Codul Rutier 2015: modificările privind transportul copiilor au intrat în vigoare. Ce amenzi riscă şoferii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şoferii care nu respectp regulamentul riscă amenzi cuprinse între 390 şi 487 de lei FOTO Adevărul
Şoferii care nu respectp regulamentul riscă amenzi cuprinse între 390 şi 487 de lei FOTO Adevărul

Codul Rutier 2015. Modificările privind transportul copii mai mici de 3 ani sau mai scunzi de 135 de centimetri au intrat în vigoare de sâmbătă. Şoferii care nu respectă aceste norme riscă amenzi cuprinse între 390 şi 487 de lei.

Prin Hotărârea de Guvern nr. 11/2015, s-a transpus legislaţia europeană privitoare la normele tehnice de aplicare a dispoziţiilor Codului rutier referitoare la utilizarea obligatorie, în vehicule, a centurilor de siguranţă şi a sistemelor de fixare a copiilor în scaune.

Codul Rutier 2015: modificări

Mai exact, „copiii care au o înălţime de până la 135 de centimetri pot fi transportaţi în autovehicule care au sisteme de siguranţă pentru şofer şi pasageri numai dacă sunt fixaţi/prinşi cu un dispozitiv de fixare în scaun pentru copii”.

Potrivit modificărilor Codului Rutier, aceeaşi regulă este valabilă şi pentru copiii care au peste 135 de centimetri înălţime, însă pentru aceştia mai există şi varianta purtării centurii de siguranţă.

„Copiii cu o înălţime de peste 135 centimetri pot fi transportaţi în autovehicule echipate cu sisteme de siguranţă doar dacă poartă centuri de siguranţă pentru adulţi, reglate astfel încât să nu treacă peste zona gâtului sau a feţei, ori dacă sunt fixaţi sau prinşi cu ajutorul unui dispozitiv de fixare în scaun pentru copii instalat în autovehicul”, se mai arată în Hotărârea de Guvern nr. 11/2015.

De menţionat este faptul că dispozitivul de fixare în scaun pentru copii poate fi, de exemplu, scaunul de siguranţă, perna de înălţare (care poate fi folosită împreună cu o centură de siguranţă pentru adulţi), un portbebe-coşuleţ pentru sugari sau scaunul pentru sugari.

Codul Rutier 2015. Dispozitivele de fixare în scaun trebuie să fie omologate

Potrivit noilor reguli ale Codului Rutier, este obligatoriu ca dispozitivele de fixare în scaun să fie omologate şi adecvate pentru caracteristicile fizice ale copiilor.

„Aceste dispozitive pot fi instalate pe locurile din spate ale autovehiculului, precum şi pe locul din faţă al pasagerului. Cu toate acestea, instalarea pe locul din faţă este permisă doar dacă instrucţiunile dispozitivului de fixare permit acest lucru şi doar dacă airbagul corespunzător locului este dezactivat ori dacă automobilul nu este echipat cu airbag pentru acel loc”, se arată în lege.

În Hotărârea de Guvern au fost introduse şi unele excepţii de la obligaţia de a fixa/prinde copiii în dispozitive specifice şi de la cea de a purta centura de siguranţa. Concret, obligaţiile privind dispozitivele de fixare nu se aplică atunci când este vorba de autovehicule destinate transportului public de persoane sau de taxiuri. Însă este obligatorie supravegherea copilului de către o altă persoană în afară de şofer, se mai arată în modificările Codului Rutier 2015.

De asemenea, atât obligaţia folosirii dispozitivului de fixare, cât şi cea a folosirii centurii de siguranţă nu se aplică dacă minorul în cauză este scutit de un medic de la purtarea acestor sisteme de siguranţă. În această situaţie, copiii pot fi transportaţi doar pe scaunele din spate şi, dacă aceştia au mai puţin de trei ani, trebuie supravegheaţi de o altă persoană în afară de şofer.

Mai mult, potrivit Codului Rutier 2015, şoferul este obligat să aibă asupra lui certificatul medical de scutire şi în acesta trebuie să fie menţionate afecţiunea pentru care este contraindicată purtarea sistemelor de siguranţă şi durata de valabilitate.

Cu privire la interdicţia de a transporta minorii cu vârsta mai mică de 3 ani în automobile lipsite de sisteme de siguranţă, aceasta nu se aplică, de asemenea, în cazul autovehiculelor pentru transport public de persoane sau în cazul taxiurilor, însă copiii trebuie supravegheaţi de altă persoană în afară de şofer şi să ocupe orice alt loc decât cel de pe scaunul din faţă.

„Minorii de până la trei ani pentru care s-a eliberat scutirea medicală menţionată mai sus pot fi transportaţi, sub supravegherea altei persoane în afară de şofer, doar pe locurile din spate ale autovehiculelor neechipate cu sisteme de siguranţă”, arată autorităţile în ceea ce priveşte modificările Codului Rutier în 2015.

Codul Rutier 2015. Amenzi pentru şoferii care nu respectă aceste reguli

Şoferii care transportă copii în autovehicule care nu sunt echipate cu sisteme de siguranţă sau nu folosesc dipozitive de fixare în scaune pentru copii vor fi sancţionaţi cu patru - cinci puncte de amendă, respectiv cu amenzi de 390 - 487 de lei, şi trei puncte de penalizare.

Aceleaşi sancţiuni sunt prevăzute şi pentru neasigurarea că persoanele minore poartă centură de siguranţă, potrivit modificărilor Codului Rutier 2015.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturaţi-vă, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite