Comemorare horthystă la Miercurea Ciuc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Extremiştii maghiari au comemorat, ieri, 70 de ani de la ocuparea oraşului Miercurea Ciuc, la 11 septembrie 1940, în urma Dictatului de la Viena, de către trupele ungare, în fruntea cărora s-a aflat liderul fascismului ungar Miklos Horthy.

Comemorarea a fost organizată de extremiştii maghiari din Filialele locale ale Mişcării Tinerilor din cele 64 de Comitate (HVIM), Consiliul Naţional Secuiesc Scaunul Ciuc şi Asociaţia Husarilor din Scaunul Civic.

Ocupaţia horthysto-fascistă a fost sărbătorită cu o paradă a husarilor, care au plecat, călare, de la gară până în centrul oraşului. Acolo a avut loc o adunare populară, unde s-au ţinut discursuri, au fost recitate poezii şi  s-a cântat. La eveniment au participat aproximativ 100 de persoane.

Cu gândul la istorie

Ziua de ieri a avut o încărcătură istorică deosebită pentru maghiari. „Este o zi foarte importantă pentru noi, fiindcă, la 11 septembrie 1940 au intrat honvezii în Miercurea Ciuc, reuşind să recucerească Ardealul de Nord. Asttel, a fost redobândit 46% din Ardealul care a fost fărâmiţat de Trianon. Pentru noi, cei din Mişcarea Tinerilor din cele 64 de Comitate, este o zi foarte importantă, iar ţelul nostru este ca Ardealul să se unească cu Ungaria şi să ducem mai departe ideile lui Horthy", a spus şeful HVIM Ciuc, Csongor Szocs.    

Primarul oraşului Miercurea Ciuc, Robert Raduly, i-a îndemnat pe maghiari să fie uniţi şi să lupte pentru drepturile lor, făcând trimitere la Proclamaţia de la Blaj, din 1 decembrie 1918, când minorităţilor li s-au promis anumite drepturi.   

Comemorarea celor 70 de ani de la instaurarea ocupaţiei horthyste asupra Ardealului s-a încheiat aseară, la Casa de Cultură, cu o conferinţă de presă despre viaţa şi opera lui Miklos Horthy. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite