UPDATE CNCD: Viorica Dăncilă nu a discriminat. Preşedintele CNCD, Asztalos Csaba: „Nu sunt mândru deloc de decizia de astăzi“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Viorica Dăncilă nu a discriminat atunci când a folosit termenul „autist”, arată o decizie a Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării. Decizia, adoptată cu majoritate de voturi, poate fi atacată la instanţa de contencios administrativ.

UPDATE Preşedintele CNCD Asztalos Csaba a scris într-o postare pe Facebook că este dezamăgit de decizia pe care a dat-o intituţia: „Greu! Nu sunt mândru deloc de decizia de astăzi!“.

 „Colegiul director al Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării, întrunit în şedinţa de soluţionare a petiţiilor în data de 26.02.2018, a dezbătut declaraţia doamnei prim-ministru Dăncilă Viorica Vasilica, din cadrul interviului acordat la televiziunea Antena 3, în seara zilei de 15 februarie 2018, care a avut următorul conţinut: <Aceşti oameni cred că sunt autişti şi nu văd şi nu aud ceea ce este vizibil pentru toţi cei de bună credinţă>, hotărând că declaraţia în cauză se încadrează în limitele libertăţii de exprimare şi nu constituie discriminare”, arată un comunicat de presă al CNCD. 

CNCD a mai hotărât că lipsa intervenţiei moderatorului emisiunii, Mihai Gâdea, nu constituie discriminare.

Potrivit unui anunţ făcut pe 20 februarie de Asztalos Csaba, preşedintele CNCD, Dăncilă nu a fost audiată şi urma să se prezinte la consiliu pe 27 februarie, după ce Mihai Gâdea a făcut o solicitare de acordare a unui nou termen. 

Decizia a fost adoptată cu opt voturi "pentru" şi unul "împotrivă". 

„Ne aşteptam la altceva dar se pare că răspunsul este acelaşi pe care l-au dat şi în situaţii anterioare. Ne-am fi dorit ca răspunsul CNCD să fie altul”, a spus Ana Dragu, preşedintele Asociaţiei Autism Europa, imediat ce a aflat care este răspunsul CNCD.

Ana Dragu a menţionat că o decizie cu privire la atacarea hotărârii CNCD o va lua împreună cu ceilalţi membri ai federaţiei. „Am avut o întâlnire cu premierul, i-am înmânat un document de 17 pagini referitoare la ce este autismul şi ce măsuri ar trebui luate pentru că, în România, cei care suferă de autism chiar sunt discriminaţi”, a completat Dragu.

Într-o scrisoare deschisă adresată premierului, membrii Asociaţiei Părinţilor Copiilor cu Autism au transmis că folosirea termenului de autist cu sensul profund negativ, într-o dispută politică, este o jignire adusă persoanelor cu această afecţiune.

Sociologi: „Autoarea declaraţiilor are funcţia de înalt demnitar”

În urmă cu o săptămână, sociologii spuneau că autosesizarea CNCD, dar şi reacţia opiniei publice sunt îndreptăţite. „Faţă de celelalte cazuri recente, în care CNCD a aplicat sancţiuni, competenţa sa fiind discutabilă, acest caz este clar unul care priveşte Consiliul. Implicit, la modul în care premierul s-a referit la persoanele cu autism, a lăsat să se înţeleagă că a fi autist înseamnă ceva foarte rău. Adică, a dat o conotaţie profund negativă acestui fapt. Atunci, sigur, vorbim de o etichetare a întregului grup de persoane care suferă de autism. Din punctul mei de vedere, CNCD are deplină competenţă în acest caz“, este de părere sociologul Mircea Kivu.

Potrivit acestuia, fapta este cu atât mai gravă cu cât autoarea declaraţiilor are funcţia de înalt demnitar, iar sancţiunea trebuie să fie pe măsură. „Este posibil ca doamna premier să nu ştie exact ce înseamnă autism, să nu ştie care sunt problemele persoanelor care suferă de această afecţiune în România. Iar dacă e aşa, atunci nu are ce căuta în funcţia de prim ministru. E de neacceptat ca un fost europarlamentar cu două mandate la activ şi un premier în funcţie să nu ştie ce vorbeşte. Situaţia persoanelor cu autism este foarte sensibilă, şi este o problemă naţională“, a mai spus specialistul.

Condamnaţi la tăcere

Autismul este o tulburare de dezvoltare considerată drept una dintre cele mai severe tulburări neuropsihiatrice ale copilăriei. Potrivit specialiştilor, boala înregistrează o creştere alarmantă în toate mediile, în toată lumea, estimându-se că în anul 2012 exista un copil cu tulburare de spectru autist la 100 de copii. În România, ca orice altă boală gravă, şi aceasta este tratată cu indiferenţă de autorităţi. Astfel, în 2016, statul a decis să reducă drastic dreptul copiilor cu autism şi sindrom Down la recuperare. Potrivit ordinului 1.306/1883/2016, de la 1 Martie 2016, s-au schimbat condiţiile de încadrare în gradele de handicap.

Dacă până atunci copiii cu autism şi sindrom Down erau încadraţi la grad de handicap grav, beneficiind astfel de însoţitor, din martie 2016, mulţi dintre aceştia au fost încadraţi la grad de handicap accentuat şi şi-au pierdut şi mare parte din indemnizaţie. De pildă, după modificarea legii, mama unei fetiţe cu autism a aflat că fiica ei nu mai poate fi încadrată în gradul grav de handicap, pentru care primea lunar 969 lei, pe motiv că fetiţa reuşeşte să lege câteva cuvinte sau să stea singură pe oliţă. Femeia, care renunţase la slujbă pentru a-şi putea îngriji copilul, primeşte acum doar jumătate din sumă.

 „Pavian cu mantie“ vs. „autişti“

Ultimele decizii ale Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării au stârnit controverse. Jurnalistul Cristian Tudor Popescu a fost amendat cu 1.000 de lei pentru că într-o emisiune televizată a asemuit-o pe Viorica Dăncilă cu un „pavian cu mantie“. Nu a scăpat nepedepsit nici moderatorul emisunii în care CTP a făcut afirmaţiile, Cosmin Prelipceanu, care a primit o sancţiunie similară.În acelaşi timp, membrii CNCD au tratat cu indulgenţă ieşirile, cel puţin asemănătoare, a doi politicieni.

Senatorul PSD Şerban Nicolae a fost sancţionat doar cu avertisment contravenţional după ce a jignit-o incalificabil pe deputata USR Cosette Chichirău chiar în plenul Parlamentului. Colegiul a avut în vedere faptul că, ulterior incidentului, Şerban Nicolae şi-a cerut scuze public pentru limbajul utilizat. Decizia a fost luată cu unanimitate de voturi. Tot cu avertisment a fost sancţionat şi fostul premier Mihai Tudose, pentru afirmaţiile privind drapelul secuiesc, asta deşi Tudose declarase că „dacă steagul secuiesc va flutura pe instituţiile de acolo, toţi vor flutura lângă steag”.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite