Cod portocaliu de inundaţii în trei judeţe, până sâmbătă seara. Alunecările de teren din Prahova au afectat cinci drumuri judeţene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nouă judeţe din ţară, Mehedinţi, Gorj, Dolj, Olt, Argeş, Teleorman, Dâmboviţa, Giurgiu şi Prahova, s-au aflat sub cod portocaliu de inundaţii până vineri, când hidrologii au restrâns avertizarea doar la trei judeţe - Mehedinţi, Dolj şi Gorj, până sâmbătă la ora 18.00. Autorităţile au anunţat deja că sunt pregătite să intervină, astfel că 2.000 de militari vor merge în zonele vizate şi peste 300 de mijloace tehnice vor fi mobilizate, arată MApN.

UPDATE:  Noi alunecări de teren s-au produs, în ultimele ore, în judeţul Prahova, unde în mai multe zone traficul rutier pentru autovehiculele de mare tonaj a fost restricţionat, cinci drumuri judeţene fiind afectate, iar pragul de fund al unui pod fiind distrus aproape în totalitate, informează Mediafax.

Cea mai afectată este localitatea Valea Călugărească, unde alunecările de teren pun în pericol circulaţia autovehiculelor de mare tonaj în două sate, potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Prahova.

Astfel, în satul Valea Poienii circulaţia pe un drum comunal este restricţionată la o singură bandă, iar traficul rutier pentru autovehiculele cu masa mai mare de cinci tone este în pericol din cauza unei alunecări de teren.

În aceeaşi comună, în satul Valea Mantei a fost interzisă circulaţia autovehiculelor cu masa de peste cinci tone, după ce o parte a unui drum s-a surpat din cauza unei alunecări de teren.

Pe drumul judeţean 218 o alunecare de teren a afectat în proporţie de 85 la sută pragul de fund al unui pod.

Conform ISU Prahova, circulaţia rutieră se desfăşoară cu mare dificultate pe următoarele tronsoane de drum: DJ 207 între Câmpina şi Şotrile, DJ 234 între Sângeru şi Salcia, DJ 235 în localitatea Lapoş, DJ 101T în comuna Bertea, DJ 219 între centrul comunei Predeal Sărari şi centrul satului Zimbroaia, drumul comunal 12 Vâlcăneşti - Trestioara.

De asemenea, în comuna Dumbrava, din cauza ploilor torenţiale debitul râului Teleajen a crescut foarte mult, iar în amonte de podul de cale ferată malul stâng este erodat pe o lungime de 250 metri şi o lăţime de 40 metri.


Sub Cod galben de inundaţii se vor afla râuri din judeţele Caraş-Severin, Mehedinţi, Dolj, Hunedoara, Gorj, Olt, Vâlcea, Teleorman, Argeş, Dâmboviţa, Giurgiu, Prahova, Ialomiţa, Covasna şi Buzău.

Potrivit hidrologilor, se vor semnala creşteri de debite şi niveluri pe unele râuri din aceste bazine, cu depăşiri ale cotelor de atenţie şi de inundaţie, scurgeri pe versanţi, torenţi şi pâraie cu posibile efecte de inundaţii locale.

Instabilitatea atmosferică, până vineri seara

Ion Sandu, directorul Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM) a explicat că instabilitatea atmosferică va dura până vineri seară, urmând ca precipitaţiile să scadă semnificativ în intensitate în următoarele zile.

„Vestea bună ar fi că, începând de mâine seară, probabilitatea de prelungire a atenţionărilor meteo este foarte mică sau practic nulă. Pot fi ploi în România, dar nu semnificative, cum au fost până acum", a declarat Sandu.

Specialistul a anunţat că atenţionarea care este acum în vigoare a fost prelungită până vineri, la ora 20.00.

2.000 de militari, mobilizaţi de MApN

MApN arată că a mobilizat peste 2.000 de cadre militare şi 300 de mijloace tehnice pentru a veni în ajutorul persoanelor din zonele afectate.

Ministerul Apărării Naţionale are pregătite forţele şi mijloacele necesare pentru a răspunde solicitărilor venite din partea autorităţilor administraţiei publice centrale şi locale, cu prioritate deosebită pentru acţiunile destinate salvării şi evacuării populaţiei din zonele inundate. În judeţele aflate sub incidenţa atenţionărilor sau avertizărilor de precipitaţii abundente sau inundaţii, MApN poate interveni cu peste 2.000 de militari şi aproximativ 300 de mijloace tehnice.

Mii de locuinţe afectate de inundaţii

Mai multe judeţe din ţară au fost afectat de inundaţii, însă cel mai afectat de viituri a fost judeţul Teleorman, unde numărul localităţilor afectate de inundaţii în judeţul Teleorman a crescut de la 22, câte se înregistraseră în cursul dimineţii de miercuri, la 27 în cursul serii, 175 de case fiind inundate şi cinci persoane fiind, în continuare, evacuate din locuinţele lor.

Potrivit datelor furnizate de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Teleorman, 27 de localităţi, peste 5.000 de hectare de terenuri şi sute de gospodării sunt în continuare afectate de inundaţiile provocate de revărsarea mai multor râuri în zone neîndiguite, dar şi în zone protejate de apărări de mal, arată Mediafax.

Conform celui mai recent bilanţ al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Teleorman, în cele 27 de localităţi au fost inundate 175 de case, 453 de curţi, 656 de anexe gospodăreşti şi aproape o mie de fântâni. Cinci persoane din comuna Tătărăştii de Jos sunt în continuare evacuate la rude. De asemenea, peste 700 de animale sunt evacuate la alte gospodării.

Apele revărsate ale unor râuri au inundat 2.023 hectare de teren arabil, 1.773 hectare de păşuni şi fâneţe, 1.366 hectare de păduri, şase hectare de pepinieră şi peste 80 de kilometri de drumuri judeţene, comunale şi forestiere. Viiturile au avariat şase poduri, între care unul pe DN 6, în Alexandria şi 52 de podeţe. Au fost, de asemenea, afectate de inundaţii un poligon care aparţine Clubului Sportiv Teleorman din Alexandria, un teren de fotbal cu vestiarul aferent şi un parc în comuna Drăgăneşti de Vede,precum şi o moară, un magazin şi un bar.

Viiturile au afectat, de asemenea, două construcţii hidrotehnice, respectiv un dig pe o distanţă de trei kilometri şi barajul Ciurari, precum şi un dig comunal şi un canton silvic amplasat în zona Gresia. Pădurea Pojorâtele, care este declarată zonă protejată, a fost de asemenea inundată.

Citeşte mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

FOTO Avertizări. Cod galben de ploi şi vânt puternic în 11 judeţe şi Cod portocaliu de inundaţii în opt judeţe

Meteorologii au emis o avertizare cod galben pentru 11 judeţe din jumătatea de sud a ţării, unde de miercuri seară până joi seară vor fi averse, descărcări electrice şi izolat grindină, iar vântul va avea intensificări cu viteze ce vor depăşi la rafală 50-60 de kilometri pe oră. Totodată, hidrologii au emis astăzi mai multe avertizări de cod portocaliu şi cod galben de inundaţii.

Cine plăteşte pagubele de la inundaţii: doar 5% dintre teleormăneni şi-au plătit asigurarea obligatorie. Guvernul promite ajutoare

Sinistraţii din judeţele din sudul ţării au început, încet, să revină în casele lor. O fac cu spaimă, pentru că au fost informaţi că pericolul viiturilor nu a trecut, mai ales că hidrologii au prelungit codul portocaliu de inundaţii până miercuri la ora 16.00, iar meteorologii atrag atenţia că tot de mâine revin şi ploile.

Prognoza meteo pentru următoarele două săptămâni. Ploile revin de joi

Vremea se va încălzi treptat în următoarele două zile, însă de joi vor reveni ploile, iar de 1 mai va fi o vreme capricioasă, potrivit prognozei meteo pentru următoarele două săptămâni, emisă de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM).

FOTO Guvernul va aloca bani pentru un dig în Teleorman. Ponta şi Dragnea, cu barca în zonă. Mai multe localităţi din ţară, afectate de inundaţii

Guvernul va aloca bani pentru construirea unui dig care să protejeze zonele inundabile din judeţul Teleorman de ape, autorităţile locale promiţând că, dacă fondurile sunt acordate, construcţia va fi finalizată până în luna august. Hidrologii au precizat că până marţi seara râul Neajlov din Giurgiu se află sub avertizare cod portocaliu de inundaţii. Pentru mai multe râuri din Teleorman, Ialomiţa şi Giurgiu a fost emisă o avertizare de cod galben.

Raed Arafat: „Oamenii refuză să fie evacuaţi, dar când situaţia se agravează, ne cer ajutorul!”

Medicul Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă din Ministerul Afacerilor Interne (MAI), susţine că foarte multe persoane care au fost afectate de inundaţiile din ultimele zile au refuzat iniţial evacuarea. Ulterior, acestea au revenit şi au solicitat ajutorul pompierilor. „Situaţia este sub control”, a explicat Arafat într-un interviu acordat „Adevărul”.

FOTO Potop de Paşte. „În zece minute, apa ne-a luat munca de o viaţă”

Sute de oameni au trăit un coşmar de Sărbători, după ce zeci de localităţi din mai multe judeţe, printre care Teleorman, Argeş, Prahova, Buzău şi Olt au fost măturate de ape. Bilanţul este sumbru: patru morţi, trei dispăruţi, drumuri blocate şi sute de gospodării afectate.

România sub ape: cod roşu de inundaţii în Teleorman, prelungit până marţi seară. Patru persoane au murit în urma viiturilor

O localitate din judeţul Teleorman era izolată duminică seară, în urma inundaţiilor care au dus la moartea a patru persoane. Viitura a afectat sute de gospodării şi aproape 2.000 de hectare de terenuri. Revărsarea apelor a provocat pagube însemnate infrastructurii rutiere. Codul roşu de înundaţii în Teleorman a fost prelungit până marţi seară.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite