Claudiu Sãftoiu:TVR va accesa un împrumut de 15-20 milioane euro pentru investiţii şi refinanţare de credite

0
Publicat:
Ultima actualizare:
TVR va accesa un împrumut de 15-20 de milioane de euro FOTO Arhivă
TVR va accesa un împrumut de 15-20 de milioane de euro FOTO Arhivă

TVR va accesa un împrumut de 15-20 milioane de euro pentru "menţinerea unui flux de numerar pozitiv", banii urmând sã fie folosiţi pentru investiţii şi refinanţarea creditelor bancare existente, dupã cum a declarat joi, pentru Mediafax, Claudiu Sãftoiu, preşedintele-director general al Societăţii Române de Televiziune.

Consiliul de Administraţie al Societăţii Române de Televiziune a aprobat, joi, Raportul privind implementarea programului de redresare economicã a TVR, potrivit cãruia actuala conducere a instituţiei a stabilizat nivelul pierderilor la circa 595,2 milioane de lei (n.r.: 134,3 de milioane de euro, la cursul leu-euro afişat joi de Banca Naţionalã a României). 

Raportul a fost aprobat cu opt voturi "pentru" (Claudiu Sãftoiu, Claudiu Brânzan, Raico Cornea, Lucia Hossu Longin, Nicoleta Nicolicea, Gabriel Tufeanu, Cristian Niţulescu, Nagy Zoltan Levente) şi cinci "împotrivã" (Radu Carp, Romina Surugiu, Valentin Nicolau, Sorin Burtea, Ada Meseşan).

În raport se precizeazã şi faptul cã: "În vederea menţinerii unui flux de numerar pozitiv, în intervalul de 36 de luni care urmeazã, grevat în primele 10 -12 luni şi de plata salariilor compensatorii generate de încheierea procesului de selecţie în urma cãruia vor fi concediaţi peste 800 de angajaţi, se impune obţinerea unui credit bancar pe termen de 5 ani, în valoare de maxim 20.000.000 euro".

Potrivit raportului, acest credit are o dublã destinaţie: refinanţarea creditelor bancare existente: la RBS, în valoare de 6 milioane de euro şi la BRD linia de credit - 8.000.000 lei, dar şi pentru finanţarea activitãţii curente.

Contactat de Mediafax, Claudiu Sãftoiu, preşedintele-director general al TVR, a declarat cã a fost aprobatã de Consiliul de Administraţie al TVR "achiziţionarea de servicii de consultanţã financiarã pentru obţinerea unui credit operaţional între 15 şi 20 de milioane de euro".

Potrivit lui Sãftoiu, Televiziunea Românã este, în prezent, în faza finalã a acestei etape de obţinere a creditului operaþional.

"Pe ANRMAP (n.r.: Autoritatea Naţionalã pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice) este (n.r.: anunţatã) licitaţie deschisã şi rãmâne ca plicurile sã fie deschise pe 8 ianuarie", a explicat Sãftoiu.

El a mai spus cã banii din acest credit vor fi folosiţi şi pentru acele investiţii care, "o datã cu redefinirea grilelor în noua Televiziune Românã, prin organigramã, vor constitui elemente care sã aducã mai mutã audienţã, o mai mare credibilitate".

"În Televiziunea Românã, deşi s-au fãcut an de an investiţii în retehnologizare, fiind o societate atât de mare, întotdeauna au rãmas lucruri în urmã. În aşa fel încât acum lucrãm cu unele echipamente noi, încã neuzate moral, dar şi cu foarte multe echipamente vechi, care trebuiau de mult sã fie înlocuite", a explicat el.

Claudiu Sãftoiu a mai spus cã cele 15-20 de milioane de euro nu vor fi folosite şi pentru plata salariilor compensatorii în urma procesului de concediere colectivã din TVR.

"Salariile compensatorii nu ţin de destinaţia acestor bani. E vorba doar de investiţii în televiziune şi de operaţiuni curente. Salariile compensatorii vor fi susţinute din cash flow-ul pe care îl avem, practic din taxã, care este cash flow-ul cel mai sigur. Nu vom lua credit. Salariile compensatorii vor fi susţinute prin acest efort de eficientizare a activitãţilor curente. Salariile compensatorii pot fi plãtite, eşalonat, din taxa TV şi, evident, din profitul din publicitate, atât cât e. Nimeni nu te împrumutã pentru a plãti salarii sau salarii compensatorii. Se dau bani pentru dezvoltare, într-un credit operaţional", a explicat Claudiu Sãftoiu.

El a precizat cã în prezent nu existã o estimare a sumei necesare TVR pentru plata salariilor compensatorii. "Chiar acum am ieşit din şedinţa comisiei de soluţionare a contestaţiilor. Ea a început activitatea acum zece zile, va continua şi dupã Anul Nou, în aşa fel încât contestaţiile sã fie soluţionate în timp util, iar decizia referitoare la concedierea colectivã sã poatã fi aprobatã în CA, spre sfârşitul lunii ianuarie", a mai spus Sãftoiu.

Societatea Românã de Televiziune este în prezent în plin proces de restructurare. Noul Consiliu de Administraţie al Societãţii Române de Televiziune a decis, pe 29 octombrie, sã continue restructurarea TVR (demaratã de fostul CA al televiziunii publice, condus tot de Claudiu Sãftoiu) şi a aprobat documentele privind procesul de selecţie a personalului Televiziunii Române, în urma cãruia vor rãmâne 2.395 de locuri de muncã.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite