Coco Popescu, o puştoaică la înălţime

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Alpinista de 15 ani se pregăteşte să cucerească vârful Vinson, cel mai înalt al Antarcticii. Coco Popescu urcă pe munte de la vârsta de şase ani şi până acum are la activ şase recorduri mondiale.

CLICK AICI PENTRU FOTOGALERIE!

Coco Popescu are 15 ani. Are ochii albaştri ai tatălui său, obrajii rumeni, parcă acum scoşi din cuptor şi emană o vitalitate incredibilă. Până la vârsta asta a făcut lucruri pe care cei mai mulţi dintre noi nu le-am făcut şi nici nu o să le facem vreodată.

Mai citiţi şi:

GALERIE FOTO Antrenamentul dur cu care Horia Colibăşanu cucereşte muntele ucigaş

Aventuri la înălţime în august, la Carpathian Adventure

Este copilul-minune al alpinismului internaţional, o româncă ce deţine şase recorduri mondiale de vârstă. Asta înseamnă că nu a mai escaladat nimeni mai tânăr decât ea, în lume, aceste vârfuri: Ojos del Salado - 6893m, (Chile, Atacama), Damavand - 5671m, (Masivul Alborz, Iran) , Kazbek - 5047m, (Munţii Caucaz), Ararat - 5165m, (Turcia), Aconcagua - 6963m, (Anzii Cordilieri), Carstensz Pyramid - 4884m, (Papua, Indonezia).

Multe dintre acestea fac parte dintr-un proiect special. Este vorba despre ceea ce se cheamă „Seven Summits", un circuit al celor mai înalte vârfuri de pe fiecare continent, pe care Coco şi-a propus să le escaladeze. A şi reuşit, iar la acest moment i-a mai rămas unul singur: vârful Vinson, din Antarctica. Şi pentru că nici asta nu pare suficient pentru Coco - până la acest moment doar 12 femei din lumea întreagă au reuşit finalizarea proiectului - în scopurile ei intră şi „Volcanic Seven Summits", adică escaladarea celor mai înalţi vulcani ai lumii de pe fiecare continent. Tot unul i-a mai rămas de bifat şi aici, este vorba despre Sidley, cel mai înalt vulcan al Antarcticii.

Împrumut pentru premieră mondială

Şi pentru că cele două obiective din cele două proiecte au aceeaşi locaţie - Antarctica - Coco va încerca să le atingă în cadrul aceleiaşi expediţii. Dacă îi reuşeşte „Antarctica 2010", ce ar trebui să se petreacă anul acesta între 10 decembrie şi 20 ianuarie, puştoaica ar deveni prima alpinistă din lume care încheie „Volcanic Seven Summits" şi cea mai tânără alpinistă din lume care încheie „Seven Summits". Problema ar fi costurile ridicate ale expediţiei, pe care Coco şi familia ei nu au reuşit încă să le adune. Nici măcar anvergura internaţională a proiectului nu a reuşit să convingă Ministerul Tineretului şi Sportului să finanţeze măcar parţial acest proiect.

La „Antarctica 2010" şi-au anunţat participarea Jordan Romero, de 14 ani, cel mai tânăr alpinist din lume pe Everest şi Mario Trimeri, un italian de 43 de ani care vizează prin această ascensiune titlul de primul alpinist care încheie circuitul celor şapte vulcani. Trei premiere mondiale potenţiale aduce acest eveniment dar a lui Coco este cea care contează pentru România.

Ca şi în cazul multor alte expediţii însă, familia Popescu trebuie să recurgă la diverse împrumuturi de la prieteni sau de la bănci - la acest moment încă au de achitat un credit de 15.000 de euro, luat de la bancă, pe care i-au folosit pentru a putea ajunge la unul dintre vârfurile circuitelor - pentru a putea reprezenta România la această competiţie.

image

Pe tiroliana îngheţată, la 4.500 de metri altitudine, spre vârful Carstensz Pyramid, Indonezia

Cu bicicletele până în Bulgaria

Coco face acum ceea ce îi stă în puteri: se pregăteşte fizic pentru acest moment, deşi nu ştie încă dacă va putea ajunge acolo. Antrenamentul ei zilnic este alternativ. Aleargă, face înot şi mountain bike, se caţără pe stâncă sau pe panou, execută exerciţii de forţă şi mobilitate şi, bineînţeles, urcă muntele cel puţin două zile pe săptămână. Coco locuieşte cu familia ei la Râşnov, din sufragerie vede Bucegii, din camera ei Piatra Craiului iar în spatele curţii începe Postăvarul. Nu e de mirare că a început să urce muntele de la 6 ani, împreună cu tatăl ei, Ovidiu Popescu, care o şi antrenează. Pe munte însă sunt mai mult colegi decât tată şi fiică, pentru că, spune Coco, chiar dacă fac o echipă, „acolo eşti tu cu tine şi tot tu răspunzi pentru viaţa ta".

Antrenamentele nu sunt o corvoadă, sunt un mod de viaţă pentru ea. Anul trecut de exemplu au fost într-un fel de antrenament-excursie. Se pregăteau pentru expediţia din Kilimanjaro şi ca să varieze programul de escaladă Coco şi tatăl ei au plecat cu bicicletele în Bulgaria. „Făceam 80-100 de kilometri zilnic şi noaptea dormeam în pădure sau pe malul mării. Cortul nu îl luasem cu noi ca să fie bagajul mai uşor." Iar pe drumul de întoarcere acasă au petrecut două nopţi la Tulenevo, în Bulgaria, un sat la mare. „Acolo faleza este înaltă de 20 de metri şi e un loc extraordinar: te caţeri pe peretele de stâncă din apă şi apoi de sus te arunci înapoi", povesteşte Coco.

Strângere de inimă

Tatăl ei - preşedintele clubului montan Altitudine, se ocupă de organizarea tuturor expediţiilor şi a antrenamentelor şi la cucerirea fiecărui vârf a fost alături de ea. Mai puţin unul: Ojos del Salado, cel mai înalt vulcan din lume, la 6.893 de metri, aflat în deşertul Atacama, vârf pe care Coco şi l-a adăugat în palmares anul trecut.

Puştoaica a fost singura din echipă care a reuşit să se aclimatizeze astfel că a fost singura din echipa de şase colegi care a continuat ascensiunea. Făcuseră cu toţii aclimatizarea ca la carte: două nopţi au stat la 3.200 de metri, alte două la 4.500 şi apoi două nopţi în tabăra de bază. Fără această adaptare a organismului la noile condiţii de altitudine alpinistul nu poate continua: are dureri de cap şi capătă o oboseală care nu îi permite să depună nici un efort. Asta i s-a întâmplat lui Ovidiu Popescu, care a renunţat la ascensiunea vârfului.

Coco în schimb a anunţat că se simte excelent, aşa că tatăl său a lăsat-o să urce. A pornit iniţial cu Radu Teodorescu şi Daniela Teodor, colegii de expediţie. Daniela a decis să se întoarcă după două ore iar Radu s-a oprit la 6.500 de metri, când ajunsese la buza craterului vulcanului. Coco rămăsese singura care dorea şi mai ales putea să continue.

„I-am zis ca eu nu pot sa cobor fiind atât de aproape de vârf. Radu nu a ştiut ce să spună, aşa că a vorbit cu tata, care era în tabăra de bază prin staţia radio. Tata a vrut să vorbească cu mine şi m-a intrebat cum mă simt şi dacă sunt sigură că sunt în stare să merg în continuare. I-am răspuns că mă simt perfect şi că sunt sigura că pot. Când a văzut că am atâta încredere în mine a fost de acord să merg mai departe." Deşi cu inima strânsă, Ovidiu Popescu a trebuit să îi spună „da" fiicei lui, ştiind că are de escaladat singură cel mai înalt vulcan din lume.

image

La 10 ani, pe Dente del Gigante, (4.014 metri) în Alpi, primul vârf de peste 4.000 de metri escaladat de Coco

Teama şi dorinţa de a urca

„M-am gândit că este imposibil să îi spun „nu". Nu ai voie să opreşti un sportiv care ştie că este capabil de performanţă şi se află la mică distanţă de scopul lui. Până la urmă, pentru asta se pregătise atât." După ce a plecat Radu, Coco a rămas singură pe munte, ea şi cu staţia radio, la 14 ani, însoţită de un sentiment ciudat de teamă amestecată cu dorinţa de a urca. Au urmat trei ore de escaladă, apoi a ajuns la crater.

„Am urcat pe marginea lui vreo jumătate de oră,  după aceea am început să urc pe pietre mari şi era din ce în ce mai abrupt - mă apropiam de corzile fixe. Eram la cea mai dificilă parte a traseului, unde era şi de căţărat şi la altitudine. Era un frig de crăpau pietrele şi mă ţineam de coardă de parcă ar fi fost aur." Nu e tocmai plăcut probabil să stai atârnat de nişte corzi, la aproape 7.000 de metri, pe un perete de stâncă vertical, în timp ce încerci să escaladezi.

Când a ajuns sus, era inundată de o stare de fericire simplă, uşoară. Vedea munţii în jos până departe, era groaznic de frig şi bătea vântul şi lui Coco îi îngheţaseră mâinile chiar şi în mănuşile ei de puf. Chiar pe vârf era doar o cutie de tablă cu un caiet în ea, în care se treceau cei care reuşesc să ajungă până acolo.

Probabil o cutie de tablă este singurul obiect cu care poţi „mobila" un astfel de vârf. Muntele oferă acolo sus învingătorului toată măreţia de care are nevoie, ca răsplată pentru tot ce a tras până la el. Cu degetele bocnă, a scris citeţ, cu inima fierbinte: Crina Coco Popescu. Apoi, pentru că îi venea să ţipe şi să spună cuiva că a reuşit, că a ajuns acolo, că a mai bifat un record mondial, s-a dus ţintă la punctul de frontieră dintre Chile şi Argentina şi a împărtăşit celor care se aflau acolo bucuria ei.

Pe cel mai Înalt vulcan

„Am urcat pe marginea craterului vulcanului (n.r. - Ojos del Salado, cel mai înalt din lume) vreo jumătate de oră, după aceea am început să urc pe pietre mari şi era din ce în ce mai abrupt - mă apropiam de corzile fixe. Era un frig de crăpau pietrele şi mă ţineam de coardă de parcă ar fi fost aur."

O familie de alpinişti

Coco mai are o surioară în vârstă de şase ani, pasionată de... urcatul pe munte. În ziua în care Geta Popescu a împlinit 3 ani a urcat Postăvarul. Anul acesta micuţa a participat la două concursuri naţionale de escaladă, la Sfântu Gheorghe şi la Bucureşti şi a ocupat locurile 1 şi 3 la categoria ei de vârstă.

Viaţa familiei Popescu s-a schimbat radical acum 15 ani, exact înainte să se nască Coco. Atunci trăiau la Bucureşti şi într-o zi au văzut un anunţ în ziar despre o casă de vânzare la Râşnov. Cei doi soţi, Ovidiu şi Gabriela, nu s-au gândit prea mult, au decis să o cumpere şi să meargă să trăiască la aer curat, lângă muntele pe care îl iubeau amândoi. Şi aşa au început drumeţiile şi astfel a ajuns Coco pe munte, înainte de a putea să vorbească. Acum că Coco a ajuns la acest nivel nu poate decât să îi facă fericiţi, chiar dacă Gabriela trece prin clipe de tensiune când soţului şi fiicei ei le dispare semnalul pe vârfuri excentrice.

„De obicei găsim internet pe unde mergem şi în măsura posibilităţilor îi scriu mamei la câteva zile, iar când avem semnal la telefon vorbim zilnic. Totuşi, astă iarnă când am fost în Australia, Papua şi Indonezia s-au întâmplat o grămadă de lucruri care ne-au făcut ca, pentru vreo zece zile, să nu dăm nici un semn de viaţă acasă- în Papua Noua Guinee nu am avut nici roaming, plus ca nu am stat prea mult în civilizaţie, ca sa zic asa. Mama a fost foarte îngrijorata dar a înţeles apoi."

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite