Cinismul lui Liviu Dragnea: de ce a murit de fapt fratele său

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul ministru al Dezvoltării, Liviu Dragnea, a declarat că dosarul ”Referendumul”, în care a fost condamnat la un an cu suspendare, a fost cauza care a dus la moartea fratelui său. “Adevărul” a comparat cronologia dosarului cu cea a ultimei părţi din viaţa lui Viorel Dragnea şi a constatat că lucrurile nu stau tocmai aşa.

Fostul ministru al Dezvoltării, Liviu Dragnea, a arătat că dosarul “Referendumul” i-a adus mai mult decât o condamnare. Dragnea a afirmat că fratele său mai mare “a murit din cauza acestui dosar”.

“Simt o mare nedreptate şi am de asemenea două regrete uriaşe. Nu am zis-o până acum, tocmai din dorinţa mea permanentă de a nu influenţa justiţia sub nicio formă: fratele meu a murit din cauza acestui dosar, familia mea este aproape distrusă. Am trecut peste toate astea”, a spus Dragnea, duminică seara, la Antena 3. Dincolo de emoţia stârnită de această declaraţie, adevărul este cu totul altul: situaţia juridică a liderului PSD nu mai avea cum să influenţeze decisiv starea de sănătate a fratelui său.

DNA a anunţat începerea urmăririi penale împotriva lui Liviu Dragnea în dosarul ”Referendumul” pe 6 septembrie 2012, moment în care fostul vicepremier a primit calitatea de învinuit. La acea dată, Viorel Dragnea era deja diagnosticat cu cancer pulmonar, după cum susţin apropiaţi ai acestuia.

Viorel Dragnea, colonel în rezervă al Poliţiei Române, a decedat în 24 august 2013, la vârsta de 58 de ani, presa relatând atunci că acesta suferea de cancer pulmonar şi că a avut o lungă perioadă de suferinţă. El s-a stins din viaţă la o clinică din Istanbul, Turcia, unde stătuse internat aproximativ două luni. În acel moment, Liviu Dragnea încă avea calitatea de învinuit şi fusese audiat de câteva ori la DNA. O asemenea audiere fusese programată şi pe 19 august 2013, însă Liviu Dragnea a solicitat amânarea acesteia, pe motiv că trebuie să meargă la fratele său, la Istanbul. Procurorii i-au admis cererea şi au reprogramat audierea pentru 29 august.

Abia pe 7 octombrie 2013, deci la o lună şi jumătate după decesul fratelui său, procurorii i-au atribuit lui Liviu Dragnea calitatea de inculpat, au finalizat rechizitoriul şi l-au trimis în judecată. Primul termen al procesului a avut loc pe 15 noiembrie 2013, la aproape două luni de când
Viorel Dragnea trecuse în nefiinţă.

”Era băiat de şpriţ şi fumător înrăit”

Înainte de a trece în rezervă, Viorel Dragnea a fost şef al Serviciului de Informaţii şi Protecţie Internă din Teleorman. Foştii să colegi au confirmat că boala nu i s-a tras de la problemele cu justiţia ale fratelui său mai mic, ci de la fumat.

La fel susţin şi cunoştinţele din satul natal, Saelele (Teleorman). Potrivit acestora, Viorel Dragnea era fumător înrăit şi ”băiat de şpriţ”, căruia îi plăcea să se bucure de viaţă. ”Era bolnav mai demult, dar mai venea prin sat, la Saelele, unde are casa bătrânească. De când a murit Viorel, pe aici mai vin fata şi ginerele lui. Ultima oară cred că l-am văzut în 2012, venise la o nuntă la nişte neamuri. Atunci am auzit şi eu că era bolnav de mai multă vreme. El nu prea vorbea despre problemele pe care le avea. Era fumător înrăit, fuma pipă. Era băiat de viaţă, băiat de şpriţ, de petrecere, o prezenţă foarte plăcută. Liviu e altfel. Tatăl lor a fost miliţian şi copilăria şi-au petrecut-o pe unde era detaşat tatăl cu serviciul. Nea Florian era şef de post. Liviu e născut la Gratia, iar Viorel la Saelele. Mare avere n-au avut, dar casa bătrânească i-a rămas lui Viorel, probabil i-a cedat Liviu partea lui”, a declarat pentru ”Adevărul” primarul Marin Buzală, un apropiat al familiei lui Viorel Dragnea.

“Adevărul” a încercat să ia legătura cu Liviu Dragnea, spre a comenta informaţiile obţinute, atât telefonic, cât şi prin SMS, dar nu am primit nicio reacţie până la închiderea ediţiei.

Cancerul la plămâni, fără legătură cu stresul

Potrivit medicilor specialişti, cancerul de plămâni se instalează în timp, stresul nefiind unul dintre factorii declanşatori ai bolii. Cancerul de plămân este o boală lentă, precizează doctorii.

„Sunt mai mulţi factori care determină apariţia cancerului bronhopulmonar, dar fumatul a două pachete pe zi, timp de 20 de ani, clar că pune în pericol sănătatea pacientului şi favorizează apariţia cancerului. De asemenea, mai sunt factori poluanţi, de tip profesional, dar stresul este abia pe locul şapte sau opt, ca riscuri”, a explicat profesorul Constantin Marica, pneumolog la Institutul ”Marius Nasta” din Capitală. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite