Infringement: CE solicită României şi altor state membre să pună în aplicare legislaţia UE în domeniul digital şi al mass-mediei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Comisia Europeana FOTO Arhivă
Comisia Europeana FOTO Arhivă

Comisia Europeană anunţă măsuri juridice împotriva a 19 state membre UE. Potrivit Comisiei, statele „nu au făcut paşii necesari pentru ca cetăţenii să beneficieze de avantajele legislaţiei în domeniul mass-mediei audiovizuale şi al telecomunicaţiilor”. „Termenul pentru transpunerea Codului european al comunicaţiilor electronice în legislaţia naţională a fost 21 decembrie 2020”, transmite Comisia Europeană.

„Astăzi, 23 septembrie, Comisia ia măsuri juridice împotriva unui număr de 19 state membre care nu au făcut paşii necesari pentru ca cetăţenii să beneficieze de avantajele legislaţiei UE în domeniul mass-mediei audiovizuale şi al telecomunicaţiilor. Codul european al comunicaţiilor electronice”, a transmis Comisia Europeana, conform unui comunicat de presă. 

Potrivit sursei citate, Comisia Europeană arată că „prin acţiunile întreprinse de UE în domeniul comunicaţiilor electronice, consumatorii se bucură de avantaje precum: o gamă mai largă de opţiuni dintre care să o aleagă pe cea mai potrivită, facturi mai mici la telefon şi standarde mai ridicate de servicii. Codul european al comunicaţiilor electronice modernizează normele actuale ale UE în domeniul telecomunicaţiilor, adaptându-le la era digitală”. 

Sursa citată explică faptul că întîrzierea transpunerii legislaţiei europene consumatorii şi întreprinderile din Românias şi alte state nu au beneficiat de o serie de beneficii, printre care o calitate mai bună a serviciilor, corectitudine, norme clare sau protecţia consumatorilor. 

„Din cauza transpunerii întârziate, consumatorii şi întreprinderile din România, Estonia, Spania, Croaţia, Irlanda, Italia, Cipru, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Ţările de Jos, Austria, Polonia, Portugalia, Slovenia, Slovacia şi Suedia nu pot beneficia de:

Norme clare şi favorabile incluziunii privind drepturile utilizatorilor finali - aceleaşi norme se aplică în întreaga Europă, convergând către o piaţă unică incluzivă

O calitate a serviciilor mai bună  - consumatorii se pot bucura de viteze de conectare mai mari şi de o acoperire mai mare întrucât codul încurajează concurenţa în materie de investiţii, în special în reţelele de foarte mare capacitate, inclusiv în reţelele 5G

Armonizarea normelor - codul sporeşte previzibilitatea în materie de reglementare, inclusiv în ceea ce priveşte asignarea spectrului de frecvenţe radio

Protecţia consumatorilor - codul le aduce beneficii consumatorilor şi îi protejează, indiferent dacă utilizatorii finali comunică prin intermediul serviciilor tradiţionale (apeluri, SMS-uri) sau al serviciilor web

Corectitudine - codul asigură egalitatea de tratament pentru toţi actorii din sectorul serviciilor de telecomunicaţii, indiferent dacă aceştia sunt tradiţionali sau folosesc servicii bazate pe aplicaţii”, arată Comisia Europeană. 

Sursa citată mai arată că „termenul pentru transpunerea Codului european al comunicaţiilor electronice în legislaţia naţională a fost 21 decembrie 2020. Statele membre în cauză au la dispoziţie două luni pentru a remedia situaţia şi a adopta măsuri naţionale de transpunere a acestor acte legislative ale UE. În caz contrar, Comisia poate decide să sesizeze Curtea de Justiţie a Uniunii Europene cu privire la aceste cazuri.

Într-un alt comunicat de presă Comisia Europeană a transmis că a decis să dea Polonia în judecată la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE), cu privire la încălcarea legislaţiei europene care garantează independenţa autorităţii naţionale poloneze de reglementare a telecomunicaţiilor. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite