Gabriel Oprea a plagiat în lucrarea sa de doctorat, iar Consiliul de Atestare a Diplomelor cere retragerea titlului de doctor. Reacţia fostului ministru

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gabriel Oprea este suspectat că şi-a plagiat lucrarea de doctorat intitulată „Plângerea prealabilă - perspectivă istorică” FOTO Mediafax
Gabriel Oprea este suspectat că şi-a plagiat lucrarea de doctorat intitulată „Plângerea prealabilă - perspectivă istorică” FOTO Mediafax

Membrii Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU) s-au întrunit luni şi au stabilit că fostul ministru de Interne Gabriel Oprea a plagiat în lucrarea sa de doctor. Decizia a fost luată cu unanimitate de voturi, membrii CNATDCU propunând ca fostului vicepremier să-i fie retras titlul de doctor. Oprea a anunţat deja că va contesta decizia pentru că a respectat normele legale.

UPDATE Gabriel Oprea a scris pe pagina sa de Facebook că în 2000, atunci când a scris lucrarea de doctorat, a respectat „toate normele academice şi legale în vigoare la momentul respectiv”.

De altfel, acesta a anunţat că va contesta decizia, iar dacă şi atunci va rămâne soluţia de plagiat, va merge până în instanţă pentru „a i se face dreptate”.

Redăm mai jos mesajul publicat de Gabriel Oprea pe pagina sa de Facebook:

În 2000 am scris o lucrare de doctorat, respectând toate normele academice şi legale în vigoare la momentul respectiv. Nici îndrumătorul meu de doctorat, nici comisia care a decis acordarea titlului, nici Universitatea Bucureşti, nimeni nu a avut ceva de obiectat la lucrarea respectivă. Repet, este vorba de anul 2000, când nu eram in politica, nu eram nici ministru, nici membru de partid, nici prefect şi nici nu mă gândeam că voi urma un astfel de drum.

Astăzi, la mai bine de 15 ani de când am susţinut teza de doctorat, CNATDCU spune că aş fi plagiat în lucrarea respectivă. Nu ştiu dacă cei care au luat această decizie au verificat cu atenţie care erau normele în vigoare acum 15 ani. La fel, nu ştiu dacă lucrarea a fost evaluată după normele şi standardele de acum (diferite de cele din 2000) sau după standardele de atunci, pe care le-am respectat. Ştiu însă că anul trecut, Consiliului Naţional de Etică a spus în mod oficial că ”suspiciunile de plagiat nu se confirmă” în cazul meu.

Avem aşadar o instituţie care mi-a acordat titlul, o structură abilitată legal care a constatat că lucrarea nu a fost un plagiat şi astăzi, o Comisie care spune cu totul altceva. Vi se pare normal? Nici mie. Tocmai din acest motiv, voi cere Comisiei, Ministerului şi tuturor instituţiilor care pot lămuri această situaţie să clarifice contradicţia. În acest sens, voi utiliza toate mijloacele legale pe care le am la dispoziţie ca cetatean. Prin urmare, voi contesta decizia CNATDCU şi, dacă decizia va rămâne aceeaşi, voi cere Justiţiei să facă lumină şi sunt convins că instanţa îmi va da dreptate”.

UPDATE „Comisia de analiză a analizat suspiciunea de plagiat şi a argumentat pe mai multe pagini şi a concluzionat că teza de doctorat a fost plagiată şi propune retragerea titlului de doctor a domnului Gabriel Oprea”, a declarat preşedintele CNATDCU.

Acesta a mai adăugat că decizia a fost luată în unanimitate, 35 de persoane votând pentru retargerea titlului de doctor a fostului ministru de Interne.

Decizia de luni nu este definitivă, Gabriel Oprea având la dispoziţie zece zile, din momentul în care i se comunică, pentru a contesta decizia. 

Acuzaţiile de plagiat în cazul lucrării de doctorat a lui Gabriel Oprea au apărut în vara anului trecut, când jurnalista Emilia Şercan a realizat un material din care rezulta că întreaga lucrare a fostului ministru de Interne, intitulată „Plângerea prealabila - perspectiva istorică”, nu conţinea niciun citat cu ghilimele. 

Oprea şi-a susţinut teza de doctorat în 2000 la Facultatea de Drept a Universităţii din Bucureşti, avându-l coordonator pe Ion Neagu, fost senator PSD.

   

Oprea, un prim verdict de plagiat

De altfel, pe 26 iulie, fostul ministru de Interne Gabriel Oprea a primit verdictul de plagiat din partea Comisiei de ştiinţe juridice a Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Dimplomelor şi Certificatelor Universitare. 

Oprea a postat atunci un mesaj pe pagina sa de Facebook în care preciza că a aflat din presă despre decizia Comisei Juridice, însă meţiona că „singura informaţie validă şi oficială este hotărârea din 2015 a Consiliului Naţional de Etică, în care scrie negru pe alb că «suspiciunile de plagiat nu se confirmă»”.

„Aflu din presă că o comisie din CNATDCU ar fi stabilit că lucrarea de doctorat pe care am susţinut-o în 2000 ar fi plagiat. Nu am mai multe informaţii decât cele date «pe surse» de anumiţi jurnalişti. Prin urmare, nu am ce comentarii să fac în cazul acestui zvon. Deocamdată, singura informaţie validă şi oficială este hotărârea din 2015 a Consiliului Naţional de Etică, în care scrie negru pe alb că «suspiciunile de plagiat nu se confirmă»”, a scris Gabriel Oprea pe pagina sa de Facebook.

CNATDCU sesizat în martie

Pe 15 martie patru profesori universitari români din străinătatete, Cristian Dogaru, lector la University Campus Suffolk din Anglia, profesorul Vladimir Tismaneanu, dr. Lucian Ancu de la University of Geneva si profesorul Horia Cornean de la Aalborg University din Danemarca, au sesizat CNATDCU cu privire la suspiciunile de plagiat existente in cazul tezelor de doctorat ale unor demnitari. 

Sesizarea îi vizează pe fostul premier Victor Ponta; fostul vicepremier şi ministru de Interne, Gabriel Oprea; primarul suspendat al Sectorului 2 din Bucureşti, Neculai Onţanu; prim-adjunct al Procurorului General al României, Bogdan Licu; avocatul Loredana Radu, fost apărător al lui Victor Ponta, în prezent cercetată pentru corupţie; fosta secretară a lui Gabriel Oprea, Adela Popescu; fostul ministru al Apărării şi senator şi deputat de Mehedinţi, Mihai Stănişoară; fost adjunct al şefului Inspectoratului General al Poliţiei Române, chestorul-şef Dumitru Pârvu şi actualul ministru de Interne, Petre Tobă.

Victor Ponta va rămâne fără titlul de doctor

Pe 27 iulie, Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare a dat vot final de plagiat în cazul tezei de doctorat redactată de Victor Ponta sub îndrumarea lui Adrian Năstase. Decizia a fost înaintată ministrului Educaţiei, Mircea Dumitru, urmând ca acesta să emită un ordin de retragere a titlului de doctor.

Decizia privind plagiatul lui Victor Ponta vine la patru ani după ce prestigioasa revista „Nature“ a ridicat semne de întrebare legate de originalitatea tezei de doctorat a lui Victor Ponta.

Mai exact, pe 18 iunie 2012, revista „Nature“ scria, în ediţia online: „Premierul Victor Ponta a fost acuzat că a copiat largi secţiuni ale tezei de doctorat în drept din 2003, fără a cita sursele bibliografice corespunzătoare“. Într-o primă fază, CNATDCU a decis, în 29 iunie 2012, că Victor Ponta a plagiat 85 de pagini cuvânt cu cuvânt, iar pe 17 iulie 2012, Comisia de Etică din cadrul Universităţii Bucureşti a hotărât, în unanimitate, că este vorba de plagiat. 

Pe 18 iulie 2012, însă, Consiliul Naţional de Etică a decis că Ponta nu a plagiat. Pe 15 martie 2016,  patru cercetători români care lucrează în străinătate, dr. Cristian Dogaru, dr. Lucian Ancu, profesorul Horia Cornean şi profesorul Vladimir Tismăneanu, au depus o nouă sesizare cu privire la faptul că teza sa de doctorat „Curtea Penală Internaţională“ nu respectă standardele de etică a cercetării.

Pe aceeaşi temă:

Gabriel Oprea a primit verdict de plagiat de la comisia de specialitate a Consiliului Naţional de Atestare a Diplomelor. Reacţia fostului ministru de Interne

Gabriel Oprea a coordonat, la Academia de Poliţie, doctoratele unor foşti şefi din SRI, Poliţia Română şi Parchet

Ultimele zile de doctor ale lui Ponta. Procedura prin care i se va retrage titlul fostului premier

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite