UPDATE Comisia Europeană publică Rapoartele MCV pentru România şi Bulgaria. Raport extrem de dur pentru România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO EPA-EFE / Olivier Hoslet
FOTO EPA-EFE / Olivier Hoslet

Draftul documentului, care evaluează progresele în privinţa statului de drept, va fi discutat şi aprobat în Colegiul Comisarilor, la Strasbourg, înainte de a deveni public. Raportul MCV pentru România este cel mai dur din ultimii 10 ani. Experţii Comisiei Europene notează că lupta anticorupţie a scăzut dramatic, iar activitatea DNA este într-un declin semnificativ, arată un prim draft.

UPDATE Ministrul interimar al Justiţiei, Ana Birchall, a declarat că va discuta despre raportul MCV imediat după ce acesta va fi aprobat în Colegiul Comisarilor. Potrivit acesteia, întâlnirea din Colegiu va avea loc marţi, la ora 14.

„Raportul încă nu este aprobat de Colegiul Comisarilor. Întâlnirea Colegiului Comisarilor este la ora 14, ora României. După aceea, sigur că o să vorbim. (…) Nu voi comenta asupra raportului. O să ies la declaraţii de presă după ce raportul o să fie public. Cred că s-a lămurit toată această discuţie publică, plină de minciuni şi cred că odată pentru totdeauna s-a demonstrat că eu am spus adevărul şi anume noi am primit documentul de la Ministerul de Externe şi ministrul Justiţiei şi Ministerul Justiţiei nu a intervenit nici asupra formei şi nici asupra formei de răspuns”, a spus Birchall.

UPDATE Raportul Comisiei Europene privind progresele României în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV) este unul dintre cele mai critice din ultimii zece ani, scrie HotNews.ro care citează surse oficiale care au consultat draftul documentului. 

Potrivit sursei citate, experţii europeni notează că lupta anticorupţie a scăzut foarte mult în intensitate, activitatea DNA cunoscând o descreştere semnificativă. Raportul este mult mai dur pentru România decât pentru Bulgaria, experţii europeni notând că mare parte din recomandările Comisiei din ultimul raport MCV nu au fost îndeplinite de către autorităţile de la Bucureşti.

În Raportul MCV pentru România una dintre instituţiile judiciare criticate intens este Consiliul Superior al Magistraturii, fiind invocate disfuncţionalităţile şi faptul că nu există o colaborare în interiorul instituţiei. CSM este criticat, printre altele, că nu a numit o conducere plină a Inspecţiei Judiciare. În raportul MCV precedent, experţii recomandau CSM să numească imediat o echipă interimară de conducere a Inspecţiei Judiciare, iar în termen de trei luni să numească prin concurs o nouă conducere a acestei instituţii.

Experţii europeni fac referire şi la Secţia de investigare a infracţiunilor din justiţie (SIIJ), arătând că a fost înfiinţată fără a exista o consultare cu actorii din sistem şi că nu s-a ţinut cont de recomandările comisiei de la Veneţia în privinţa acesteia. În Raportul din luna iunie, Comisia de la Veneţia punea sub semnul întrebării motivele înfiinţării secţiei de anchetare a magistraţilor şi faptul că procurorii şefi nu se află în mod clar sub controlul ierarhic al procurorului general. De asemenea, raportul Comisiei de la Veneţia nota că Secţia riscă să devină un ”obstacol în calea luptei anticorupţie”.

În raportul MCV pentru România se mai arată, potrivit surselor citate, că nu există o procedură astfel încât numirile la parchete să fie făcute fără implicarea factorului politic, neavansându-se nicio soluţie. Aici se menţionează că funcţiile de la vârful parchetelor sunt ocupate de interimari.

De asemenea, experţii notează, în ceea ce priveşte situaţia luptei anticorupţie, că activitatea DNA cunoaşte o descreştere semnificativă şi că lupta anticorupţie a scăzut foarte mult în intensitate.

Comisia Europeană publică marţi Rapoartele MCV pentru România şi Bulgaria,în condiţiile în care preşedintele CE Jean Claude Juncker a afirmat că şi-ar dori ridicarea monitorizării în mandatul actualei Comisii. Europarlamentarul PLUS Dragoş Tudorache susţine, însă,că o asemenea decizie va fi luată doar în cazul Bulgariei. Premierul Viorica Dăncilă se declară optimistă,şi afirmă ca se aşteaptă la o evaluare pozitivă în ceea ce priveşte actul de guvernare.

În 11 ianuarie, la Bucureşti, preşedintele Juncker a evocat posibilitatea ridicării MCV până la finalul mandatului  său.

„În ceea ce priveşte MCV-ul, am spus că aş fi vrut ca în timpul mandatului nostru acest mecanism să fie finalizat. Va trebui însă să mai studiem cu grijă observaţiile făcute recent de comisie în ceea ce priveşte România. Am mai discutat cu Guvernul despre această chestiune",  a subliniat atunci preşedintele CE în cadrul unei declaraţii de presă comune cu oreşedintele Klaus iohannis.

Conform novinite.com, dacă MCV va fi ridicat, se va afla după şedinţa de marţi a Colegiului comisarilor, însă surse din cadrul CE afirmă că există totuşi opoziţie faţă de această idee. Comisia poate totuşi decide suspendarea MCV şi includerea României şi Bulgariei într-un mecanism comun de monitorizare a situaţiei statului de drept în toate statele  membre UE.

La Bucureşti, premierul Viorica Dăncilă aşteaptă cu optimism raportul.

„Mă aştept ca, din punct de vedere al evaluării actului de guvernare, raportul MCV să fie pozitiv. Eu spun ceea ce vreau să fie acum. Din punct de vedere al Guvernului României, din punct de vedere al meu ca premier, eu consider că nu am greşit cu nimic din punct de vedere juridic şi sper ca raportul MCV să reflecte acest lucru”, a declarat, luni, Viorica Dăncilă.

La rândul său, europarlamentarul PLUS Dragoş Tudorache avertizează că ”Bulgaria scapă de MCV. România, nu”.

„Acesta e rezultatul concret al guvernării PSD. O ţară distrusă din toate punctele de vedere. De la economie la justiţie. Încă din 1990 ne-au arătat cine sunt şi ce vor: hoţie şi cumetrie. În 2016, negociam cu Comisia Europeană, punct cu punct, criteriu cu criteriu, ridicarea MCV. Din ianuarie 2017, mafia PSD-ALDE a distrus tot progresul făcut, toată încrederea câştigată în dialogul cu partenerii europeni. OUG13, atacul obsesiv şi sistematic la adresa justiţiei, încercarea de decredibilizare a DNA, impunitatea faţă de avertismentele europene, toate acestea au adus România în situaţia de a fi azi ultima ţară din Europa sub MCV. Da, Bulgaria a fost scoasă de sub incidenţa MCV, în situaţia în care în 2016 urma să fie decuplată de România şi lăsată exact acolo unde ne găsim noi astăzi„,scrie Tudorache pe Facebook.

În opinia sa, vechea clasă politică este singura responsabilă şi trebuie să plătească politic pentru această nedreptate faţă de întreaga ţară. 

Ultimul raport MCV a fost prezentat în noiembrie 2018, când prim-vicepreşedintele CE Frans Timermans a făcut referire la posibilitatea ridicării MCV pentru Bulgaria în mandatul actualei Comisii, fără a menţiona însă şi România.

„Trei din cele şase benchmarks pentru Bulgaria sunt îndeplinite. Bulgaria îşi menţine pasul reformelor. Suntem încrezători că MCV pentru Bulgaria poate fi încheiat până la sfârşitul mandatului actualei Comisii Europene. Nu e vorba de un deadline. E ceva ce noi ne propunem, ce poate fi realizat dacă Bulgaria menţine pasul", a declarat atunci Timmermans.

În ceea ce priveşte România, Timmermans a remarcat, prezentând raportul MCV, că, în ultimele luni, în România s-a înregistrat un regres regretabil legat de amendarea legilor justiţiei, independenţa magistraţilor şi combaterea corupţiei. „Este regretabil faptul că România nu numai că a sistat cursul reformelor, dar a si readus în discuţie unele aspecte considerate închise sau a înregistrat involuţii în raport cu realizările din ultimii 10 ani", a spus el, fără a face nicio referire la eventuala ridicare a MCV.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite