UPDATE Cod roşu de inundaţii pe râurile Teleorman şi Jiu. Zeci de persoane au fost deja evacuate. A fost emisă o informare de vremea rea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Râurile Teleorman şi Jiu se află sub Cod roşu de inundaţii ca urmare a precipitaţiilor abundente din ultimele zile. În comuna Tătărăştii de Jos (Teleorman) cel puţin 36 de persoane au fost deja evacuate, iar în Giurgiu, autorităţile construiesc un zid de protecţie în jurul unei şcoli. Meteorologii au emis, miercuri dimineaţă, o informare de ploi, ninsori şi vânt valabilă până joi la ora 08.00.

Purtătorul de cuvânt al ISU Teleorman, Gelu Dragomir, susţine că 36 de persoane din comuna Tătăreştii de Jos au fost evacuate din locuinţele lor şi cazate la grădiniţa din localitate. De asemenea, 18 animale mari au fost puse la adăpost.

Măsurile au fost luate preventiv pentru că zona este inundabilă. În zonă se acţionează cu motopompe şi cu 30 de subofiţeri.

Reprezentantul ISU a recomandat cetăţenilor din localităţile aflate sub avertizare meteo şi hidrologică să respecte recomandările autorităţilor şi să urmărească atent situaţia hidrologică din zonă.

Dacă au nevoie de apă, alimente, medicamente, oamenii trebuie să se adreseze comitetului local pentru situaţii de urgenţă, la autorităţile locale, a adăugat Gelu Dragomir.

Atenţie la râul Jiu

Meteorologii au emis cod roşu pentru astăzi între orele 8:30- 14:00 în urma creşterii rapide de debite pe mai multe râuri.

„Ca urmare a precipitaţiilor înregistrate şi a propagării se pot produce creşteri rapide de debite şi niveluri cu depăşiri ale cotelor de pericol pe râul Jiu sector aval confluenţă cu râul Motru – Podari (judeţul Dolj)“, susţin meteorologii.

Pe râurile din bazinele hidrografice Jiu, pe sectoarele Sadu-amonte Filiaşi şi aval Podari, precum şi pe afluenţii Jiului din judeţele Gorj, Mehedinţi şi Dolj, Vedea aval Văleni (judeţul Teleorman), Argeş şi afluenţii săi din judeţele Argeş, Dâmboviţa, Giurgiu şi Ilfov), Ialomiţa-bazin mijlociu (judeţele Dâmboviţa şi Prahova) este cod galben.

Ploi, lapoviţă şi ninsori până joi dimineaţă

Meteorologii au avertizat că, până joi dimineaţă, în toată ţara vor fi ploi, lapoviţă şi ninsori, iar în unele zone se va forma polei, dar precipitaţiile se vor restrânge treptat spre estul şi sud-estul ţării.

Potrivit informării transmise de Administraţia Naţională de Meteorologie, miercuri, de la ora 10.00, a fost ridicat Codul galben de ploi şi ninsori, atât pentru Bucureşti cât şi pentru cele 30 de judeţe care de luni noapte au fost sub avertizare.

Până joi dimineaţă, precipitaţiile se vor restrânge către estul şi sud-estul ţării, unde şi vântul se va diminua treptat în intensitate, dar rafalele vor mai atinge 45 - 55 de kilometri pe oră.

În Moldova, Carpaţii Orientali şi vestul Carpaţilor Meridionali vor predomina ninsorile, iar în Muntenia şi Dobrogea se vor semnala precipitaţii sub formă de ploaie, lapoviţă si ninsoare. Izolat se va forma polei şi se vor mai cumula cantităţi de apă de 15-20 de litri pe metru pătrat, se arată în informarea transmisă de ANM, valabilă până joi, la ora 08.00.

În restul regiunilor sunt posibile precipitaţii mixte, pe spaţii restrânse, a precizat ANM.

Giurgiu: zid pentru protecţia unei şcoli

Apele revărsate ale râurilor Neajlov şi Dâmbovnic fac în continuare pagube, afectând 12 localităţi ale judeţului Giurgiu. În ultimele ore, autorităţile au evacuat preventiv două persoane şi 70 de animale dintr-o gospodărie din comuna Vânătorii Mici, oamenii şi animalele fiind duşi în spaţii puse la dispoziţie de primărie şi aflate în zone care au nu au fost afectate de inundaţii.

Tot la Vânătorii Mici, pentru a proteja o şcoală şi şase locuinţe, autorităţile au început miercuri dimineaţă să construiască un dig din saci de nisip. La operaţiune participă zeci de militari ISU, angajaţi ai Sistemului de Gospodărire a Apelor şi membrii Comitetului local pentru situaţii de Urgenţă. Un număr de 10.000 de saci de nisip au fost pregătiţi pentru ridicarea digului care ar urma să protejeze şcoala şi cele şase case.

În afară de comuna Vânătorii Mici, alte 11 comune din judeţul Giurgiu au fost afectate de inundaţiile produse de revărsarea unor cursuri de apă sau de ploile torenţiale. Este vorba despre localităţile Iepureşti, Călugăreni, Singureni, Bulbucata, Crevedia Mare, Roata de Jos, Letca Nouă, Clejani, Bucşani, Comana şi Hotarele.

Dâmboviţa: 90 de gospodării inundate

Inundaţii în Dâmboviţa unde, de mai bine de trei zile, plouă torenţial, iar râurile s-au umflat şi au ieşit din matcă. În localitatea Vultureanca, apa a intrat în aproape 90 de gospodării şi continuă să inunde din ce în ce mai multe curţi. În unele locuri, apa are deja jumătate de metru.

În unele localităţi din sudul ţării, de la începutul lunii până acum, s-au adunat cantităţi de apă cât pentru două luni de iarnă.

Bucureşti: peste 70 litri pe metru pătrat

În nordul Olteniei s-au depăşit chiar 100 l/mp, iar în Capitală au fost peste 70 l/mp. Ploile vor continua şi în această noapte şi vor mai depăşi local 20 l/mp în regiunile sudice, unde riscul de noi inundaţii se menţine ridicat.

Mehedinţi: Cod portocaliu până joi

Precipitaţiile abundente din ultimele 24 de ore au creat probleme în mai multe localităţi din Mehedinţi, pompierii fiind 

image

solicitaţi să intervină pentru evacuarea apei din 12 gospodării.

Judeţul Mehedinţi se află sub avertizare hidrologică de Cod Portocaliu, din data de 9 decembrie, ora 06.00 şi până joi, 11 decembrie a.c., ora 14.00, fenomenele constând în creşteri de debite şi niveluri pe râurile Drincea, Desnăţui, Motru şi unii afluenţi mici ai Jiului, dar şi sub incindenţa Codului Galben, fenomenele vizate fiind ploi însemnate cantitativ, polei, ninsori şi intensificări ale vântului.

Argeş: Bătrân luat de ape, găsit mort

Un bătrân din Ungheni a fost găsit mort pe un teren din spatele locuinţei sale. Bătrânul avea probleme psihice şi a fost găsit decedat în spatele caei sale,  într-o zonă unde se acumulase apă cu o adâncime de aproximativ de 30 de centimetri.

Potrivit reprezentanţilor Poliţiei Argeş, anterior, bătrânul, cunoscut cu afecţiuni psihice, plecase de acasă în repetate rânduri de acasă, iar în noaptea de marţi spre miercuri el şi-a părăsit din nou locuinţa, fiind găsit la aproximativ 700 – 800 de metri de curtea sa, în apropierea unui drum comunal, într-o zonă în care se acumulase apă. Urmează ca legiştii să stabilească în urma necropsiei cauzele decesului bătrânului.

image

Mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

METEO În următoarele două săptămâni temperaturile vor fi scăzute, dar încă nu vine gerul

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis luni prognoza meteo valabilă pentru perioada 8 – 21 decembrie, potrivit căreia, valorile termice se vor situa sub valorile normale ale perioadei. De asemenea, după data de 10 decembrie, şansele de precipitaţii vor scădea.

Prognoza meteo pentru această iarnă. Unde va ninge cel mai mult

În această iarnă vom avea parte de un regim termic apropiat de cel normal în această perioadă, cu precipitaţii mai scăzute în cea mai mare parte a ţării, potrivit prognozei pentru următoarele trei luni, publicată miercuri de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM). 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite