România sub Cod portocaliu de viscol şi ninsori. 021.9360 este numărul la care puteţi afla starea drumurilor. Poliţia cere discernământ

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cod portocaliu de viscol emis pentru sudul ţării, valabil de miercuri dimineaţă FOTO Adevărul
Cod portocaliu de viscol emis pentru sudul ţării, valabil de miercuri dimineaţă FOTO Adevărul

Opt judeţe din sud-estul ţării se află miercuri noapte sub Cod portocaliu de viscol şi ninsori. Totodată, Bucureştiul şi alte opt judeţe din ţară au intrat în aceeaşi perioada de timp, 29.01 ora 23 - 30.01 ora 10, sub incidenţa codului galben de viscol.

UPDATE ANM a emis o nouă avertizare meteorologică miercuri seară, Potrivit acesteia, judeţele Buzău, Brăila, Călăraşi, Constanţa, Galaţi, Ialomiţa, Tulcea şi Vrancea vor fi sub cod portocaliu, în timp ce Bacău, Covasna, Dâmboviţa Ilfov, Iaşi, Giurgiu, Prahova, Vaslui şi Bucureşti vor fi sub cod galben. 

UPDATE Numărul localităţilor izolate din cauza viscolului şi a căderilor de zăpadă este în continuă creştere în judeţul Vrancea, purtătorul de cuvânt al ISU Vrancea, Cristian Duţă, subliiniind miercuri faptul că 39 de sate din nouă comune sunt izolate.

Cele 39 sate izolate sunt: Stupina, Râmniceni, Belciugele, Măicăneşti, Tătaru şi Slobozia Boteşti din comuna Măicăneşti, Voetin, Bogza şi Caiata din comuna Sihlea, Maluri, Vulturu, Boţârlău, Vadu Roşca şi Hânguleşti din comuna Vulturu, Tătăranu, Bordeasca Nouă, Bordeasca Veche, Mărtineşti şi Vâjâitoarea din comuna Tătăranu, Ciorăşti, Codreşti, Spătăreasa, Salcia Nouă, Salcia Veche şi Mihălceni din comuna Ciorăşti, satele Năneşti, Călienii Vechi şi Călienii Noi din comuna Năneşti, satul Răstoaca din comuna Răstoaca, Vintileasca, Tănăsari, Poiana Stoichii, Neculele, După Măgura şi Bahnele din comuna Vintilesca, satele Cerbu, Dealu Sării şi Măgura din comuna Jitia.

UPDATE Toate drumurile din judeţul Călăraşi sunt blocate în condiţiile în care acest judeţ s-a aflat sub avertizare cod roşu, patru femei aflate în ultima lună de sarcină fiind scoase de către militarii de la ISU cu autospeciale şi transportate la spital, potrivit declaraţiei purtătorului de cuvânt al ISU Călăraşi, Ovidiu Tătăranu.

Update Peste 9.000 de oameni din judeţul Prahova au rămas izolaţi din cauza ninsorii şi a viscolului, iar alte câteva mii au rămas fără electricitate. Potrivit ultimelor raportări ale Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Prahova, persoanele izolate se află în sudul judeţului, în localităţile Boldeşti-Grădiştea, Sălciile, Fulga şi, parţial, în Baba Ana.

UPDATE Ministerul Transporturilor a anunţat că peste 210 trenuri sunt anulate, majoritatea dintre acestea fiind de pe rute din sud şi sud-estul ţării.

Reprezentanţii CFR Călători precizează că pe magistrala Bucureşti - Constanţa trenurile circulă tractate doar cu locomotive Diesel, din cauza rafalelor puternice de vânt care depăşesc 70-80 km/h, iar tronsonul Chiajna – Vârteju, linie de centură pentru transportul de marfă, este închis pe ambele fire.

Potrivit CFR, circulaţia feroviară se desfăşoară în condiţii de ninsoare viscolită şi vânt puternic în toată jumătatea de sud a ţării şi în sudul Moldovei, fiind necesară intervenţia permanentă cu pluguri pentru deszăpezirea liniilor.

UPDATE Comunele Traian şi Grindu, din judeţul Ialomiţa, sunt izolate din cauza nămeţilor şi a viscolului puternic. La Traian, administraţia locală a luat măsuri ferme în ceea ce priveşte adăpostul localnicilor. S-au făcut în permanenţă lucrări de deszăpezire, iar magazinele au fost aprovizionate cu tone întregi de alimente.

UPDATE Membrii comandamentului de iarnă, reunit la Guvern, au extins stare de alertă pentru celelalte judeţe avertizate, miercuri, prin cod roşu, respectiv Ialomiţa, Călăraşi, Constanţa şi Tulcea, după ce această stare a fost declarată, luni, pentru judeţele Buzău, Brăila şi Vrancea.

„Vom decide astăzi extinderea stării de alertă şi în judeţele care sunt astăzi sub Cod roşu. Este vorba de alocarea de forţe, interne, transporturi, sănătate, să fie coordonate către aceste judeţe care se află sub Cod roşu”, a declarat premierul Victor Ponta.

Ambulanţe în misiune, blocate în mai multe judeţe

„Avem din nou vreme foarte rea şi aveţi foarte multă treabă, dar ştiţi foarte bine ce aveţi de făcut. Vreau să luaţi toate măsurile pentru ca atunci când se opreşte viscolul să ne apucăm de deszăpezire. Dar până atunci trebuie să aveţi grijă să nu avem sate izolate sau oameni izolaţi. Starea de alertă a fost prelungită pentru judeţele care sunt astăzi sub Cod roşu”, a punctat Ponta.

La rândul său, secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, a declarat că sunt ambulanţe blocate în judeţele Buzău, Călăraşi, Brăila şi Constanţa. „În unele dintre acestea sunt pacienţi care trebuie transportaţi rapid către unităţile sanitare”, a subliniat Arafat.

Ion Sandu, directorul ANM, a atras atenţia că după ora 22.00, judeţele care se află sub incidenţa Codului roşu vor rămâne sub Cod portocaliu, ceea ce înseamnă că în zonele respective va continua să ningă. „Mâine dimineaţă (joi, n.r.) ninsoarea şi vântul vor scădea în intensitate, dar după ora 10.00. Vântul va continuă să bată, undeva la 40-45 de kilometri pe oră. Joi seară şi vineri seară temperaturile vor fi foarte scăzute, vom avea chiar -15 grade. După aceste zile, temperaturile vor începe sa crească”, a completat şeful ANM.

Potrivit acestuia, după 2-3 februarie, vântul va bate din nou puternic în sudul ţării. „Am putea avea din nou viscol”, a precizat meteorologul.

Sandu a atras atenţia că în judeţul Constanţa, până la ora 22:00, temperatura va ajunge până la -8 grade. 

„În următoarele ore, ploaia de acum se va transforma în lapoviţă, iar vântul va fi cel mai puternic din zonă. Acest judeţ va avea cele mai grave probleme”, a precizat directorul ANM. 

În cadrul comandamentului pentru situaţii de urgenţă a fost şi un moment amuzant. În timp ce subprefectul de Brăila îi explica lui Liviu Dragnea situaţia din judeţ, vicepremierul i-a spus acestuia că, dacă va fii nevoie, se va duce acolo cu o umbrelă pentru a-i ajuta. Subprefectul i-a replicat acestuia că îl aşteaptă, moment în care pe fundal s-a auzit o voce spunând  „Nu cred că e de bine”.

Subprefectul i-a precizat vicepremierului că prefectul de Brăila a rămas înzăpezit şi din acest motiv nu a putut participat la videoconferinţă.

UPDATE Conducătorul auto al unei dubiţe a fost implicat astăzi într-un accident feroviar, după ce maşina pe care o conducea a rămas înţepenită în zăpadă, chiar pe calea ferată

Accidentul a avut loc în comuna Gugeşti, judeţul Vrancea, iar şoferul, în vârstă de 30 de ani, a reuşit să evite o tragedie, evacuându-se din maşină la timp, înainte ca autoturismul să fie lovit de tren.

UPDATE CNADNR a dispus măsuri pentru asigurarea controlată a traficului, care presupun monitorizarea permanentă a locului în care se află convoaiele şi deplasarea controlată a acestora dinspre Bucureşti spre şapte direcţii: Piteşti, Lehliu, Ploieşti, Urziceni, Olteniţa, Alexandria şi Giurgiu.

UPDATE Meteorologii au emis miercuri o avertizare de Cod roşu de viscol şi ninsori, valabilă între orele 15.00 şi 22.00 pentru şase judeţe din sud-estul României.

Potrivit specialiştilor, în judeţele Brăila, Buzău, Ialomiţa, Călăraşi, Constanţa şi Tulcea vor fi intensificări ale vântului, cu rafale de peste 85 km/h, ninsoare abundentă, zăpadă puternic viscolită şi troienită, vizibilitate redusă spre zero. 

În judeţele vizate, numărul de poliţişti din structurile de ordine publică mobilizaţi a fost suplimentat cu 2.500, conform Poliţiei Române.

UPDATE Gabriel Baltă a fost eliberat din postul de prefect al judeţului Buzău, în locul acestuia fiind numită Maria Buleandră, care a condus până în prezent Biroul de control al legalităţii din prefectură, au declarat surse oficiale, citate de Mediafax.

UPDATE Membrii comandamentului pentru situaţii de urgenţă se vor reuni astăzi la ora 15.00, fiind posibil ca starea de alertă să fie extinsă şi pentru alte judeţe afectate în mod deosebit de intemperii, a anunţat premierul Victor Ponta.

UPDATE Peste 240 de militari participă la acţiunile de deszăpezire în judeţele Vrancea, Brăila, Vâlcea, Buzău şi Galaţi, fiind implicate 17 mijloace tehnice, pentru ajutorarea persoanelor din zonele afectate de căderile masive de zăpadă, potrivit Ministerului Apărării Naţionale.

Totodată, ministrul Apărării, Mircea Duşa, a anunţat că l-a desemnat pe şeful Statului Major al Forţelor Terestre, general-maior Nicolae Ciucă, să coordoneze toate misiunile de ajutorare şi salvare a persoanelor aflate în dificultate în zonele afectate de ninsori abundente şi viscol.

UPDATE Acoperişul unei case din comuna dâmboviţeană Pietroşiţa s-a prăbuşit, miercuri sub greutatea zăpezii, în urma incidentului neexistând victime, în condiţiile în care proprietarul casei se mutase din locuinţă la rude în urmă cu două săptămâni.  De asemenea, un bătrân din Albota, judeţul Argeş, a fost găsit de vecini îngheţat în propria curte, sub zăpadă.

UPDATE 4.200 de locuitori din trei localităţi din judeţul Galaţi sunt încă izolaţi, miercuri, din cauza ninsorilor. 

Reprezentanţii ISU Galaţi spun că în ultimele 24 de ore a fost nevoie de intervenţie medicală de urgenţă în cazul a 20 de persoane aflate în zonele în care a nins abundent, iar zăpada a fost viscolită.

La rândul lui, purtătorul de cuvânt al ISU Brăila, Ştefan Stoian, a declarat că în continuare sunt izolate 15 sate din şapte comune: Bordei Verde, Cireşu, Racoviţa, Roşiori, Scorţaru Nou, Siliştea şi Râmnicelu.

UPDATE Poliţia Română le recomandă şoferilor să nu plece la drum decât în caz de urgenţă. „Daţi dovadă de mult discernământ referitor la oportunitatea plecării la drum! Şoferii sunt sfătuiţi să respecte indicaţiile agenţilor de circulaţie şi pe cele ale lucrătorilor de la Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale (CNADR). „Pentru a nu risca să rămâneţi înzăpeziţi, vă recomandăm să nu părăsiţi localităţile de domiciliu, iar dacă sunteţi surprinşi în trafic întrerupeţi călătoria şi adăpostiţi-vă în cea mai apropiată localitate. Asiguraţi-vă rezerve de combustibil, apă, hrană, haine groase, pături şi medicamente”, se mai arată în comunicat.

Poliţiştii recomandă prudenţă inclusiv la oprirea şi staţionarea autovehiculului. „Folosiţi motorul pentru încălzire în reprize, asiguraţi eliberarea tobei de eşapament precum şi a ventilaţiei, iar semnalizarea autovehiculului efectuaţi-o cu poziţia sau lumina de la plafonieră. În caz de urgenţă, apelaţi cu mult calm numărul unic de urgenţă 112”, potrivit comunicatului.

UPDATE Guvernul va aproba, miercuri, acordarea de ajutoare umanitare de urgenţă pentru persoanele afectate de zăpadă din judeţele Brăila, Buzău, Galaţi, Vaslui şi Vrancea. Ajutoarele vor fi acordate sub forma unor produse, scoase din rezervele de stat. Furnizarea ajutoarelor, cu titlu gratuit, va fi aprobată prin hotărâre de guvern, notează Mediafax.

UPDATE Şcolile ar putea rămâne închise şi joi în zonele din sud-estul ţării unde există avertizare de cod portocaliu, care s-ar putea schimba în cod roşu, potrivit Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM).

Astfel, în judeţul Tulcea, şcolile rămân închise şi mâine, a declarat pentru adevarul.ro inspectorul şcola general Damian Dumitru. „Avem 2.500 de elevi navetişi cărora le este imposibil să ajungă la şcoală în aceste condiţii meteo. Dacă deschidem sau nu şcolile vineri vom decide mâine. Orele vor fi recuperate în semestrul al doilea şi tot atunci se vor încheia şi situaţiile şcolare”, a spus Dumitru.

Aceeaşi decizie a fost luată şi de Inspectoratele Şcolare Judeţene din IalomiţaBuzău, Călăraşi, Vrancea, Brăila, Galaţi, Teleorman, Constanţa, Argeş şi Prahova, unde elevii ar putea avea liber inclusiv vineri, 31 ianuarie. În schimb, potrivit Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti, joi se vor relua cursurile la şcolile din Capitală.

În Bucureşti, mai multe universităţi vor fi deschise joi, iar examenele se vor da la orele la care au fost programate. Astfel, la Universitatea din Bucureşti, la SNSPA şi la Politehnică se ţin examenele, iar cei care nu pot ajunge din cauza vremii, vor da în altă zi, potrivit reprezentanţilor de la cele trei universităţi.

UPDATE Potrivit premierului Victor Ponta, medicul Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii (MS) este persoana desemnată să coordoneze departamentului de intervenţii în situaţii de urgenţă, care va funcţiona în cadrul Ministerului de Interne.

UPDATE „În Bucureşti, la această oră, vântul bate cu peste 50 de kilometri pe oră, iar în Bărăgan a ajuns la 60-70 de kilometri pe oră. Astăzi, până diseară, România este acoperită de zăpadă. Mai mult, după ora 15.00, în zona de sud-est a ţării vântul va atinge şi viteze de 90 de kilometri pe oră”, a spus Florinela Georgescu, directorul de prognoză de la Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), unde a ajuns premierul Victor Ponta, însoţit de ministrul Mediului, Rovana Plumb.

„Ciclonul din Marea Neagră este mai la sud decât zilele trecute, ceea ce înseamnă că afectează mai puţin zonele din Dobrogea şi câteva judeţe din Bărăgan. Aceste judeţe le monitorizăm mai intens. În această zonă, vântul va bate mai tare, iar zăpada deja depăşeşte 50 de centimetri. La Brăila, atinge deja 58 de centimetri. Autostrada Soarelui va fi foarte afectată pentru că este total expusă direcţiei dominante a vântului”, a completat Georgescu.

Şeful ANM: „E foarte posibil să emitem, din nou, Cod roşu!”

La rândul său, directorul ANM, Ion Sandu, a atras atenţia că în această după-amiază există o mare posibilitate ca meteorologii să emită o avertizare Cod roşu.

„Dacă se îndeplinesc din nou cele trei condiţii (viteza vântului să fie peste 80 de kilometri pe oră, noul strat de zăpadă să fie de peste 50 de centimetri, iar cantităţile de zăpadă să fie de peste 50 litri pe metru cub), este posibil să emitem din nou Cod roşu. Probabilitatea este foarte mare”, a subliniat şeful ANM.

„Tot ce întâmplă aici se întâmplă pe baze ştiinţifice şi la nivel european. Este important ca celelalte instituţii ale statului să aibă încredere în dumneavoastră. Toată lumea a înţeles că este o chestiune importantă şi nu toată lumea poate să iasă la televizor şi să îşi dea cu părerea despre ce culoare să aibă codul. Ceea ce spuneţi dumneavoastră este 100% adevărat. Populaţia trebuie să aibă încredere în ceea ce faceţi”, a explicat premierul Victor Ponta.

Judeţele Călăraşi, Ialomiţa şi Brăila - cele mai afectate

Pe de altă parte, directorul ANM a precizat că atunci când este emis un cod, meteorologii români nu ţin cont de ceea ce se întâmplă în alte ţări, ci de clima ţării noastre. „Trebuie să ţinem cont că nu toate ţările sunt la fel. Când emitem o avertizare, ţinem cont de cât a nins cel mai mult în ţară. Spre exemplu, nu ne putem compara cu clima Belgiei. Populaţia nu trebuie să iasă din casă pe Cod portocaliu decât dacă este neapărat nevoie”, a precizat Sandu.

Cele mai afectate până în acest moment sunt judeţele Călăraşi, Ialomiţa şi Brăila. „Şi în judeţele din Dobrogea va fi rău, mai ales că pe Marea Neagră este furtună. Tulcea a avut nişte probleme, dar acum va fi şi mai rău”, a explicat Florinela Georgescu, directorul de prognoză de la ANM.

UPDATE În ultimele 24 de ore, la Serviciul de Ambulanţă Bucureşti Ilfov au fost făcute 1.275 de solicitări, potrivit medicului Alis Grasu, managerul instituţiei. Din cele aproape 1.300 de solicitări, 643 au fost urgenţe, 40 au fost cazuri de lipotimii în locuri publice, opt naşteri, trei accidente auto, trei persoane căzute în stradă.

De asemenea, 30 de persoane au prezentat suspiciuni de luxaţii, fracturi şi entorse, alte 16 persoane au prezentat traumatisme prin cădere.

UPDATE Până în acest moment, 182 de trenuri au fost anulate, alte opt având restricţii de circulaţie, informează CFR Călători.

O femeie în vârstă de 33 de ani din Bârlad a născut în tren, miercuri dimineaţă, într-o gară din apropierea municipiului Vaslui, şeful de tren fiind cel care i-a tăiat cordonul ombilical copilului.

De asemenea, pompierii le recomandă gravidelor care trebuie să nască prin cezariană, în perioada imediat următoare, să se cazeze în localităţile unde sunt unităţi spitaliceşti pentru a putea fi asistate medical în timp util, date fiind condiţiile meteo.

„Recomandăm persoanelor care urmează tratamente cu medicamente să asigure din timp stocurile necesare pentru a nu se afla în imposibilitatea de procurare a acestora”, au subliniat reprezentanţii IGSU.

UPDATE Centrul Infotrafic din Poliţia Română informează că traficul rutier a fost închis pe A3 şi pe A2. De asemenea, a fost oprită circulaţia autovehiculelor şi pe DN2.

UPDATE Unele aeronave de pe Aeroportul „Henri Coandă” au întârzieri de cel mult 30 de minute la decolare, din cauza operaţiunilor de degivrare, nicio cursă nefiind anulată. „Nicio cursă nu este anulată pe Aeroportul Internaţional Henri Coandă Bucureşti din cauza condiţiilor meteo. Unele zboruri pot înregistra întârzieri de până în 30 de minute la decolare, determinate de necesitatea degivrării aeronavelor”, se arată într-un comunicat de presă al Companiei Naţionale Aeroporturi Bucureşti.

Şi pe Aeroportul Internaţional Bucureşti Băneasa Aurel Vlaicu, traficul aerian se desfăşoară normal, în condiţii de iarnă. „Pe aeroporturile Capitalei sunt asigurate condiţiile pentru desfăşurarea în deplină siguranţă a operaţiunilor aeriene. Pistele, platformele şi căile de rulare ale AIHCB şi AIBB AV sunt deschise şi operaţionale”, a precizat sursa citată.

UPDATE 177 de trenuri sunt anulate miercuri, potrivit companiei CFR Călători, care anunţă că toate magistralele de cale ferată sunt deschise, dar pe opt linii sunt restricţii de circulaţie. Acestea sunt Brăila - Făurei-Buzău, Bucureşti Nord - Urziceni, Goleşti - Chitila, Mărăşeşti - Tecuci-Barbosi, Ploieşti - Râmnicu Sărat-Adjud, Ploieşti Sud-Armăşeşti, Urziceni - Slobozia şi Vereşti - Leorda. Concret, pe aceste linii este interzisă circulaţia trenurilor formate din automotoare, echipele de intervenţie acţionând cu utilaje.

De asemenea, reprezentanţii CFR Călători susţin că circulaţia trenurilor este adaptată la condiţii meteo nefavorabile.

UPDATE Premierul Victor Ponta se va afla, la ora 10.30, la sediul Administraţiei Naţionale de Meteorologie, împreună cu minstrul Mediului, Rovana Plumb.

UPDATE Potrivit primarului Capitalei, Sorin Oprescu, marţi noapte au fost 250 de utilaje de deszăpezire pe străzi şi s-au făcut 1.579 de drumuri pentru transportarea zăpezii strânse.

„La ora 5.30 se aflau în teren 250 de utilaje de deszăpezire şi 425 de operatori, dintre care aproape 100 de oameni voluntari. S-a acţionat prin pluguire, acolo unde este cazul, şi s-a cărat zăpada de pe arterele mari dar şi de pe străduţe secundare. Intrările în Bucureşti funcţioneză în toate punct cardinale”-, a spus Sorin Oprescu, miercuri dimineaţă, la punctul Infotrafic al Primăriei Capitalei.

Sorin Oprescu a adăugat că de la începutul ninsorii până în prezent au fost împrăştiate 12.458 de tone de material antiderapant.

În ultimele două zile au fost date aproximativ 300 de avertismente agenţilor economici şi persoanelor fizice prin care aceştia au fost somaţi să îndepărteze zăpada de pe trotuare, precum şi amenzi în valoare de 105.000 lei.

UPDATE La această oră, traficul rutier se desfăşoară în condiţii normale în Capitală, potrivit purtătorului de cuvânt al Poliţiei Rutiere, Andrei Codău.

„Nu avem blocaje sau zone foarte aglomerate. Sperăm ca oamenii să ţină de cont de sfaturile noastre. Sperăm să nu fie înregistrate foarte multe evenimente rutiere”, a explicat Codău.

Nu doar elevii sunt într-o minivacanţă din cauza vremii nefavorabile. Şi studenţii Universităţii Bucureşti şi cei de la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) nu vor merge miercuri la examene, au anunţat reprezentanţii instituţiilor de învăţământ superior. Aceeaşi dezicie a fost luată şi de reprezentanţii Universităţii din Piteşti, potrivit unui comunicat emis de Ministerul Educaţiei.

Mai multe drumuri naţionale sunt închise

De asemenea, autorităţile au decis să închidă mai multe drumuri naţionale pentru a evita incidentele în trafic. Mai multe drumuri naţionale, dar şi tronsoane din Autostrada Soarelui au fost închise circulaţiei din cauza viscolului şi a vizibilităţii reduse, iar pe alte drumuri au fost instituite restricţii de tonaj, potrivit Centrului InfoTrafic.

Concret, de miercuri dimineaţă vom avea cod galben de ninsori şi cod portocaliu de viscol, potrivit unei avertizări emise de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM), în timp ce joi şi vineri vom avea parte de ger.
 
Vizate de codul portocaliu sunt Bucureştiul şi judeţele Ilfov, Teleorman, Giurgiu, Dâmboviţa, Prahova, Buzău, Călăraşi, Ialomiţa, Brăila, Vrancea, Galaţi, Tulcea, Constanţa şi sudul judeţului Argeş se află sub Cod portocaliu de viscol.
 
Totodată, judeţele Mehedinţi, Dolj, Olt, Vâlcea, Braşov, Covasna, Bacău, Vaslui, Iaşi şi nordul judeţului Argeş se află miercuri sub Cod galben de viscol.

Codul roşu, emis dacă stratul de zăpadă depăşeşte 50 de centimetri

Directorul ANM, Ion Sandu, a precizat marţi că viscolul aşteptat miercuri nu va fi la fel de puternic precum cel de sâmbătă. Şeful ANM a completat că un eventual cod roşu ar putea fi emis doar dacă stratul de zăpadă va depăşi 50 centimetri, iar intensitatea căderii zăpezii va fi de peste 10-15 cm/oră.

„Viscolul nu va mai fi la fel de puternic precum cel precedent şi va fi mai scurt, iar ulterior pe o zonă mai restrânsă”, a declarat Sandu.

El a precizat că joi la prânz vor fi retrase atât codul portocaliu, cât şi codul galben, iar căderile de zăpadă vor înceta, viteza vîntului urmând să scadă la 40-45 kilometri/oră.

Dragnea vrea o mai bună comunicare între prefecţi şi primari

La comandamentul de iarnă care a avut loc marţi seara la Guvern, vicepremierul Liviu Dragnea le-a spus prefecţilor să comunice mai bine cu primarii din sate şi comune, dar şi cu instituţiile abilitate.

Dragnea le-a cerut  primarilor din localităţile afectate de viscol să nu mai împiedice intervenţia militarilor la deszăpezirea gospodăriilor localnicilor. „Situaţia va fi în continuare destul de grea. Prognozele meteo sunt îngrijorătoare. Cod portocaliu este cod portocaliu. Va fi o o săptămână dificilă aproape în toate judeţele“, a mai spus Dragnea.

Şi Ministrul Apărării Naţionale, Mircea Duşa, a dispus ca în zonele supuse codurilor de avertizare meteo şi în cele preconizate a intra sub incidenţa acestor coduri să se ia măsuri pentru pregătirea a 6.700 de militari care ar putea interveni cu 1.000 de mijloace tehnice.

De asemenea, pentru intervenţia în zonele adiacente judeţelor afectate de zăpezi sunt pregătiţi să intervină 600 de militari şi 100 de mijloace tehnice, precizează MApN.

În ceea ce priveşte traficul de miercuri, Liviu Dragnea a transmis un mesaj către C.N.A.D.N.R şi MAI. „Vreau să transmit colegilor de la CNADRN şi MAI că nu veţi lua nicio decizie de a închide vreun drum fără acordul meu“, a conchis Dragnea.

Victor Ponta: vom numi un alt prefect la Buzău

Nemulţumit de cum s-a desfăşurat acţiunea de dezăpezire în judeţul Buzău, premierul Victor Ponta a anunţat marţi că va numi în şedinţa de guvern de miercuri un alt prefect în acest judeţ.

„Vreau ca şi în teritoriu toată lumea să îşi facă datoria şi vreau mai multă competenţă. Pe cei care nu s-au ridicat la înălţimea aşteptărilor îi înlocuim. La Buzău înţeleg că lucrurile nu au mers bine şi, la propunerea ministrului de Interne (post ocupat în prezent, ca interimar, de Gabriel Oprea - n.r.), mâine o să numim un alt prefect la Buzău, capabil să facă faţă la aceste încercări. E valabil pentru toţi ceilalţi reprezentanţi ai Ministerului de Interne şi ai Guvernului”, a declarat Ponta, prezent la Ministerul de Interne.

Vicepremierul Liviu Dragnea anunţase anterior că nu sunt foarte multe şanse ca Gabriel Baltă să mai fie prefect, dar că decizia va fi luată săptămâna viitoare, după rezolvarea problemelor meteorologice, deoarece nu este normal ca schimbarea să fie efectuată acum.

În Vrancea, trei localităţi sunt izolate.

Spitalele trebuie aprovizionate cu medicamente

Ministerul Sănătăţii (MS) a transmis marţi direcţiilor judeţene de sănătate publică să vină în sprijinul unităţilor sanitare din teritoriu, care se confruntă cu un număr foarte mare de solicitări din cauza condiţiilor meteo nefavorabile.

De asemenea, ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, i-a solicitat directorului Agenţiei Naţionale a Medicamentului (ANM) să atenţioneze distribuitorii de medicamente, astfel încât aceştia să aprovizioneze cu prioritate spitalele din localităţile afectate de viscol, arată un comunicat de presă al MS.

„Este de datoria noastră ca autorităţi să luăm toate măsurile pentru asigurarea celor mai bune condiţii de organizare şi desfăşurare a activităţii medicale în toate unităţile sanitare, indiferent de modul de subordonare a acestora”, a declarat Eugen Nicolăescu.

Locuinţe deszăpezite de angajaţii MAI

Peste 200 de locuinţe din Buzău, Vrancea şi Brăila au fost deszăpezite de jandarmi, pompieri, militari şi poliţişti, în unele localităţi din judeţul Buzău fiind distribuite medicamente, apă şi alimente, informează Ministerului Afacerilor Interne. Concret, în judeţul Buzău, jandarmii duc, miercuri dimineaţă, în localitatea Odăile, medicamente, alimente şi pături.

Recomandările IGSU pentru cetăţeni

Având în vedere atenţionările şi avertizările meteorologice emise de Administraţia Naţională de Meteorologie pentru mai multe zone ale ţării, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă recomandă cetăţenilor următoarele:

• Evitaţi pornirea la drum pe timp de viscol şi ninsoare puternică; dacă, totuşi, deplasarea este necesară, informaţi-vă dacă pe traseul ales nu sunt drumuri blocate;
• Asiguraţi-vă că sistemul de încălzire al autoturismului dumneavoastră funcţionează eficient;
• Urmăriţi cu atenţie, la posturile radio/tv, buletinele meteorologice şi recomandările furnizate de autorităţile centrale şi locale;
• Porniţi la drum cu rezervorul de combustibil plin;
• Păstraţi-vă în autoturism pături, apă şi alimente neperisabile;
• Echipaţi-vă corespunzător autovehiculul pentru circulaţia în condiţii de iarnă (anvelope specifice sezonului rece, lanţuri antiderapante, lopată, săculeţ cu nisip, etc.).

În cazul în care viscolul vă blochează în trafic în afara localităţilor, luaţi următoarele măsuri:

• Trageţi pe dreapta. Porniţi luminile de avarie;
• Anunţaţi evenimentul la numărul unic pentru apeluri de urgenţă - 112, indicând locul în care aţi rămas blocat. Rămâneţi în autoturism până ce echipele de intervenţie ajung la dumneavoastră. Nu părăsiţi autovehiculul dacă nu vedeţi în apropiere o clădire în care aţi putea să vă adăpostiţi;
• Porniţi motorul şi sistemul de încălzire aproximativ 10 minute la fiecare oră, pentru menţinerea căldurii în interior. Se recomandă ca, atunci când motorul este în funcţiune, să deschideţi uşor un geam pentru ventilaţie, evitând în acest fel inhalarea monoxidului de carbon;
• Curăţaţi periodic zăpada de pe ţeava de eşapament;
• Mişcaţi-vă pentru a vă menţine organismul cald, evitând extenuarea;
• Consumaţi lichide pentru evitarea deshidratării organismului;
• Pe timp de noapte, porniţi lumina din interiorul autoturismului pentru ca echipele de salvare să vă poată localiza cu uşurinţă.

Vremea pe două săptămâni

Meteorologii au emis, luni, prognoza meteo valabilă pentru perioada 27 ianuarie – 9 februarie. Potrivit informaţiilor furnizate de specialiştii, mai sunt aşteptate ninsori pe 29 ianuarie, zi în care în nordul ţării, sunt aşteptate şi valori termice de -18 grade.

Cu toate acestea, până pe 2 februarie, vremea se va încălzi în aproape toată ţara, în unele zone temperaturile fiind mai mari chiar şi cu 8-9 grade.

Citeşte mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

VIDEO  Coşmarul alb continuă la Slatina: trotuarele sunt impracticabile, parcările – locuri "interzise"

Revenirea iernii continuă să dea mari bătăi de cap atât autorităţilor din municipiul Slatina, dar, mai ales, locuitorilor urbei. Cei mai afectaţi sunt deopotrivă proprietarii de autoturisme, nevoiţi să-şi lase maşinile în parcările care nici nu se mai văd dintre nămeţi, dar, în special, simplii pietoni, ce par uitaţi de autorităţi. În acest timp, arterele principale au fost redate circulaţiei rutiere.

Freză performantă pentru deszăpezire, construită de militarii din Târgovişte

Ministerul Apărării Naţionale a construit, într-o unitate militară de logistică din Târgovişte, o freză mai performantă, care poate fi montată pe autobasculante sau camioane mari pentru a fi folosită în operaţiunile de deszăpezire, i-a spus ministrul de resort, Mircea Duşa, premierului Victor Ponta.

Primăria Târgovişte a scos la deszăpezire 175 de asistaţi social

Primăria Municipiului Târgovişte a trecut la deszăpezirea Parcului Chindia, acolo unde situaţia a fost rezolvată cu ajutorul cetăţenilor care încasează ajutor social. 175 de persoane din municipiu au contribuit la înlăturarea zăpezii de pe aleile din parc, aceştia fiind beneficiari ai ajutorului social oferit de către primărie.

FOTO Edilii din Focşani, contrazişi de cifre. Ei spun că au evacuat din oraş 80.000 metri cubi de zăpadă, dar că au capacitate de 10.000 metri cubi pe zi

Edilii se mai laudă că principalele străzi şi bulevarde din municipiul Focşani au fost deszăpezite şi redate circulaţiei în totalitate.

Drumul pe dig dintre Galaţi şi Brăila a fost închis în urmă cu o oră

Viscolul puternic care s-a abătut asupra judeţului Galaţi a creat mari probleme drumarilor care au fost nevoiţi să închidă şi Şoseaua Dig.

Trenul InterRegio 1750 Suceava-Bucureşti, blocat în Vrancea, în Gara Sihlea, după ce locomotiva a fost avariată în zăpada lăsată de drumari în pasaj

Zeci de persoane care călătoresc cu trenul Interregio 1750 Suceava-Bucureşti au rămas blocate în Gara de la Sihlea, după ce locomotiva trenului s-a defectat. Potrivit CFR Călători, trenul a lovit zăpada lăsată într-un pasaj rutier de utilajele auto de deszăpezire, producându-se avarierea plugului locomotivei.

ANM a emis cod portocaliu de viscol şi cod galben de ninsori abundente. Avertizările sunt valabile de miercuri dimineaţă până joi la ora 10.00

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, marţi, noi avertizări de vreme rea în Oltenia, Muntenia, Sudul Moldovei, Sud-estul Transilvaniei şi în Dobrogea. Astfel, de marţi dimineaţă până joi la ora 10.00, Bucureştiul şi 14 judeţe din sudul şi estul ţării vor fi sub cod portocaliu de viscol, iar 10 judeţe vor fi sub cod galben de ninsori, potrivit ANM. Joi şi vineri vom avea parte de ger.

Lista completă a drumurilor închise şi a celor care au restricţii de trafic

Deşi meteorologii au ridicat toate avertizările de vreme rea, peste 15 drumuri naţionale sunt în continuare închise sau au restricţii de circulaţie, potrivit Infotrafic. Autorităţile au anunţat eliminarea restricţiilor pe A3, iar pe A2 rămâne în continuare închis tronsonul Bucureşti-Feteşti. Sunt probleme şi pe căile ferate, cu restricţii pe 10 linii şi 105 trenuri anulate. Însă porturile sunt deschise.

METEO Vremea pe două săptămâni: va mai ninge pe 29 ianuarie, dar până pe 2 februarie, în unele zone, se va încălzi uşor

Meteorologii au emis, luni, prognoza meteo valabilă pentru perioada 27 ianuarie – 9 februarie. Potrivit informaţiilor furnizate de specialiştii, mai sunt aşteptate ninsori pe 29 ianuarie, zi în care în nordul ţării, sunt aşteptate şi valori termice de -18 grade. Cu toate acestea, până pe 2 februarie, vremea se va încălzi în aproape toată ţara, în unele zone temperaturile fiind mai mari chiar şi cu 8-9 grade.

Populaţia din Vrancea, sfătuită să se aprovizioneze cu alimente pentru a face faţă Codului Portocaliu

Şcoli închise, gravide aproape de soroc chemate la spital şi oameni puşi să-şi facă rezerve de alimente şi medicamente, sunt recomandările făcute de reprezentanţii Comandamentului pentru Situaţii de Urgenţă Vrancea pentru următoarele două zile, când judeţul, aflat deja în stare de alertă, se va confrunta din nou cu cod portocaliu de ninsori şi viscol.

O maşină blocată în zăpadă pe calea ferată a fost lovită de tren

Conducătorul auto al unei dubiţe a fost implicat astăzi într-un accident feroviar, după ce maşina pe care o conducea a rămas înţepenită în zăpadă, chiar pe calea ferată. Accidentul a avut loc în comuna Gugeşti, iar şoferul, în vârstă de 30 de ani, a reuşit să evite o tragedie, evacuându-se din maşină la timp, înainte ca autoturismul să fie lovit de tren.

Ion Sandu, directorul ANM: „Constanţa va avea cele mai mari probleme“

La videoconferinţa cu prefecţii şi autorităţile centrale, directorul Administraţiei Naţionale de Meteorologie a avertizat judeţul Constanţa că va avea cele mai mari probleme din toată zona de sud-est, din cauza codului roşu.

„Vântul va sufla extrem de puternic, vor fi depuneri de gheaţă pe reţelele electrice, deci Constanţa să se aştepte la cele mai mari probleme în această seară“, a declarat Ion Sandu, directorul Administraţiei Naţionale de Meteorologie.

Două localităţi ialomiţene sunt izolate

Comunele Traian şi Grindu, din judeţul Ialomiţa, sunt izolate din cauza nămeţilor şi a viscolului puternic. La Traian, adiministraţia locală a luat măsuri ferme în ceea ce priveşte adăpostul localnicilor. S-au făcut în permanenţă lucrări de deszăpezire, iar magazinele au fost aprovizionate cu tone întregi de alimente.

FOTO Autofreza construită de armata din Târgovişte a ajuns la sinistraţii din Buzău

Autofreza construită de Armată a ajuns, la această oră, în judeţul Buzău, pentru a ajuta la deszăpezirea căilor de comunicaţii grav afectate, în timp ce militarii intervin în mai multe judeţe afectate de ninsori şi viscol, ambulanţele asigurându-le inclusiv acestora asistenţă medicală.

FOTO VIDEO Armata salvează oamenii. Peste 200 de cadre militare au deszăpezit zeci de gospodării din Vrancea

59 jandarmi au degajat 81 de locuiţe şi căile de acces către acestea de zăpada depusă în urma fenomenelor meteo nefavorabile la Mărtineşti, Vâjâitoarea şi Bordeasca Veche iar 100 de militari au scos din nămeţi oameni din  Măicăneşti şi Ciorăşti.

FOTO Judeţul prin care nu se trece. Viscolul a închis toate drumurile

Călăraşiul a fost paralizat de viscol. Nimeni nu intră şi nu iese din judeţ. Sute de poliţişti au fost trimişi în teren pentru ca nu cumva vreun şofer să treacă de “baricadele” instituie la toate intrările în judeţ.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite