co-Cioaba regală şi plebea fără eroi

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
cioaba

Ca să îşi bată joc de ei, acum ceva vreme, o minte „luminată” i-a convins pe nişte romi dubioşi că, vezi Doamne, au sânge albastru. De aici şi până la căderea în ridicol nu a mai fost decât un pas. Dacă batjocura s-ar fi oprit doar la cei ca Cioabă, Iulian sau Stănescu, nu era mare pagubă. Din păcate însa, „regaliada” este un episod ruşinos ce se resfrânge asupra întregii etnii.

Nerecunoscut si nerespectat de nimeni in afara de propriul clan, Cioaba a lasat in urma sa propunerea de introducere a legitimatiilor pentru romi si doi mostenitori care, incapabili sa se hotarasca care dintre ei este cel mai potrivit sa devina urmatorul rege de tinichea s-au gandit ca nu ar fi rau sa isi asume amandoi acesta pozitie fictiva. Nu stiu cati copii au fiecare dintre cei doi insa deja imi imaginez cum va creste exponential numarul de capatani regale dupa ce si ei isi vor da obstescul sfarsit. In ritmul asta, intr-o suta de ani, este posibil ca etnia roma sa aiba mai multi regi decat plebe. 

Cum o pozitie fictiva nu te solicita prea tare, cei doi fii ai lui Cioaba s-au gandit acum cateva zile sa ceara o expertiza (si aici nu ma refer la poreclele purtate de multe dintre supusele multiplelor dinastii) pentru a stabili starea psihica a marelui imparat Iulian.

In comunicatul de maxima importanta pentru tara specifica cei doi ca “80 la suta dintre liderii romilor in Romania, care reprezinta circa patru sute de mii de persoane” au cerut in mod expres co-Cioabei regale sa se efectueze aceasta expertiza. 

Daca este sa ne luam dupa cifrele oficiale, cum in Romania nu traiesc mai mult de cinci sute de mii de romi, inseamna ca acesti regi autointitulati domnesc peste o societate mult mai avansata decat cea din Star Trek, de exemplu. Cu alte cuvinte, de aceea o duc romii asa de bine, pentru ca 80 la suta dintre ei sunt lideri. 

Daca ne luam insa dupa o statistica neoficiala si presupunem ca in Romania traiesc cel putin doua milioane si jumatate de romi, tot rezulta un procent de 16 la suta lideri. Micutii delfini, in loc sa se bata pe coroana rusinii, mai bine ne-ar spune cu ce se ocupa acesti patru sute de mii de membrii de seama ai societatii romanesti. Nu de alta, dar nicio casa regala din lume nu ar rata ocazia sa se mandreasca cu o asa numeroasa ‘nobilime’. 

In acelasi stil mirobolant, cazuti in patima discriminarii, cele doua rusini regale continua cu declaratia “Este un om în vârstă, iar în familia sa există antecedente de persoane cu probleme psihiatrice, fratele său fiind internat." Cum Majestatatile Voastre, va legati de suferinta unei rude pentru a da in marele imparat? Cam sub demnitatea oricarei case regale, fie ea si inchipuita.

Intrebati apoi de ce nu i-au cerut sa abdice au raspuns "Noi nu-l recunoaştem de împărat pe Iulian Rădulescu, aşa că nu putem să-i cerem să abdice". Prin aceasta declaratie incearca sa se puna la adapost fata de o solicitare similara in ceea ce ii priveste. Vorba aceea, Rege la Rege (sau Imparat) nu-si scoate ochii.

Ne instiinteaza apoi co-Cioaba regala ca treizeci de romi reuniti la Sibiu l-au declarat pe celalalt rege, Stanescu, persona non-grata. Dupa cum vedeti cererea a venit doar din partea a 0,0075 la suta dintre cei patru sute de mii de lideri la fel de inchipuiti ca si regii lor.

Ca raspuns la actele de lezmajestate din partea lui Iulian si Stanescu, co-Cioaba regala pretinde ca vrea sa depuna plangeri la instantele de judecata pentru calomnie si denigrare. Alo, Majestatea Voastra Barculica, nu poate denigra nimeni ceva ce nu exista. Iar un rege autointitulat nu este altceva decat un personaj fictiv. 

De cealalta parte nici Stanescu nu este mai nobil. La fel de rege ca si cei doi frati, Stanescu a cerut justitiei romane sa desfiinteze casa regala de la Sibiu. 

Urmeaza sa se decida daca aceasta solicitare este admisibila sau nu. Imi doresc un proces public doar ca sa ii vad pe toti regii etniei rome cazuti intr-un ridicol din care sa nu mai scoata capul niciodata. 

Moartea lui Cioaba ar fi fost un prilej bun pentru copiii lui sa puna capat acestei mascarade. Pentru ca puterea de a-ti ajuta semenii nu ti-o da coroana ci faptele. 

Multi condamna etnia roma pe diverse motive, care de care mai gresite si mai pline de ura. Pe mine nu ma deranjeaza nici cersetorii, nici hotii, nici traficantii. Intr-o masura mai mica sau mai mare de acestia ar trebui sa se preocupe politia nu noi. 

Ce ma deranjeaza pe mine, sau mai bine zis socheaza, este ca in etnia roma nu s-a nascut inca un Horia, un Closca, un Crisan, sau un Avram Iancu. 

Fara acesti eroi si cu anti-eroi precum Cioaba, Iulian sau Stanescu, viitorul etniei rome este extrem de sumbru... Din pacate pentru noi toti dar mai ales pentru cei 80 la suta dintre romi, lideri sau nu, care azi traiesc in conditii greu de imaginat.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite