Cine sunt profesorii care au coordonat cărţile puşcăriaşilor: Laurenţiu Streza, Dan Voinea, ÎPS Teodosie, Dan Dungaciu, Dan Pavel

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cine sunt profesorii care au coordonat cartile puscariasilor. Sute de deţinuţi au scris cărţi pentru a-şi scurta pedepsele
Cine sunt profesorii care au coordonat cartile puscariasilor. Sute de deţinuţi au scris cărţi pentru a-şi scurta pedepsele

Spiritul creator al celor care au creat curentul literar din sistemul penitenciar nu s-ar fi manifestat pe deplin fără suportul profesorilor şi al conferenţiarilor universitari care au girat pretinsul caracter ştiinţific al cărţilor. Printre aceştia se găsesc înalţi prelaţi ai Bisericii, sociologi, politologi şi chiar directoarea uneia dintre cele mai mari biblioteci din ţară.

Aşa cum a promis, ministrul Justiţiei Raluca Prună a făcut publică lista completă a lucrărilor scrise de „savanţii puşcăriilor“, precum şi coordonatorii care, după cum prevede procedura, le-au dat deţinuţilor recomandare scrisă pentru a elabora o lucrare ştiinţifică pe o anumită temă. De asemenea, sunt enumerate şi editurile care au publicat sutele de lucrări scrise în penitenciare. Legea prevede că, pentru fiecare lucrare ştiinţifică scrisă în puşcărie, deţinutului i se reduce cu 30 de zile pedeapsa.

Astfel, pe lista întocmită de Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP)  apar nume grele, precum ÎPS Teodosie, mitropolitul Ardealului Laurenţiu Streza, fostul procuror militar Dan Voinea, fostul ministru al Sănătăţii Eugen Nicolăescu, sociologul Dan Dungaciu şi politologul Dan Pavel.

Răsfoind listele cu „opere“, ai senzaţia că vip-urile aflate în detenţie şi-au pasat între ele coordonatorii lucrărilor. Astfel, Viorel Cojocaru, profesor universitar şi rector al Universităţii Naţionale de Educaţie Fizică şi Sport Bucureşti (UNEFS) a coordonat cărţile a peste jumătate din oamenii de fotbal închişi. Alt nume care se regăseşte sistematic pe listă este conf. univ. dr. Iancu Anica, de la Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor din Craiova.

Cine sunt profesorii care au coordonat cărţile puşcariaşilor din Dosarul Transferurilor

Profesorul universitar doctor Viorel Cojocaru, de la Universitatea Naţională de Educaţie Fizică şi Sport, a acordat recomandări la elaborarea unor lucrări ştiinţifice pentru cei mai mulţi dintre condamnaţii din Dosarul Transferurilor.

Ioan Becali l-a folosit pe Viorel Cojocaru pentru a-i gira toate cele trei cărţi din 2015 („Manualul investitorului în fotbal”, „Statutul lucrătorilor de fotbal, prin prisma regulamentelor interne şi internaţionale”, „Arbitrul şi rolul său în fotbal”, apărute la editura Oscar Print).
Viorel Cojocaru şi-a oferit serviciile şi fratelui lui Ioan, Victor Becali, coordonându-i lucrarea „Managementul cluburilor de fotbal, al structurilor”.

Şi cel de-al treilea membru al familiei Becali aflat după gratii, Gigi Becali, a apelat la Cojocaru. Şeful Stelei a mai primit recomandări de la mitropolitul Ardealului Laurenţiu Streza (pentru cartea „Iubirea milostivă şi mântuitoare”, editura Saeculum 2014), ÎPS Teodosie şi Dan Pavel, politolog şi conf. univ. dr. (vechi consultant politic al latifundiarului din Pipera).
Alţi deţinuţi din Dosarul Transferurilor care au beneficiat de serviciile lui Viorel Cojocaru au fost Mihai Stoica („FIFA World Cup – Brazilia. Statistici. Analize. Concluzii”) şi Cristian Borcea („Am fost preşedintele unui vis – Dinamo Bucureşti” şi „Aspecte din activitatea organizatorică a cluburilor de fotbal”).

Cele patru cărţi scrie de Gheorghe Neţoiu au fost coordonate doar de conf. univ. dr. Iancu Anica, de la Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor din Craiova. Lucrările au fost publicate de editura Sitech.

Ajutor de la membrii PC pentru Dan Voiculescu

Dan Voiculescu, care a scris 10 cărţi în mai puţin de un an şi jumătate de detenţie. El a apelat la un sobordonat din partidul pe care l-a fondat, ca să-i dea recomandări. Astfel, Voiculescu a avut pentru şapte dintre ele recomandări primite de la profesorul Dumitru Miron, decanul Facultăţii de Relaţii Economice Internaţionale din ASE, care este şi membru al Partidului Conservator. În 2006, Miron a fost chiar secretar de stat la Ministerul Educaţiei din partea PC.

Două dintre cărţile lui Dan Voiculescu au fost publicate de Editura Niculescu, trei de Editura Bibliotecha Târgovişte, două de Editura Casa Cărţii de Ştiinţă Cluj-Napoca şi una de Editura Monitorul Oficial.

Tot la un fost coleg de partid a apelat şi Corneliu Iacobov. Prof. univ. Dumitru Bontaş, fost preşedinte al PSD Bacău, i-a dat recomandare lui Iacobov pentru cartea „Camerele de comerţ şi industrie din România“.

Cine sunt profesorii care au coordonat cărţile puşcariaşilor. Cătălin Voicu, recomandat de „procurorul Revoluţiei“

Pentru patru dintre cele cinci cărţi scrise de fostul senator Cătălin Voicu în penitenciar i-au fost acordate recomandări de conferenţiar doctor Dan Voinea. Fost procuror militar, Voinea a devenit celebru ca acuzator în procesul soţilor Ceaşescu, dar şi ca anchetator al dosarelor Revoluţiei.
Titlurile cărţilor lui Voicu girate de Dan Voinea sunt: „Securitatea naţională concept constituţional şi legal“, „Examinarea doctrinei şi jurisprudenţei privind apărarea securităţii naţionale“, „Prevenirea actelor de terorism şi protecţia libertăţilor publice“ şi „Stările de criză în democraţie“. Fostul senator a mai scris şi „Respectarea dreptului omului în procesul penal“.

Ion Marin, unul dintre profesorii care au coordonat cărţile puşcariaşilor 

Profesorul universitar de jurnalism Ion Marin, de la Universitatea Hyperion, a ajutat cu recomandări mai mulţi „scriitori“, toţi condamnaţi pentru corupţie: fostul deputat Dan Pasat (pentru cărţile „Aspecte teoretice şi de practică judiciară privind infracţiunile de corupţie“, „Criminalitatea informatică“ şi „Corupţia ca fenomen şi înfăptuirea justiţiei“), fostul judecător prahovean Dumitru Rebegea („Acţiunea civilă în procesul penal“), fostul procuror de la Tribunalul Călăraşi Marin Niţă („Protecţia juridică a pădurilor“),Cătălin Florin Sofronie, jurist în cadrul Serviciului Public Salubritate din cadrul Primăriei Turnu-Măgurele („Corupţia, flagel naţional“),Mihail Cristian Vasile, condamnat în dosarul Trofeul Calităţii, alături de Adrian Năstase.

Profesorul a făcut o excepţie, girându-i lucrarea şi unui interlop notoriu, Mitică Vasile Dincă, zis „Miky al lui Vasiloi“, unul dintre liderii clanului Vasiloi, care se ocupă cu taxe de protecţie şi trafic de persoane. Condamnat la 5 ani de închisoare pentru tentativă de omor, Vasile Dincă a scris după gratii cartea „Etnia rroma şi problemele ei“.

Tot Ion Marin a dat recomandări şi pentru Sorin Roşca Stănescu, pentru cele trei cărţi scrise de acesta anul trecut.
Şantajistul Dan Diaconescu este un al client al profesorului de la Universitatea Hyperion.

Şefa Bibliotecii Central Universitare din Bucureşti a girat cărţile unui condamnat care scrie la foc automat

Mireille Carmen Rădoi (foto sus), directoarea Bibliotecii Central Universitare "Carol I" (BCU) din Bucureşti, a coordonat două cărţi scrise în penitenciarul Jilava de Dorinel Mucea. Acesta a fost condamnat la patru ani şi şase luni de închisoare pentru constituire de grup infracţional organizat în „Dosarul Privatizărilor Strategice“.

Mucea a scris 10 cărţi pe parcursul anului 2015, pentru care, în condiţiile legii în vigoare, ar urma să fie eliberat cu 300 de zile mai devreme. Mireille Rădoi este coordonator ştiinţific la două dintre ele: „Rolul şi importanţa negocierilor comerciale în realizarea unei tranzacţii comerciale de succes“ şi „Psihologia negocierilor comerciale internaţionale“. Lista completă a profesorilor coordonatori pentru deţinuţii care doresc reducerea pedepsei prin scrierea de cărţi a fost publicată vineri pe site-urile hotnews.ro şi republica.ro

Mireille Rădoi conduce Biblioteca Central Universitară din anul 2010. Numirea ei în această funcţie a stârnit proteste din partea societăţii civile, fiind acuzată că nu are competenţe pentru a sta în fruntea unei astfel de instituţii. Absolventă a Academiei Naţionale de Informaţii din cadrul SRI, Mireille Rădoi mai fusese până atunci consilier la Ministerul Apărarii, la Ministerul Comunicaţiilor şi membru al Consiliului de Administraţie al Poştei Romane.

Dorinel Mucea a fost adjunct al şefului Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie şi, în primă instanţă, a fost condamnat pentru trădare prin transmitere de secrete şi spionaj. Confrom evz.ro, Mucea are un trecut nebulos în diplomaţie şi o avere uriaşă. În „Dosarul Privatizărilor Strategice“ au mai fost condamnaţi foştii miniştri Codruţ Şereş şi Zsolt Nagy. Speţa a vizat privatizarea şi consultanţa pentru privatizări, vânzarea de acţiuni şi restructurarea unor companii precum SC Electrica Muntenia Sud, Petrom, SN Radiocomunicaţii, CN Poşta Română şi altele.

Mentorul lui Cornel Penescu

Conferenţiar universitar doctor Carmen Nicolescu, cadrul didactic de la Universitatea din Piteşti a girat cele patru cărţi scoase în puşcărie de Cornel Penescu. Aceasta este managerul agenţiei de turism „Eventuria“, acuzată de suporterii echipei naţionale de fotbal că, în complicitate cu FRF, a comercializat incorect biletele la meciurile din deplasare ale României. Agenţia profesoarei de jurnalism a fost implicată şi în alte scandaluri, de la meciurile disputate de tricolori în preliminariile Europenelor în Grecia şi Irlanda de Nord.
 

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite