Comisia Europeană discută miercuri, în premieră, situaţia statului de drept în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisia Europeană discută miercuri în premieră situaţia statului de drept în România, anunţă un purtător de cuvânt al CE, potrivit G4Media.

Comisia a făcut anunţul pe fondul informaţiilor despre presiunile PSD asupra guvernului pentru a adopta în şedinţa de Guvern de mâine OUG pentru modificarea Codurilor penale, scrie G4Media. 

„Comisia Europeană trebuie să acţioneze pentru a salva statul de drept. Colegiul Comisarilor va discuta mâine starea statului de drept în România“, anunţă purtătoarea de cuvânt a Comisiei, Mina Andreeva. 

Frans Timmermans la va prezenta mâine comisarilor europeni concluziile discuţiilor dintre experţii Comisiei şi cei ai Guvernului României, au declarat pentru G4Media.ro surse politice. 

Nu e exclus însă ca discuţia să continue şi pe alte subiecte legate de atacul PSD la justiţie, potrivit surselor citate.

Săptămâna trecută, în ajunul şedinţei de Guvern, premierul Viorica Dăncilă şi vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, au avut o discuţie telefonică pe tema OUG pe tema ordonanţelor de urgenţă pe codurile penale, precizând că ambele părţi au convenit să continue discuţiile tehnice.

Timmermans a criticat în mai multe rânduri Guvernul de la Bucureşti din cauza OUG 7 care modifică legile justiţiei şi a altor schimbări legislative în materie penală, precizând că România trebuie să nu se abată de la traseul respectării statului de drept, luptei anticorupţie şi păstrării indepedenţei magistraţilor.

Ministerul Justiţiei a trimis spre avizare un proiect de modificare a Codului penal şi a Codului de procedură penală, precum şi un proiect privind completurile de 5 judecători ale instanţei supreme.

Potrivit proiectului referitor la completurile de judecători, condamnaţii care au sentinţe definitive pronunţate de completurile de 5 constituite la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie începând cu 2014 pot depune contestaţie în anulare şi dacă au ieşit din termenul legal de 30 de zile.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite