Circumstanţele prăbuşirii elicopterului SMURD în Republica Moldova şi biografia celor patru salvatori dispăruţi

Circumstanţele prăbuşirii elicopterului SMURD în Republica Moldova şi biografia celor patru salvatori dispăruţi

Asistentul Gabi Sandu, pilotul Doru Gavril, copilotul Voicu Şocae şi medicul de urgenţă Mihaela Dumea au decedat în urma tragediei aviatice din Republica Moldova

O nouă tragedie aviatică loveşte România. La un an şi jumătate de la prăbuşirea unui elicopter SMURD în Lacul Siutghiol, soldată cu moartea tuturor membrilor echipajului, o tragedie similară îndoliază medicina de urgenţă. Un alt elicopter salvator s-a prăbuşit în Republica Moldova, toţi cei patru membri ai echipajului căzând la datorie.


Medicii SMURD plătesc din nou cu viaţa. Un elicopter SMURD Iaşi, de tip EC 135, care făcea o misiune în Republica Modova, s-a prăbuşit, joi, toţi cei patru membri ai echipajului murind în urma impactului. Aeronava dispăruse de pe radar, joi după-amiază. La scurtă vreme, epava elicopterului a fost localizată lângă pădurea din apropierea localităţii Haragâş, din raionul Cantemir.

La ora la care s-a prăbuşit, elicopterul SMURD Iaşi era la a doua misiune în Republica Moldova. Dimineaţă, aeronava fusese solicitată de către medicii din Vulcăneşti pentru a transporta o femeie de 85 de ani, cu bronhopneumonie, insuficienţă respiratorie şi renală acută la spital. Pe parcursul zborului, pacienta a fost monitorizată medical de către paramedici şi medicii SMURD Iaşi.

La ora 12.10, elicopterul a aterizat pe stadionul Dinamo din Chişinău, femeia fiind preluată de către o ambulanţă şi transportată la Spitalul de Urgenţă. De la Chişinău, elicopterul a plecat apoi către Cahul, pentru a prelua un alt pacient, internat la spitalul raional. Nu a mai ajuns însă acolo.

„Au căutat un loc de aterizare“

Locuitorii satelor din apropiere au încercat să vină în ajutor, dar din păcate nu s-a mai putut face nimic pentru cei patru membri ai echipajului - asistentul medical Gabi Sandu, în vârstă de aproximativ 30 de ani, medicul Mihaela Dumea, având în jur de 40 de ani, de la Spitalul „Sfântu Spiridon“, din Iaşi, pilotul Doru Gavril şi copilotul Voicu Şoican, cei doi fiind angajaţi ai Inspectoratului General de Aviaţie. După prăbuşire, rezervoarele elicopterului au explodat, carbonizând, practic, victimele. Sătenii care au ajuns la locul accidentului au avut parte de imagini terifiante. Primarul localităţii Haragâş, Iurie Bălănuţă, a spus că elicopterul a căutat un loc să aterizeze, lângă pădure, pentru că ploua puternic şi era ceaţă.

„Elicopterul căuta un loc de aşezare. În pădure este un loc sportiv, un teren de fotbal. Ploua. Acum plouă încă mai tare şi e negură. (...) Îndată după incendiu au apărut explozii de la rezervoarele de petrol. (...) Sunt patru cadavre pe care acum Procuratura le duce în raionul Cantemir. Trei sunt carbonizate. Aveau haine de culoare roşie (...) Localnicii sunt neliniştiţi şi îndureraţi. Au văzut mâini, picioare rămase prin copaci“, a declarat Iurie Bălănuţă.

Anchete în Moldova şi în România

Procuratura Generală a Republicii Moldova s-a autosesizat în urma accidentului aviatic şi a deschis un dosar penal, in rem, pentru încălcarea regulilor de securitate a circulaţiei sau de exploatare a transportului aerian, care au provocat urmări grave.

Şi procurorii români au deschis o anchetă. Secţia Militară a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a înregistrat, joi, un dosar, cercetările vizând infracţiunile de ucidere din culpă, neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă şi nerespectarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă.

O echipă mixtă formată din procurori militari şi specialişti criminalişti a plecat deja în Republica Moldova, pentru a colabora cu autorităţile judiciare din această ţară.
Autorităţile moldovene au anunţat déjà că nu au echipamentele necesare pentru a citi informaţiile de pe aparatele de bord ale elicopterului SMURD prăbuşit şi au cerut ajutorul României. ;

Elicopterele SMURD, 19 misiuni în Moldova

Aeronava prăbuşită efectua misiuni în Republica Moldova în baza unui acord de colaborare în domeniul situaţiilor de urgenţă, încheiat între acest stat şi România, care prevede şi misiuni comune cu elicoptere SMURD. Cele două ţări au semnat protocolul în 21 februarie 2014, în cadrul unui acord mai larg de colaborare transfrontalieră între România, Republica Moldova şi Ucraina.

Astfel, în 2014, a fost deschis la Bălţi (Moldova) un centru SMURD, dotat cu cinci ambulanţe noi, oferite de statul român. Până în prezent, elicopterele SMURD de la Iaşi şi Galaţi au efectuat 19 misiuni în Republica Moldova. Primul pacient din Republica Moldova a fost transportat cu un elicopter SMURD în 17 septembrie 2015.

Aeronava avea doar 4 ani vechime

Elicopterul care s-a prăbuşit în Moldova a fost cumpărat de Ministerul Sănătăţii în 2012, cu 5 milioane de euro, fiind singurul din dotarea SMURD Iaşi. Aeronava, de tip EC 135, era dotată cu toate aparatele de intervenţie specifice, iar ultima revizie fusese făcută în februarie 2016. Pilotul avea o experienţă de 4.181 de ore de zbor.

Cine sunt salvatorii SMURD căzuţi la datorie

Comandantul echipajului - comandor Gavril Doru, 53 de ani, împuternicit comandant al Unităţii Speciale de Aviaţie Iaşi. Acesta era încadrat în structuri militare din 23.08.1985, iar în Ministerul Afacerilor Interne din 01.05.2005 şi avea o experienţă de zbor pe elicopter de 4181 ore. Absolvent al Şcolii Militare de Ofiţeri de Aviaţie Aurel Vlaicu, era căsătorit şi avea un copil.

Copilotul - căpitan-comandor Şocae Voicu, 36 de ani, pilot de elicopter, încadrat în structuri militare din 26.07.2003, iar in Ministerul Afacerilor Interne din  01.09.2008. Acesta avea o experienţă de zbor pe elicopter de 1480 de ore, era absolvent al Academiei Forţelor Aeriene Henri Coandă Braşov din 2003, era căsătorit şi avea doi copii.

Doctor Dumea Mihaela - medic specialist medicină de urgenţă, asistent universitar la Universitatea de medicina si farmacie „Gr. T. Popa” Iasi, avea 39 de ani, încadrată la U.P.U. SMURD Iaşi de 11 ani, avea o experienţă de 5 ani pe elicopter, era căsătorită şi avea un copil.

Asistent Sandu Gabriel - asistent medical principal medicină de urgenţă, avea 38 de ani, era încadrat la U.P.U. SMURD Iaşi de 16 ani, avea o experienţă de 11 ani pe elicopter, era căsătorit şi avea un copil.


Morţi în slujba vieţii

În ultimii 13 ani au avut loc cinci accidente aviatice în care au fost implicate aparate de zbor care transportau echipaje medicale. 14 salvatori au murit, iar nouă au fost răniţi. Ultima astfel de tragedie a avut loc pe 15 decembrie 2014 în Constanţa după ce un elicopter SMURD a căzut în Lacul Siutghiol. La bordul aeronavei se aflau pilotul, copilotul, un medic şi un asistent medical.

Pe 20 ianuarie 2014, două persoane au murit şi alte cinci au fost rănite într-un accident aviatic produs în Munţii Apuseni, la o altitudine de 1.400 de metri, în urma unei aterizări forţate. La bord se aflau medicii Radu Zamfir de la Spitalul Fundeni, Valentin Calu de la Spitalul Elias, Cătălin Pivniceru de la Spitalul „Sfânta Maria”, Sorin Ianceu de la Spitalul Municipal din Beiuş, judeţul Bihor, studenta Aura Ion, pilotul Adrian Iovan şi copilotul Răzvan Petrescu.
Aceştia mergeau de la Bucureşti la Oradea pentru a preleva un ficat de la un donator care suferise un accident vascular.

Pe 23 decembrie 2006, un elicopter SMURD s-a prăbuşit în judeţul Bistriţa Năsăud, iar cele patru persoane care se aflau la bordul aeronavei, doi medici, pilotul şi navigatorul, au fost rănite. Aceştia se îndreptau spre Vatra Dornei, iar din raportul comisiei de anchetă reiese că accidentul s-a produs după ce elicopterul a intrat într-o masă de aer ceţos, iar vizibilitatea a ajuns la zero. Echipajul a fost obligat să ia altitudine, în încercarea de a depăşi cea mai înaltă cotă din zonă, dar a trebuit să aterizeze forţat în zona Pasul Tihuţa, judeţul Bistriţa-Năsăud.

Un alt elicopter SMURD s-a prăbuşit pe 9 ianuarie 2006, iar cele patru persoane aflate la bord, un medic, un asistent medical, pilotul şi copilotul, au murit. Incidentul a avut loc la doar 1,5 kilometri de aeroportul din Iaşi, în timpul efectuării unui zbor de verificare.
Pe 4 martie 2003, în judeţul Cluj s-a prăbuşit un elicopter SMURD. Cele patru persoane care se aflau la bord, doi piloţi şi două cadre medicale, au murit. Aceştia se întorceau din Ungaria, unde au dus un bebeluş pentru a fi operat de inimă.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: