UPDATE Cod galben de ninsori în 14 judeţe din centrul ţării. Avertizarea, valabilă până miercuri, la prânz

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Meteorologii au emis o avertizare cod galben pentru 14 judeţe din centrul ţării, unde marţi şi miercuri va ninge în zona de munte, iar în Carpaţii Meridionali şi Orientali se va depune un strat de zăpadă.

Potrivit Administraţiei Naţionale de Meteorologie, de marţi, ora 16.00, până miercuri, la ora 14.00, temporar va ninge în zona de munte, iar în Carpaţii Meridionali şi în cea mai mare parte a Carpaţilor Orientali se va depune strat de zăpadă, local mai consistent. Treptat, vor predomina ninsorile şi în estul şi sudul Transilvaniei, precum şi în Subcarpaţii Moldovei.

Avertizarea cod galben a fost emisă pentru judeţele Sibiu, Braşov, Covasna, Harghita, Bacău, Vrancea şi pentru unele zone din Neamţ, Mureş, Buzău, Prahova, Dâmboviţa, Argeş, Vâlcea şi Gorj.

În zonele deluroase din restul teritoriului vor fi precipitaţii mixte, trecător şi izolat. În sudul şi sud-estul ţării se vor cumula cantităţi de apă ce pot atinge pe arii restrânse 15-20 de litri pe metru pătrat. Precipitaţii, local mai abundente, se vor semnala şi pe parcursul zilelor următoare.

Explicaţiile directorului ANM

Ion Sandu, directorul Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), anunţa în urmă cu două săptămâni că începând cu 24 noiembrie pot apărea temperaturi scăzute şi precipitaţii mixte.

„În perioada imediat următoare, 10 - 24 noiembrie, probabilitatea pentru ninsori este extrem de redusă, exceptând zona înaltă unde pot să apară lapoviţe sau ninsori foarte slabe. Începând cu 24 noiembrie, se răceşte puţin, dar probabilitatea pentru precipitaţii mixte este în continuare redusă, mai ales pentru zona de centru şi nord a ţării", a spus directorul ANM, Ion Sandu. 

Acesta a explicat că iarna se instalează dacă sunt înregistrate temperaturi negative noaptea tot timpul, iar ziua temperaturi apropiate de zero. „Aceste condiţii, din informaţiile pe care ANM le deţine în acest moment, pot să apară după 2 decembrie. Prin urmare, până pe 2 decembrie poate să ningă în zona de munte şi slab la deal, dar nu sunt îndeplinite condiţiile pentru instalarea iernii”, a mai spus Sandu.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite