Coadă la aparatul de prelungit viaţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bătrânii bolnavi ar putea fi mai bine supravegheaţi
Bătrânii bolnavi ar putea fi mai bine supravegheaţi

Unii dintre românii bolnavi de cancer mai pot spera că apucă Anul Nou doar dacă prind o programare la radioterapie. Listele de aşteptare de la spitalele de oncologie din ţară sunt foarte lungi. Pacienţi cu probleme grave de sănătate stau şi câte două luni şi jumătate pentru a primi tratamentul de care au nevoie.

La Spitalul „Sfântul Spiridon" din Iaşi peste 80 de pacienţi diagnosticaţi cu cancer în stadiu avansat trec zilnic pe la „raze". Într-o sală mare şi neprimitoare, cu fotolii roase de vreme, pacienţii aşteaptă cuminţi să le vină rândul. Mihai Amarandei are 67 de ani şi este din Vaslui. Are o privire mai veselă decât ceilalţi pacienţi care fixează puncte imaginare în pereţii coşcoviţi.

Bătrânul a primit în vară cumplita veste că este bolnav de cancer, dar nu s-a lăsat copleşit. „Eu m-am dus la medic pentru că mă cam durea gâtul. După ce s-a uitat la mine şi m-a examinat, a început să mă trimită la tot felul de analize. Cel mai rău era că nu-mi spunea nimic", povesteşte bătrânul.

Lupta cu destinul

Acum două luni şi-a luat inima-n dinţi şi l-a întrebat direct pe doctor. „Mi-a spus exact ce bănuiam şi eu, că am cancer", adaugă el sec. La început s-a tratat la Vaslui cu citostatice, apoi medicii l-au trimis la Iaşi, la „accelerator". „Încerc să vin în fiecare zi mai devreme, să nu aştept prea mult la rând. Înăuntru stau doar câteva minute, nu mult, cum am văzut că stau alţii", explică bărbatul.

„Urmează domnul Amarandei", se aude la un moment dat vocea unui medic din anticameră. Bătrânelul, întinerit parcă cu zece ani, sare repede de pe scaun şi merge glonţ la aparat. Este întins pe o masă rece şi imobilizat cu nişte benzi textile, să nu se poată mişca. După el, medicul trage o uşă metalică grea, prin care nu trec radiaţiile. În câteva secunde se aude un ţârâit metalic. „Este semnalul că s-a început iradierea", explică Mihaela Dulcescu, fizician medical.

După cinci minute, vasluianul iese din sala acceleratorului şi, în drum spre salonul din Secţia de Oncologie unde este internat, ne povesteşte pe scurt viaţa sa. Mai bine de 40 de ani a lucrat pe macara şi a fost plecat chiar şi în Africa, pe vremea comuniştilor. După Revoluţie a mai ajuns doar în Ucraina, pe un şantier. „Nu am fost niciodată până la anii mei internat într-un spital, şi nici probleme de sănătate grave n-am avut. Acum, nu mă gândesc toată ziua că voi muri şi mă lupt cu boala", spune hotărât Amarandei.

Loteria vieţii, cu 93 de paturi

Nu la fel de norocos a fost suceveanul Vasile Leşan, 59 de ani, căruia îi vine rândul la „accelerator" abia în ianuarie 2010. Bărbatul a fost diagnosticat recent cu cancer la baza nasului şi nu înţelege de ce trebuie să aştepte atât de mult pentru a face tratament. „M-au cam speriat doctorii pentru că mi-au spus că este cam târziu acum şi nu trebuie să mai pierd timpul. Cu toate acestea sunt silit să pierd timp preţios, însă ce altă soluţie am?", a spus suceveanul.

Clinica de Oncologie de la „Spiridon" are 93 de paturi, din care 65 sunt destinate pacienţilor care fac radioterapie, iar 28 celor care se tratează cu medicamente sau citostatice. Şeful Secţiei de Oncologie de la „Spiridon", dr Lucian Miron, susţine că cea mai mare bătălie se dă pe aceste din urmă locuri.

Medicii de la „Sfântul Spiridon“ din Iaşi au tratat în acest an cu ajutorul acceleratorului de
particule peste 1.300 de pacienţi bolnavi de cancer 

Medicii de la „Sfântul Spiridon“ din Iaşi au tratat în acest an cu ajutorul acceleratorului de  particule peste 1.300 de pacienţi bolnavi de cancer

„Pe cele 28 paturi trebuie să tratăm pacienţii care fac chimioterapie, care mai pot fi ajutaţi doar cu medicamente, dar şi bolnavii aflaţi în stări terminale. Aceasta în condiţiile în care 20 de persoane vin în fiecare zi şi cer internarea", a spus dr Miron. În primele nouă luni ale acestui an, în clinică au fost internate 1.383 de persoane.

O lună de zile pentru un pacient bolnav de cancer poate face diferenţa dintre viaţă şi moarte. Dar două? La cele mai multe spitale de oncologie din ţară coada la aparatele care prelungesc viaţa pacienţilor cu cancer se întinde pe câteva luni. Acceleratorul de particule, aparatul-minune nu vindecă, dar prelungeşte viaţa, suficient cât bolnavii să prindă Anul Nou. Iar cei mai norocoşi şi Învierea.

O lună de aşteptare la spitalele din Cluj

Şi în judeţul Cluj pacienţii care au nevoie de radioterapie se înscriu pe liste de aşteptare. Ce mai lungă listă pentru un consult la specialişti este la Institutul de Oncologie din Cluj-Napoca. „Vă putem programa pentru sfârşitul lunii februarie, nu mai devreme", sună răspunsul unei angajate la solicitarea reporterului „Adevărul de Seară" pentru a face o mamografie.

Managerul Institutului de Oncologie din Cluj-Napoca, Alexandru Irimie, a explicat că programarea face parte din organizarea unităţii impusă de standardele ISO. Durata de aşteptare a fost justificată prin numărul mare de solicitări. Potrivit acestuia, zilnic, la Institutul de Oncologie se fac circa 300 de consultaţii.

Cea mai mare perioadă de aşteptare, de circa două luni şi jumătate, la acest institut este pentru secţia de radioterapie, deoarece doar două dintre cele trei aparate din dotare sunt funcţionale. Unul este în teste. Nici la Institutul Inimii situaţia nu este mai bună. Aici programările se mai pot face doar pentru ianuarie 2010.

„Niciun medic nu mai are loc de consultaţie anul acesta", a venit scurt răspunsul unei angajate de la ghişeu. Radu Căpâlneanu, directorul medical de la Institutul Inimii, pune durata mare de aşteptare a unei consultaţii pe seama dispariţiei policlinicilor. „Aşa se ajunge ca unii pacienţi care chiar au probleme grave, să stea pe o listă de aşteptare", a explicat Căpâlneanu.

La Institutul Urologic, consultul se programează după minimum o săptămână. Şi aici ai nevoie de trimitere de la medicul de familie şi de un act care să ateste că eşti asigurat.

Potrivit statisticilor, în România sunt înregistraţi aproximativ 370.000 de bolnavi de cancer. Costul mediu al tratamentului pentru un bolnav este de aproximativ 2.500-3.000 de lei pe lună.

Soluţii mai bune la Fundeni şi Timişoara

Secţiile de oncologie şi radioterapie din cadrul Spitalului Clinic Municipal Timişoara sunt aglomerate, dar reuşesc să facă faţă numărului de pacienţi. „La Radioterapie sunt aproximativ 200 de pacienţi zilnic, dar nu există listă de aşteptare pentru că merg ambele aparate. Deocamdată, cei de acolo sunt în grafic şi nu duc lipsă nici de materiale", a spus Ramona Gâdea, responsabil de relaţia cu presa din cadrul
Spitalului Clinic Municipal Timişoara.

Secţiile de oncologie şi radioterapie din cadrul Spitalului Clinic Municipal Timişoara sunt pline

Secţiile de oncologie şi radioterapie din cadrul Spitalului Clinic Municipal Timişoara sunt pline

Peste 12.000 de pacienţi fac chimioterapie la Secţia de Oncologie a Spitalului Municipal. În fiecare zi, aici sunt internaţi pentru acest tratament în jur de 80 de persoane. „Mai sunt şi pacienţi în evidenţă care vin pentru controlul periodic sau prin ambulatoriul de specialitate, cam 50 pe zi", a spus Dorel Popovici, medic specialist oncolog. Cu toate că la Secţia de Oncologie există şapte medici care au grijă de pacienţi, de foarte multe ori se formează coadă.

„Este aglomerat, dar ne descurcăm şi se face coadă pentru că, deşi oamenii sunt programaţi, ei vin de multe ori prea devreme şi atunci au de aşteptat până se eliberează paturi", a continuat Dorel Popovici.

La Institutul Clinic Fundeni din Bucureşti ajung bolnavi de leucemie din toată ţara, trimişi la tratament de spitalele din ţară. În fiecare an, la această instituţie sanitară sunt trataţi 18.000 de pacienţi. Cu toate că institutul are resurse materiale şi financiare limitate, până acum solicitările au fost acoperite.

100 de pacienţi pe zi

Directorul medical al Institutului Clinic Fundeni, conf. dr Daniel Coriu, care este şi şeful Secţiei de Hematologie, spune că, la secţia pe care o conduce, sunt 160 de paturi. „La noi se internează în jur de 80-100 de bolnavi pe zi. Unii stau câte două-trei zile, alţii mai multe săptămâni. Resursele noastre sunt limitate, însă încercăm să ajutăm cât mai mulţi oameni", a declarat el.

La Institutul Oncologic Fundeni, unde sunt trataţi pacienţii care au nevoie de radioterapie, funcţionează două aparate din trei, însă nu există liste de aşteptare. Prof.univ. dr Rodica Anghel, managerul de la Institutul Oncologic, spune că instituţia acordă asistenţă sanitară pentru 400 de bolnavi în fiecare zi, adică peste 120.000 pe an. Olivia Tulbure, Alina Gavrilă

Statistică

1.300 de pacienţi au trecut, în primele nouă luni ale anului, pe la acceleratorul de particule de la Spitalul „Sfântul Spiridon". În total, la Iaşi s-au tratat peste 4.400 de persoane diagnosticate cu diverse forme de cancer. 500 dintre acestea sunt cazuri noi, descoperite în cursul acestui an.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite