

UPDATE După aproape două ore de discuţii de principiu pe subiectul transpunerii Directivei europene privind principiul de nevinovăţie preşedintele Comisiei speciale, Florin Iordache, a decis să suspende lucrările şedinţei. Astfel. de la ora 17.00 vor fi reluate dezbaterile, dar pe Legea 304 privind organizarea judiciarăă şi pe Legea 317 privind organizarea CSM. 

UPDATE Daniel Horodniceanu, şeful DIICOT:  „Mare parte dintre textele care reprezintă amendamentele sunt de natură să amputeze părţi mari din urmărirea penală, din păcate. Noi trebuie să fim conştienţi ca infracţionalitatea a evoluat, că suntem astăzi supuşi unor pericole din perspectiva infractionalităţii transfrontaliere. 

Din persepctiva tehnică, suntem aici doar întrebaţi, daca ne întrebaţi vă vom putea explica faptul ca o mare parte din amendamente ar ingreuna urmărirea penală“ 

UPDATE Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, le-a transmis parlamentarilor din Comisia Iordache, cu prilejul debutului dezbaterilor pe modificările Codurilor penale, că, dacă până în aprilie 2018 nu este transpusă Directiva europeană privind prezumţia de nevinovăţie, Guvernul va fi obligat să adopte o ordonanţă de urgenţă.

Ministrul Toader a arătat, în Comisia specială condusă de Florin Iordache (PSD), că ministerul său a redactat proiectul de transpunere a Directivei Parlamentului European privind prezumţia de nevinovăţie şi a dreptului de a fi prezent la proces şi că proiectul a fost adoptat de Guvern înainte de a fi trimis Legislativului spre dezbatere şi modificare. Toader a subliniat că termenul de transpunere a Directivei este aprilie 2018. „Dacă nu, se justifică urgenţa adoptării unei ordonanţe de urgenţă pentru transpunerea unei directive, în măsura în care Parlamentul nu acţionează în acest sens. Dacă legea, dintr-un motiv sau altul, într-o formă sau alta, nu va trece de Parlament şi nu va fi promulgată în Monitorul Oficial, astfel încât să producă efecte juridice, Guvernul este obligat să adopte o ordonanţă de urgenţă”, a declarat ministrul Justiţiei.   

Toader a arătat că „pentru transpunerea Directivei, trebuie ca din actualul Cod de procedură penală să renunţăm la componenta subiectivă a actului de justiţie”. Concret, şeful MJ consideră că trebuie eliminat din Codul de procedură penală în sensul eliminării a două sintagme „cu un conţinut relativ asemănător”: „dubii rezonabile” şi „suspiciune rezonabilă”. În acest sens, Toader va transmite Parlamentului „o pagină, două, trei” cu propuneri de modificare a Codului de procedură penală, în sensul înlocuirii noţiunilor de „suspiciune rezonabilă” şi „dubiu rezonabil” cu probe temeinice, „dincolo de orice dubiu”.


Comisia parlamentară specială pentru modificarea legilor Justiţiei şi a Codurilor penale a amânat luni, pentru a doua oară, dezbaterea pe marginea transpunerii Directivei privind prezumţia de nevinovăţie la propunerea preşedintelui comisiei, Florin Iordache.

Comisia a aprobat amânarea pentru marţi a transpunerii Directivei privind prezumţia de nevinovăţie, Florin Iordache motivându-şi propunerea prin faptul că la discuţie trebuie să fie prezent şi ministrul Justiţiei, Tudorel Toader.

Comisia parlamentară specială ar fi trebuit să dezbată luni modificările propuse la cele două Coduri penale pentru transpunerea Directivei Parlamentului European privind prezumţia de nevinovăţie şi a dreptului de a fi prezent la proces, după ce joia trecută au amânat acest lucru.

Profitând de transpunerea directivei Parlamentului European privind prezumţia de nevinovăţie şi a dreptului de a fi prezent la proces, PSD, ALDE şi UDMR au propus o serie de amendamente la Codul Penal şi la Codul de procedură penală.

Unul dintre aceste amendamente interzice orice comunicare publică referitoare la dosarele aflate în curs de urmărire penală şi de judecată.

”În cursul urmăririi penale și al judecării cauzei în procedură de cameră preliminară sunt interzise comunicările publice, declarațiile publice precum și furnizarea de alte informații, direct sau indirect, provenind de la autorități publice sau orice alte persoane fizice sau juridice referitoare la faptele și persoanele ce fac obiectul acestor proceduri. Încălcarea acestei obligații reprezintă infracțiune și se pedepsește, potrivit legii penale”, se arată într-un amendament depus de PSD şi ALDE la Codul de procedură penală.

De asemenea, social-democraţii şi cei de la ALDE propun ca ”în cursul procesului penal să fie interzisă prezentarea publică a persoanelor suspectate de săvârșirea unor infracțiuni purtând cătușe sau alte mijloace de imobilizare sau afectate de alte modalități de natură a induce în percepția publică că acestea ar fi vinovate de săvârșirea unor infracțiuni”.  

Tot la Codul de procedură penală UDMR a propus ca ”înainte de pronunțarea unei hotărâri de condamnare definitive, declarațiile publice și deciziile oficiale provenind de la autoritățile publice nu se pot referi la persoanele suspectate sau acuzate ca și cum acestea ar fi fost condamnate”. 

UDMR a mai propus şi ca ”exercitarea dreptului de a nu da nici o declarație pe parcursul procesului penal nu poate fi utilizată împotriva suspectului sau inculpatului într-o etapă ulterioară a procedurii și nu poate fi utilizată la coroborarea faptelor”. 

PSD şi ALDE au depus un alt amendament la Codul de procedură penală, potrivit căruia ”audierea unei persoane nu poate dura mai mult de 6 ore din 24 de ore”.

Aceste propuneri au fost criticate dur de către Parchetulm General, DNA şi DIICOT, care au afirmat că vor avea un "efect devastator” asupra anchetelor penale, pentru că elimină instrumentele legale indispensabile prin care organele de anchetă pot investiga infracţiuni.

Câteva sute de magistraţi au protestat, luni, în faţa instituţiilor, faţă de modificarea legilor justiţiei, dar şi faţă de modificarea Codurilor penale.

În Capitală, aproximativ 500 de magistraţi au protestat în tăcere, luni seară, pe treptele Curţii de Apel Bucureşti, proteste similare ale magistraţilor având loc şi la Constanţa, Cluj-Napoca, Brăila, Slatina sau Braşov.

Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Mariana Ghena, a trimis, luni, o scrisoare deschisă preşedintelui Comisiei parlamentare speciale pentru legile justiţiei, Florin Iordache, în care îi cere să acorde timp Consiliului pentru a se consulta cu corpul magistraţilor. Ea precizează că faptul că magistraţii au ajuns să protesteze trebuie să dea de gândit societăţii şi Parlamentului.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite