Comisia Europeană, îngrijorată de tăierile ilegale de păduri din România. Apelul către autorităţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
defrisare foto adevarul

Comisia Europeană susţine, într-un răspuns trimis deputatului Marius Bodea, că este îngrijorată în privinţa tăierilor ilegale de păduri în România, dar şi în cazul incidentelor soldate cu decesul mai multor pădurari, şi cere autorităţilor române să ia măsuri imediate.

Deputatul independent Marius Bodea afirmă, într-un comunicat de presă, că a primit un răspuns din partea reprezentanţilor Comisiei Europene, după ce în urmă cu o lună a trimis o scrisoare deschisă acestei instituţii pe tema tăierilor ilegale de păduri din România.

În răspunsul trimis deputatului Marius Bodea, Comisia Europeană precizează că "este la curent cu îngrijorările cu privire la tăierile ilegale ale pădurilor care au circulat în mass-media şi urmăreşte îndeaproape toate evoluţiile pe acest subiect“.

"Suntem de asemenea deosebit de îngrijoraţi cu privire la recentele incidente care s-au soldat cu decesul mai multor pădurari. Comisarul Sinkevicius (Virginijus Sinkevicius, comisar european pentru Mediu – n.r.) a discutat recent cu ministrul român al Mediului, încurajându-l în mod insistent să intensifice eforturile de a pune capăt tăierilor ilegale ale pădurilor“, se arată în documentul Comisiei Europene primit de către deputatul ieşean.

În acelaşi răspuns, Comisia Europeană susţine că îndeamnă autorităţile române să se conformeze legislaţiei UE prin luarea "unor măsuri cu caracter imediat“, printre care repunerea în funcţiune a sistemului de urmărire a masei lemnoase, aplicarea de sancţiuni, asigurarea măsurilor preventive în cazul tăierilor ilegale şi modificarea reglementărilor naţionale privind planurile de management forestier.

Totodată, Comisia Europeană îl informează pe deputatul Marius Bodea că va monitoriza "îndeaproape“ modul în care autorităţile române vor pune în aplicare şi vor respecta legislaţia UE în ceea ce priveşte activităţile forestiere.

"În mod normal, nu ar fi trebuit sa ajungem în situaţia jenantă de a fi traşi de urechi de către Comisia Europeană, pentru că Ministrul Mediului nu e în stare să gestioneze această problemă gravă, fiind mai degrabă preocupat să acuze populaţia că răspândeşte informaţii false, când dovezile sunt evidente, iar ONG-urile semnalează constant ilegalităţile peste care autorităţile noastre trec pur şi simplu cu vederea. Sper ca măsurile urgente trasate de CE să îi responsabilizeze mai mult pe cei care au datoria să apere, nicidecum să încurajeze distrugerea plămânilor verzi ai României”, a afirmat deputatul Marius Bodea.

În urmă cu o lună, deputatul independent de Iaşi Marius Bodea a anunţat că a sesizat Comisia Europeană cu privire la fenomenul tăierilor necontrolate din pădurile României în ultima perioadă, precizând că "Ministerul Mediului pare că nu înţelege dimensiunea dezastrului“.

Marius Bodea a transmis o scrisoare preşedintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi comisarului pentru Mediu, Virginijus Sinkevicius, în care atrăgea atenţia că în România sunt sacrificaţi "în mod sistematic, inclusiv copaci tineri, perfect sănătoşi, care produc oxigen”.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite