Cioloş: Actul de justiţie este incomplet dacă nu recuperăm şi bunurile ilicite

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul Dacian Cioloş a subliniat necesitatea recuperării bunurilor ilicite
Premierul Dacian Cioloş a subliniat necesitatea recuperării bunurilor ilicite

Premierul Dacian Cioloş a declarat, joi, la conferinţa Oficiilor Naţionale de Recuperare a Creanţelor, că actul de justiţie nu este complet atât timp cât nu sunt recuperate şi bunurile provenite ilicit. Pe de altă parte, ministrul Justiţiei, Raluca Prună, susţine că sistemul judiciar din România este unul matur, pentru că rata anuală a achitărilor este de sub 10%.

Prejudiciile produse de inculpaţi au crescut de la două miliarde de lei în 2011 la zece miliarde de lei în 2015, iar valoarea măsurilor asigurătorii a crescut de la un miliard la 12 miliarde de lei, a declarat joi procurorul general al României, Augustin Lazăr precizând că justiţia nu poate fi completă fără recuperarea bunurilor obţinute din infracţiuni.

De aceeaşi părere este şi premierul Dacian Cioloş. „Ideea de la care am pornit este că actul de justiţie este incomplet atât timp cât nu am recuperat şi bunurile ilicite. Pentru ca actul de justiţie să fie credibil şi complet este importantă nu doar pedeapsa care este acordată, dar şi recuperarea bunurilor obţinute ilicit pentru că altfel riscăm să slăbim actul de justiţie, să slăbim forţa deciziei sistemului judiciar”, a explicat premierul. Şeful Executivului a spus că a decis ca fondurile, resursele care sunt recuperate să meargă înspre educaţie, înspre sănătate şi înspre proiecte sociale.

Sistem judiciar matur

La rândul lui, ministrul Justiţiei, Raluca Prună a arătat că România are legislaţia necesară pentru a pune în practică directiva europeană privind confiscarea bunurilor obţinute din infracţiuni şi că magistraţii trebuie să aplice fără timiditate aceste prevederi, pentru ca ceea ce s-a furat societăţii să fie redat acesteia. Raluca Prună a spus joi, la Conferinţa Pan-Europeană a Oficiilor Naţionale de Recuperare a Creanţelor, că are susţinerea Guvernului ca Agenţia Naţională pentru Administrarea Bunurilor Indisponibilizate (ANABI) să devină funcţională în luna decembrie, dar mai este necesară voinţa oficialilor de a confisca bunurile şi banii obţinuţi în urma săvârşirii de infracţiuni.

Însă directorul general al ANABI, Cornel Călinescu, a declarat că instituţia are deja solicitări din partea magistraţilor de vânzare, înainte de finalizarea proceselor penale, a unor bunuri obţinute din infracţiuni. „În momentul de faţă, avem cereri primite de la procurori şi de la judecători, şi le soluţionăm prin intermediul ANAF. Ţinta este ca, la sfârşitul acestui an, să putem să facem acest lucru pe cont propriu. Avem sub zece astfel de cereri, sunt modelele clasice, autovehicule, tiruri, nimic deosebit. Este însă o ocazie pentru noi de a ne face temele”, a spus Cornel Călinescu.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite