Cioara vopsită: şeful Dezvoltatorilor Imobiliari vinde apartamente capcană, fără autorizaţie împotriva incendiilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Complexul Berceni 5 Residence nu a obţinut încă autorizaţie de la pompieri
Complexul Berceni 5 Residence nu a obţinut încă autorizaţie de la pompieri

Lecţia Club Colectiv sau a blocului din Sectorul 5 care s-a făcut scrum ucigând sau lăsând pe drumuri zeci de oameni nu a fost însuşită nici până astăzi de autorităţi. Un mare complex rezidenţial al Capitalei a fost dat recent în folosinţă, deşi nu are autorizaţie ISU. Proiectul este păstorit chiar de preşedintele Asociaţiei Dezvoltatorilor Imobiliari din România.

GALERIE FOTO

Tragedia din clubul Colectiv sau cea din sectorul 5 al Capitalei unde recent un bloc fără autorizaţie de la pompieri s-a făcut scrum, lăsând pe drumuri mai bine de 50 de familii, se poate repeta oricând în multe alte zone ale Capitalei. Datele obţinute de „Adevărul“ de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bucureşti-Ilfov arată că în Capitală mai sunt ansambluri rezidenţiale care funcţionează fără a fi obţinut autorizaţie de securitate la incendiu de la pompieri.

Berceni 5 Residence este unul dintre marile ansambluri rezidenţiale ale Capitalei care nu are încă autorizaţie de la pompieri. Asta nu l-a împiedicat pe dezvoltatorul imobiliar să dea în funcţiune complexul, unul dintre blocuri având deja locatari.

Ansamblul Berceni 5 Residence este gestionat de compania Sud Rezidential Real Estate, condusă de Cătălin Grigore, care este chiar preşedintele Asociaţiei Dezvoltatorilor Imobiliari din România. „Referitor la ansamblul de locuinţe din Şoseaua Berceni nr. 5, din analiza documentelor prezentate de beneficiar a reieşit că nu au fost ataşate toate documentele pe baza cărora se solicită avizul de securitate la incendiu sau există neconcordanţe în întocmirea acestora, motiv pentru care în anul 2016 a fost respinsă cererea de obţinere a avizului de securitate la incendiu“, a arătat ISU. De atunci au trecut doi ani, iar ansamblul nu a primit încă avizul.

Cu toate acestea, Asociaţia Dezvoltatorilor a precizat că nu a existat niciodată o respingere a cerere de obţinere a autorizaţiei de securitate la incendiu, din contră, dosarul urmează a fi finalizat imediat ce lucrările la Corpul C se vor încheia.

Mai mult, dezvoltatorul ansamblului a arătat că un  motiv principal privind neobţinerea autorizaţiei până în acest moment este legat de multiplele modificări ale legislaţiei în acest domeniu.

Locatarii nu au fost informaţi

Ba mai mult, într-unul din corpurile complexului rezidenţial oamenii s-au mutat deja, fără să ştie însă de lipsa autorizaţiei ISU. „Nu ştiam că nu există această autorizaţie, dar nici nu m-am interesat de acest fapt“, spune o locatară care s-a mutat recent în blocul nou construit. „Cred că au, au obţinut-o atunci după cazul Colectiv“, este de părere o altă familie care tocmai se muta în noul apartament. Toţi cei cu care am stat de vorbă au spus că, atunci când au încheiat contractele de vânzare-cumpărare a locuinţelor, dezvoltatorul a omis să le spună despre autorizaţia ISU.

Unul dintre managerii Sud Rezidential Real Estate, Stelian Grigore, s-a eschivat să răspundă la întrebările referitoare la lipsa autorizaţiei de la ISU.

„Nu ştiu de unde ştiţi că nu avem autorizaţie ISU... Eu sunt manager de vânzări, nu ştiu prea multe. Va trebui să-i contactaţi pe proprietarii blocului. Nu ştiu să vă spun momentan nimic despre autorizaţie“, a declarat managerul pentru Adevărul.

Întrebat dacă la încheierea actelor de vânzare-cumpărare, de care este răspunzător în calitate de manager de vânzări, cumpărătorii au fost informaţi despre lipsa autorizaţiei, Stelian Grigore a refuzat să răspundă. „Cu ei trebuie să vorbiţi, nu ştiu să vă spun situaţia actelor acestui complex de locuinţe. Nici nu ştiu cum aţi dat de mine şi de unde ştiţi că eu reprezint ansamblul rezidenţial. Oricum, nu vă pot da informaţii acum, sunt într-o discuţie. Revin eu cu un telefon în jumătate de oră“, a fost scuza managerului pentru a încheia dialogul cu reporterii Adevarul.

Obiecţiunile „minore“ ale pompierilor

La rândul lui Cătălin Grigore, general manager al Sud Rezidenţial, spune că deşi nu au aviz ISU, blocurile respectă normele şi că autorizaţia nu a fost încă obţinută din cauza unor obiecţiuni minore ale pompierilor.

„Berceni 5 nu face parte din proiectele cu probleme, din contră. În accepţiunea mea, este unul dintre cele mai bine concepute, proiectate, autorizate şi executate proiecte imobiliare în zona de Sud. Blocurile au tot ce trebuie - hidranţi, bazine de retenţie, senzori de incendiu la fiecare etaj, faţade ventilate, cu pont de faţade, grup de pompe cu alimentare separată la generatoare. Chiar săptămâna trecută au venit cei de la ISU, ne-au dat să facem nişte modificări minore. Cei de la ISU au cerut atât de multe lucruri, încât la un moment dat s-a pus problema dacă nu cumva au exagerat. Dar am preferat să le facem“, a declarat managerul Sud Rezidenţial.

Acesta a precizat că demersurile pentru obţinerea autorizaţiei finale de la ISU sunt în linie dreaptă. „Documentele au fost depuse cu foarte mult timp în urmă, iar acum suntem pe final. Firma pe care am angajat-o să se ocupe de asta a terminat în proporţie de 99%. Complexul se află acum în dare de folosinţă, este vândut încă de acum 2 ani. Recent, au început să se mute pe una dintre scări, care a fost dată în folosinţă. Răspundem pentru tot ce se întâmplă acolo“, susţine Cătălin Grigore.

Autorităţile trebuie să ia măsuri

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), secretarul de stat Raed Arafat, avertizează că unele ansambluri rezidenţiale sunt proiectate şi construite fără să respecte normele pompierilor, iar remedierea ulterioară a deficienţelor este aproape imposibilă.

„Problema frecventă a acestor complexuri rezidenţiale este că nu respectă cerinţele pentru căile de acces sau cele referitoare la hidranţi. Se construiesc, iar apoi ne trezim că pompierii nu au acces în caz de incendiu. Sau drumul, care trebuia să aibă 3 sau 4 metri lăţime, are doar 2 metri. Aceste probleme sunt foarte greu de remediat ulterior. Vă spun de un cartier din Mureş, în care pompierii au testat să vadă dacă au acces cu maşinile, iar la prima curbă a drumului s-au oprit, că nu aveau loc. Toţi cred că se exagerează atunci când se vorbeşte de prevenire, iar atunci când se întâmplă ceva, lumea întreabă de ce n-am făcut nimic. Trebuie luate măsuri, chiar dacă intrăm în litigii cu proprietarii“, a explicat, pentru „Adevărul“, secretarul de stat.

Şeful DSU recomandă cumpărătorilor ca înainte achizionarea locuinţei să verifice dacă imobilul respectiv are toate autorizaţiile de la pompieri.

„Atunci când cumperi o locuinţă într-un complex sau închiriezi, trebuie să verifici dacă există aceste autorizaţii de la ISU. Dacă ai cumpărat, eşti proprietar şi va trebui să faci tu demersuri. Numai că nu se autorizează apartamentul, se autorizează tot imobilul. Nu ştiu care este soluţia juridică pentru asta. La locuinţele individuale legislaţia e diferită“, a spus Raed Arafat.

 Condiţiile autorizării împotriva incendiilor

Potrivit legislaţiei actuale, începerea lucrărilor de execuţie la construcţii şi amenajări noi, de modificare a celor existente sau schimbarea destinaţiei acestora, precum şi punerea lor în funcţiune se fac numai după obţinerea avizului sau autorizaţiei de securitate la incendiu.

Printre documentele solicitate de ISU pentru eliberarea autorizaţiei se numără autorizaţia de construire, proiectul tehnic al imobilului, avizul de securitate la incendiu, scenariul de securitate la incendiu, referatul verificatorului de proiect pentru cerinţa „securitate la incendiu“, procesul-verbal de recepţie a imobilului etc.

Autorizaţia ISU este necesară în cazul clădirilor locative colective, cu mai mult de 4 niveluri, dar care au mansarde, precum şi cele definite ca „înalte“ sau „foarte înalte“, indiferent de aria construită ori de destinaţie. Clădirile de locuit colective sunt considerate înalte dacă au peste P+11 niveluri supraterane.

Punerea în funcţiune a construcţiilor fără obţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu constituie contravenţie si se sancţionează cu amendă de la 20.000 lei la 50.000 lei.

Situaţia autorizaţiilor ISU

„Adevărul“ a solicitat ISU situaţia autorizării de securitate la incendiu în cazul mai multor ansambluri rezidenţiale, din Capitală. Surprinzător unele dintre acestea, precum Cartierul Solar, Alegra Residence 3 sau New Point nici măcar nu figurau în bazele de date ale pompierilor. Alte ansambluri rezidenţiale, cum ar fi Dimri Residence, ANL Brâncuşi, Greenfield sau Confort nu sunt autorizate de pompieri, pentru că, potrivit legislaţiei în vigoare la data construirii, nu făceau obiectul avizării/autorizării din punct de vedere al securităţii la incendiu. În bazele de date ale pompierilor figurează ca autorizate Rin Grand Residence şi Monaco Towers.

Imagine indisponibilă

Reacţia Asociaţiei Dezvoltatorilor

Asociaţia Dezvoltatorilor Urbani din România a precizat că nu este implicată în realizarea ansamblului rezidenţial Berceni 5.

„Asocierea de nume, persoane şi entităţi dintre ansamblu rezidenţial Berceni 5, Sud Rezidenţial şi Asociaţia Dezvoltatorilor Imobiliari din România este profund tendenţioasă şi neavenită, în contextul în care, pe de o parte, Asociaţia Dezvoltatorilor Imobiliari din România – Urbanis (Adiru) este cea mai importantă asociaţie de profil din România, cu o activitate foarte bogată a acestei industrii, importantă pentru economia locală şi naţională. (...) Adiru nu este o entitate care să fie implicată în vreun fel sau mod în procesul de construcţie, de autorizare sau de vânzare a oricărui ansamblu rezidenţial şi, din aceste motive, asocierea Adiru cu aşa zisele nereguli este profund tendenţioasă“, a transmis Asociaţia Dezvoltatorilor.

Adiru a mai arătat că ansambul rezidenţial a primit avizul ISU încă din anul 2016, altfel nu s-ar fi putut iniţia lucrările de construcţie. Dezvoltatorii spun că spaţiile locative din Berceni 5 nu aveau nevoie de autorizaţie de securitate la incendiu, pentru că nu se încadrează în categoria clădirilor înalte, potrivit legii. Autorizarea pompierilor este necesară doar pentru parcarea subterană, care urmează să fie obţinută abia după finalizarea construcţiei.

Reacţia Berceni Residence Real Estate

Într-un drept la replică, societatea Berceni Residence Real Estate susţine că ansamblul rezidenţial a obţinut în 2016 avizul de securitate la incendiu de la ISU, odată cu demararea construcţiei.

Precizăm că ansamblul rezidenţial nu a reuşit să obţină de la pompieri şi autorizaţie de securitate la incendiu, potrivit informaţiilor furnizate de ISU.

Potrivit companiei imobiliare, clădirile sunt dotate cu echipamente de detecţie şi alarmare a fumului, uşi cu rezistenţă la incendiu, paratrăznete etc. De asemenea, parcajul şi blocurile de locuinţe sunt dotate cu sisteme de iluminare şi cu două tipuri de alimentare electrică (inclusiv grup electrogen de producere a energiei electrice de mare capacitate). Mai precizează reprezentanţii Berceni Residence Real Estate că există atât hidranţi interiori, cât şi exteriori, fiind obţinut inclusiv avizul Apa Nova de asigurare a debitului necesar.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite