Cod galben de caniculă valabil joi în Bucureşti şi în 19 judeţe. România a fost miercuri sub Cod roşu, Cod portocaliu şi Cod galben de caniculă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Administraţia Naţională de Meteorolgoie (ANM) a emis o avertizare de Cod galben de caniculă valabilă joi pentru Bucureşti şi pentru 19 judeţe din ţară. Judeţele Arad şi Bihor au fost, miercuri, sub Cod roşu de caniculă, în timp ce 18 judeţe au fost sub Cod portocaliu de caniculă, iar restul ţării a fost sub Cod galben.

UPDATE Potirivit ANM, joi, canicula va persista în cea mai mare parte a Munteniei şi a Olteniei, dar şi în jumătatea de sud a Moldovei zone unde temperaturile maxime vor atinge frecvent 35...37 de grade, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi.

Cu toate acestea, instabilitatea atmosferică se va accentua în cursul nopţii de miercuri spre joi (8/9 iulie) în regiunile din vestul şi nord-vestul ţării. 

Local vor fi intensificări ale vântului ce vor lua şi aspect de vijelie, frecvente descărcări electrice, căderi de grindină şi averse ce izolat pot avea caracter torenţial.

   

Astfel de fenomene se vor semnala pe parcursul zilei de joi local în centru şi în est, precum şi în zonele montane, iar seara şi în sud şi sud-est.

Avertizarea de Cod galben de caniculă este valabilă pentru Bucureşti şi pentru judeţele Ilfov, Călăraşi. Ialomiţa, Brăila, Galaţi, Vaslui, Bacău, Vrancea, Buzău, Prahova, Dâmboviţa, Argeş, Vâlcea, Gorj, Mehedinţi, Dolj, Olt, Teleorman şi Giurgiu.

image

Cod roşu de caniculă pentru două judeţe

ANM a emis Cod roşu de caniculă pentru judeţele Arad şi Bihor unde se vor înregistra temperaturi maxime de 38 - 39 de grade Celsius, apropiindu-se de recordurile absolute de temperatură ale regiunii.

Ministerul de Interne anunţă că la nivelul celor două judeţe sunt pregătiţi de intervenţie 316 pompieri şi paramedici din cadrul Inspectoratelor pentru Situaţii de Urgenţă (ISU), care au la dispoziţie 173 de mijloace de intervenţie.

Mai mult, în judeţul Arad sunt amplasate 25 de puncte de distribuţie a apei şi 25 de puncte de acordare a primului ajutor medical, iar în judeţul Bihor 13 puncte de distribuţie a apei şi 20 puncte de acordare a primului ajutor medical.

Cod portocaliu de caniculă pentru 18 judeţe din ţară

Avertizarea de Cod portocaliu de caniculă este valabilă în după-amiaza zilei de miercuri, 8 iulie, în Banat, Crişana, Maramureş, vestul şi nordul Transilvaniei, precum şi în cea mai mare parte a Moldovei unde temperaturile maxime vor fi de 37...39 de grade, iar disconfortul termic va fi deosebit de accentuat.

Judeţele aflate sub Cod portocaliu de caniculă sunt Botoşani, Iaşi, Neamţ, Vaslui, Bacău, Vrancea, Galaţi, Mehedinţi, Gorj, Caraş-Severin, Timiş, Hunedoara, Alba, Cluj, Bistriţa Năsăud, Sălaj, Maramureş şi Satu Mare.

Cod galben de caniculă pentru Bucureşti şi pentru 21 de judeţe

Totodată, restul regiunilor se vor afla sub Cod galben de caniculă. Specialiştii precizează că valul de caniculă va persista şi se va accentua. Temperaturile maxime vor atinge frecvent 35...38 degrade, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi în toată ţara.

Codul galben de caniculă este valabil pentru Bucureşti şi pentru judeţele Ilfov, Constanţa, Tulcea, Brăila, Ialomiţa, Călăraşi, Buzău, Prahova, Dâmboviţa, Argeş, Vâlcea, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Covasna, Braşov, Sibiu, Harghita, Mureş şi Suceava.

Experţii ANM atrag atenţia că valul de căldură va persista şi pe parcursul zilei de joi, 9 iulie, în regiunile sudice şi sud-estice, iar instabilitatea atmosferică se va accentua treptat începând din vestul ţării.

Ministerul de Interne precizează că pentru intervenţiile medicale de urgenţă sunt disponibile peste 770 de ambulanţe de tip B şi C de la Serviciile de Ambulanţă şi aproape 300 de echipaje SMURD.

De asemenea, sunt pregătite două avioane medicale şi şapte elicoptere SMURD pentru preluarea urgenţelor, dar şi alte elicoptere de mare capacitate pentru intervenţia la incendiile de mare amploare.

image

Trenurile vor avea întârzieri din cauză că circulă cu viteze reduse

Din cauza codurilor de caniculă emise de meteorologi, trenurile de călători şi de marfă circulă cu viteze reduse cu 20 - 30 de kilometri faţă de viteza normală, din cauza faptului că temperatura la nivelul şinei depăşeşte 50 - 55 de grade Celsius. Prin urmare, unele garnituri vor ajunge la destinaţie cu întârzieri, atrage atenţia Compania Naţională de Căi Ferate „CFR” S.A.

„Măsura de reducere a vitezelor de circulaţie în anumite intervale de timp în care temperaturile depăşeşc limitele normale este obligatorie pentu siguranţa traficului feroviar şi, de asemensea, este aplicată de toate administraţiile de cale ferată. Este important de menţionat că în perioada de caniculă temperaturile înregistrate la nivelul şinei depăşesc 50-55 de grade C”, au explicat reprezentanţii CFR.

În perioadele caniculare, personalul de întreţinere a căii ferate face revizii suplimentare pe întreaga reţea feroviară, respectiv însoţiri de trenuri, verificări directe ale căii, măsurarea şi înregistrarea permanentă a evoluţiei temperaturilor în şină, a precizat sursa citată.

Neurolog: „Căldura excesivă poate agrava bolile preexistente”

Medicii neurologi atenţionează că temperaturile extreme pot afecta starea de sănătate a oamenilor, în special dacă au boli preexistente, iar expunerea prelungită la soare între orele 11.00 şi 17.00 poate provoca insolaţie şi chiar edem cerebral.

„În principiu, este cunoscut faptul că temperaturile extreme pot afecta starea de sănătate, în special la cei care au suferinţe preexistente sau comorbidităţi, cum mai sunt denumite. Există foarte multe studii, mai ales pe animale, care demonstrează că hipertermia, în combinaţie cu diverse alte tipuri de patologi, poate creşte efectul respectivelor patologii”, a declarat profesor dr. Dafin Mureşanu, preşedintele Societăţii de Neurologie din România, citat de Mediafax.

Hipertermia poate duce la alterări la nivelul sistemului nervos, la nivelul creierului, putând genera edem cerebral. „Toate aceste lucruri pot afecta imediat şi pe termen lung persoana care are patologii pe termen lung. Aici mă refer la patologii care ar putea fi agravate, cum ar fi hipertensiunea arterială. La rândul ei, hipertensiunea, împreună cu hipertermia, poate genera o problemă mai mare la nivelul sistemului nervos. De asemenea, diabetul zaharat, bolile cardiovasculare, prin cumul de comorbidităţi, pot accentua leziuni la nivelul sistemului nervos central”, a mai spus Dafin Mureşanu.

Potrivit specialistului, creşterea temperaturii corpului poate fi benefică, dar cu condiţia să fie pentru un interval de timp limitat.

Sfaturi de la Ministerul Sănătăţii

MS spune că în această perioadă cu temperaturi foarte ridicate, pentru prevenirea incidenţelor, Ministerul Sănătăţii recomandă populaţiei să urmeze sfaturile medicilor şi să evite, pe cât posibil, expunerea prelungită la soare între orele 11 şi 18. Autorităţile le mai solicită serviciilor de ambulanţă alertarea echipajelor şi suplimentarea acestora, acolo unde numărul solicitărilor este în creştere.Direcţiile de sănătate publică trebuie să colaboreze cu autorităţile locale pentru amenajarea punctelor de asistenţă a populaţiei în caz de nevoie. Pentru acest demers, în cadrul primăriilor, al farmaciilor, în dispensare, şcoli sau centre comerciale pot fi  identificate, amenajate şi marcate spaţii cu aer condiţionat unde se poate distribui apă populaţiei.

În perioadele de caniculă este recomandat consumul zilnic de lichide (între 1,5 – 2 litri de lichide), fără a aştepta să apară senzaţia de sete. Este necesar un pahar de apă (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15 – 20 de minute. Medicii ne sfătuiesc să consumăm fructe şi legume proaspete (pepene galben, roşu, prune, castraveţi, roşii) deoarece acestea conţin o mare cantitate de apă. O doză de iaurt produce aceeaşi hidratare ca şi un pahar de apă.

Recomandă să se consume alimente proaspete din magazinele care dispun de instalaţii frigorifice funcţionale de păstrare a alimentelor. Se va evita consumul alimentelor uşor perisabile. Nu trebuie consumat alcool (inclusiv bere sau vin) deoarece acesta favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii. Este obligatorie evitarea băuturilor cu conţinut ridicat de cofeină (cafea, ceai, cola) sau de zahăr (sucuri răcoritoare carbogazoase) deoarece acestea sunt diuretice.

Pe parcursul zilei este bine să facem duşuri calduţe, fără a ne şterge de apă, iar dacă avem aer condiţionat, aparatul trebuie reglat astfel încât temperatura să fie cu 5 grade mai mică decât temperatura ambientală. Dacă este absolut necesar să ne expunem la soare între orele amiezii trebuie să folosim o ţinută adecvată: pălării de soare, haine lejere şi ample, din fibre naturale, de culori deschise.

Evitaţi activităţile în exterior care necesită un consum mare de energie (sport, gradinărit, etc) şi aveţi grijă de persoanele dependente de voi (copii, vârstnici, persoane cu dizabilităţi) oferindu-le, în mod regulat lichide, chiar dacă nu vi le solicită. Păstraţi contactul permanent cu vecini, rude, cunoştinţe care sunt în vârstă sau cu dizabilităţi, interesându-vă de starea lor de sănătate.

Mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

După caniculă vin furtunile

După trei zile de caniculă, începând de joi, temperaturile revin la normal în aproape toată ţara însă vor fi însoţite de descărcări electrice, grindină şi vijelii.

Măsuri anticaniculă în Bucureşti: ştranduri deschise toată noaptea şi duşuri stradale

Astăzi a avut loc o şedinţă operativă pentru găsirea unor soluţii pentru eliminarea pe cât posibil a efectelor caniculei. Astfel, s-a decis amplasarea corturilor anticaniculă în punctele cheie ale Bucureştiului, dar şi suplimentarea numărului de duşuri stradale.

PROGNOZA METEO Intervale de caniculă, dar şi de instabilitate atmosferică, în perioada 6-19 iulie

Canicula va continua să fie prezentă pe durata următoarelor două săptămâni, la nivelul întregii ţări, aceste episoade fiind întrerupte de perioade de instabilitate atmosferică, cu averse şi descărcări electrice, în special între 9 şi 11 iulie, dar şi pe 14 iulie, se arată în prognoza Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), valabilă pentru intervalul 6-19 iulie, publicată luni.

Prognoza meteo pentru următoarele trei luni: caniculă şi secetă

În următoarele trei luni, vremea va fi foarte caldă şi cu precipitaţii puţine, potrivit estimărilor Centrului European de Prognoză a Vremii.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite