Comisia Europeană: Într-o situaţie de urgenţă publică, unele drepturi pot fi restrânse. Proteste în Europa după reintroducerea restricţiilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Manifestanti Viena protest antivaccinare 20 noiembrie 2021 FOTO EPA-EFE / Christian Bruna / Profimedia
Manifestanti Viena protest antivaccinare 20 noiembrie 2021 FOTO EPA-EFE / Christian Bruna / Profimedia

Noi revolte au avut loc în weekend în Olanda, Austria, Croaţia şi Italia, faţă de restricţiile impuse în contextul creşterii numărului de infecţii cu SARS-CoV-2 în ţările europene. Comisia Europeană a transmis că „înţelege” starea de saturaţie a cetăţenilor după aproape doi ani de pandemie şi respectă dreptul la proteste paşnice, dar „într-o situaţie de urgenţă publică, unele drepturi pot fi restrânse”.

Demonstranţii au lansat petarde şi artificii spre poliţie şi au incendiat biciclete în Haga şi la Rotterdam, iar poliţia a intervenit în consecinţă cu gaze lacrimogene şi tunuri de apă. 

Premierul Ţărilor de Jos a criticat protestatarii violenţi, pe care i-a numit „idioţi”. Peste 100 de persoane au fost arestate în cele trei nopţi de violenţe, în care poliţiştii din Rotterdam au deschis focul asupra protestatarilor. „A fost violenţă pură deghizată în protest. Este multă turbulenţă în cadrul societăţii, pentru că a trebuit să facem faţă atât de mult timp neplăcerilor provocate de pandemie. Dar nu voi accepta niciodată ca idioţii să recurgă la violenţe doar pentru că sunt nefericiţi”, a declarat Mark Rutte. 

Exemplul Austriei ar putea fi urmat şi de alte state 

   De asemenea, mii de manifestanţi au ieşit în stradă în Austria. Zeci de mii de oameni au protestat în Viena după ce guvernul a anunţat o nouă carantină naţională şi intenţionează să facă vaccinarea obligatorie din februarie 2022. Este primul stat european care a impus vaccinarea prin lege. Ţara a intrat de luni în carantină pentru 20 de zile, închizând toate magazinele, cu excepţia celor esenţiale şi ordonând oamenilor să lucreze de acasă. Publicaţia israeliană „Ynet News” scrie că, în lipsa unui miracol, tot mai multe ţări vor urma exemplul Austriei. „Democraţiile s-au săturat să fie forţate să plătească la nesfârşit un preţ social, sanitar şi economic din cauza unei minorităţi iraţionale care neagă realitatea ştiinţifică şi propria datorie morală faţă de alţii. Democraţia e bazată pe un contract social, dar el e invalidat atunci când oamenii aleg din motive egoiste să-şi exercite dreptul inalienabil de a răspândi virusul”, subliniază „Ynet News”. În Croaţia, mii de oameni au mărşăluit pe străzile capitalei Zagreb pentru a-şi exprima nemulţumirea faţă de impunerea vaccinării pentru lucrătorii din sectorul public, în timp ce în Italia, câteva mii de persoane s-au adunat la Circus Maximus pentru a protesta faţă de certificatele cerute la locul de muncă, în transportul public şi în diverse spaţii. 

Potrivit unui raport OMS, „lumea nu a realizat progrese consistente în lupta cu pandemia, în special din lipsa unei colaborări autentice, care lasă statele nepregătite şi pentru următoarea pandemie. Raportul denunţă totodată companiile farmaceutice, al căror principal interes este profitul”, apreciind că întreaga lume este ostatica lor. 

Avertismentul experţilor germani  

Experţii germani avertizează că pandemia ar mai putea avea şase sau chiar şapte valuri. „Avem o evoluţie dramatică a numărului de infecţii, iar restricţiile actuale nu sunt suficiente – a declarat cancelarul german, Angela Merkel, ieri, la Berlin, în cadrul unei reuniuni virtuale a Uniunii Creştin Democrate, formaţiune din care face parte. Ne aflăm într-o situaţie care va depăşi orice am avut până acum – a mai spus şefa executivului federal german, subliniind că regula 2G, care presupune restricţionarea accesului în unele locuri pentru persoanele care nu sunt vaccinate sau recuperate, nu mai poate sparge cel de-al patrulea val al pandemiei. Ministrul Sănătăţii, Jens Spahn, a declarat că, până la sfârşitul acestei ierni, „toţi locuitorii Germaniei vor fi probabil vaccinaţi, recuperaţi sau morţi“. 

Comisia Europeană: Într-o situaţie de urgenţă publică, unele drepturi pot fi restrânse  

Comisia Europeană a transmis luni că „înţelege” starea de saturaţie a cetăţenilor după aproape doi ani de pandemie şi respectă dreptul la proteste paşnice, dar „într-o situaţie de urgenţă publică, unele drepturi pot fi restrânse”. Restricţiile decise de statele UE confruntate cu o înmulţire a cazurilor de COVID-19, împreună cu vaccinarea, sunt „calea de ieşire” din această pandemie, mai transmite CE, relatează agenţia EFE.  

„Înţelegem că din punct de vedere individual sunteţi obosiţi de restricţii, dar din punctul de vedere al unei comunităţi este important să rămâneţi uniţi şi să respectaţi restricţiile, pentru că aceasta este calea de ieşire din pandemie”, a declarat luni, la conferinţa de presă, Dana Spinanţ, purtătoare de cuvânt a Comisiei Europene. 

Conform unor surse de la Bruxelles, în zilele următoare, Comisia Europeană va prezenta statelor membre noi recomandări cu privire la călătoriile în interiorul UE, în contextul creşterii rapide a contagierilor. Potrivit Politico.eu, executivul comunitar urmează de asemenea să abordeze posibilitatea condiţionării de administrarea dozei de vaccin booster a valabilităţii certificatului verde după o anumită perioadă de timp. 

Italia a scurtat la cinci luni intervalul de administrare a dozei booster  

Autorităţile sanitare din Italia vor putea administra doza de supra-rapel celor care s-au vaccinat anti-COVID-19, după ce au trecut cinci luni de la cea de-a doua doză, a informat luni ministrul italian al Sănătăţii, Roberto Speranza, citat de EFE. Aproximativ 87% din populaţia de peste 12 ani a fost vaccinată în Italia cu cel puţin o doză, în timp ce 84,63% au primit ambele doze de vaccin anti-COVID-19. Cu toate acestea, în ultimele zile numărul cazurilor a crescut, la fel ca în restul Europei, iar guvernul analizează cum să controleze răspândirea virusului mai ales în perspectiva Sărbătorilor de iarnă. În Italia există în prezent restricţii, precum utilizarea măştilor sanitare în spaţiile închise şi obligativitatea prezentării la locul de muncă a certificatului verde, care atestă vaccinarea, trecerea prin boală sau efectuarea unui test negativ. 

Firmele din SUA îi penalizează financiar pe antivaccinişti 

Unele dintre companiile americane mari au decis să crească sumele plătite pentru asigurările medicale de angajaţii care refuză să se vaccineze împotriva coronavirusului, într-o încercare de a diminua riscurile financiare aduse firmei de decizia lor de a nu se inocula. Potrivit informaţiilor, sumele suplimentare pe care angajaţii acestor companii care refuză să se vaccineze trebuie să le plătească variază între 60 şi 200 de dolari lunar. De exemplu, directorul executiv al companiei Delta Air Lines, Ed Bastian, a decis că angajaţii nevaccinaţi ar trebui să plătească 200 de dolari în plus pe lună pentru asigurările lor de sănătate, începând cu 1 noiembrie. În vară, când Bastian a anunţat noua politică, aproximativ 75% din forţa de muncă a companiei Delta fusese deja vaccinată împotriva coronavirusului. Dar fiecare angajat care a fost spitalizat din cauza infecţiei cu COVID-19 a costat Delta 50.000 de dolari, iar Bastian a notat în august că niciunul dintre angajaţii spitalizaţi în perioada de vară nu fusese complet vaccinat.

„Această suprataxă va fi necesară pentru a atenua riscul financiar pe care decizia acestora de a nu se vaccina îl aduce companiei noastre”, a scris directorul executiv al companiei aeriene în acel moment. Delta Air Lines nu este singura companie americană care fie a implementat deja o nouă politică faţă de angajaţii nevaccinaţi, fie ia în considerare taxe suplimentare pentru cei care refuză să se inoculeze.

De la lanţul de magazine alimentare Harmons, din Utah, până la gigantul bancar JPMorgan Chase, tot mai multe companii le transmit angajaţilor lor nevaccinaţi că trebuie să se inoculeze anti-COVID, în caz contrar urmând să plătească mai mult pentru asigurările de sănătate. Alte companii au luat măsuri şi mai stricte. De exemplu, pe 6 august, United Airlines a devenit prima companie aeriană din SUA care le-a cerut lucrătorilor săi să se vaccineze împotriva COVID-19 dacă vor să-şi păstreze locurile de muncă.

SUA îşi sfătuieşte cetăţenii să evite Germania şi Danemarca 

Autorităţile americane şi-au sfătuit luni cetăţenii să evite călătoriile în Germania şi Danemarca, puternic lovite de noul val al pandemiei de COVID-19 care se răspândeşte în Europa. Departamentul de Stat a emis două buletine ridicând la nivelul 4, cel mai înalt grad de avertizare, nivelul său de alertă cu privire la aceste două ţări, indicând „un nivel foarte ridicat de COVID-19”.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite