Cod Fiscal modificat/ Companiile de stat vor vira bugetului 90% din impozitul pe profit

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Companiile de stat şi regiile autonome vor fi obligate să verse la bugetul de stat 90% din profit, aproape dublu comparativ cu limita actuală, de 50% din profit, potrivit măsurilor adoptate, miercuri, în şedinţa de Guvern, prin ordonanţa de urgenţă care modifică şi completează Codul Fiscal.

"Am decis ca, companiile cu capital integral sau majoritar de stat, companiile naţionale, să vireze 90% din impozitul pe profit statului, bugetului de stat, spre deosebire de 50% cât aveau obligaţia să facă până în momentul de faţă", a declarat Emil Boc, pentru ca ulterior să se revină şi să se precizeze că este vorba de 90% din profit.

Citeşte şi:
Impozitarea tichetelor de masă va afecta două milioane de angajaţi

Fiscul creşte taxele / De la 1 iulie, contribuabilii corecţi au de înfruntat şi mai multă birocraţie

Şeful Executivului a subliniat că şi companiile şi regiile de stat "trebuie să fie parte la acest efort de solidaritate, de a susţine bugetul de stat în aceste momente dificile".

În cadrul şedinţei de Guvern, s-a adoptat măsura diminuării cu 20% cheltuielile cu bunurile şi serviciile la companiile de stat, conform procedurii aplicate în cazul instituţiilor publice, exceptate fiind doar cheltuielile aferente producţiei.

Totodată, Executivul a hotărât că, până la sfârşitul lui 2010, companiile şi regiile de stat nu vor mai putea face achiziţii de autoturisme şi alte bunuri.

Premierul Emil Boc a anunţat o serie de măsuri adoptate de Guvern în şedinţa de miercuri, care se înscriu în cele patru priorităţi majore pe care Executivul şi le-a propus pentru următoarele şase luni:
- susţinerea activităţii economice şi a investiţiilor;
- reducerea personalului bugetar de la nivel central şi local;
- combaterea evaziunii fiscal;
- creşterea absorbţiei fondurilor europene.

"Aceste măsuri vor fi urmate şi de altele, pentru a sprijini activitatea economică a firmelor, astfel încât să putem depăşi perioada dificilă actuală prin modalităţile pe care statul le poate pune la dispoziţia întreprinzătorilor privaţi", a declarat şeful Executivului, potrivit Agerpres.

Cu ocazia aprobării ordonanţei de urgenţă care modifică şi completează Codul Fiscal, ministrul Finanţelor Publice, Sebastian Vlădescu, a declarat: "Unul din rolurile acestei legi este de a aduce sistemul de taxe şi impozite din România în zona normalităţii. În această discuţie privind lărgirea bazei de impozitare, aducem în zona normalităţii venituri de genul veniturilor non-salariale, între care veniturile realizate de PFA-uri, veniturile realizate prin sistemul drepturilor de autor, care au fost formule utilizate (...) pentru a evita plata tuturor taxelor şi impozitelor".

Sebastian Vlădescu a declarat că modificările aprobate miercuri vizează diminuarea de la 40% la 20% a cotelor de cheltuială forfetară acordată la calculul venitului net anual din drepturi de proprietate intelectuală.

De asemenea, ministrul Finanţelor Publice a precizat că baza de calcul a acestor contribuţii este limitată la cinci salarii medii pe economie, aşa cum este stabilit în bugetul de asigurări sociale, "astfel încât pe de o parte taxarea să nu fie excesivă, pe de altă parte fiecare să contribuie la sistemul de pensii şi la fondul de şomaj".

Ministrul Vlădescu a mai afirmat că tichetele de masă, de vacanţă, cadou, şi de creşă vor fi taxate cu 16%, iar dobânzile bancare, indiferent de tipul de cont, veniturile din piaţa de capital, din operaţiuni pe piaţa monetară sau valutară vor fi impozitate cu 16%.

Prin aplicarea măsurilor adoptate astăzi, vor fi economisite fonduri echivalente cu aproximativ 0,3% din valoarea PIB, a mai precizat ministrul Finanţelor Publice, adăugând că noile măsuri se vor aplica începând cu 1 iulie 2010, transmite Agerpres.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite