Cine sunt persoanele cercetate de DIICOT în dosarul 10 august. Ce acuzaţii li se aduc

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cine sunt persoanele cercetate de DIICOT în dosarul 10 august şi ce acuzaţii li se aduc, foto Arhivă
Cine sunt persoanele cercetate de DIICOT în dosarul 10 august şi ce acuzaţii li se aduc, foto Arhivă

Dosarul 10 august este instrumentat în prezent de DIICOT, după ce procurorii militari de la Parchetul General şi-au declinat competenţa. Mai multe persoane din fruntea Jandarmeriei şi din ministerul de Interne sunt vizate, fiindu-le aduse acuzaţii grave.

Procurorii Secţiei parchetelor militare au declinat, pe 1 iulie 2019, dosarul 10 august 2 către DIICOT, explicând că în cauză sunt dispoziţii care incriminează tentativa la infracţiunea de acţiuni împotriva ordinii constituţionale.

În timp ce Carmen Dan, ministrul de Interne din perioada protestelor, nu este una dintre persoanele cercetate de DIICOT în dosarul 10 august, aceasta având deocamdată doar calitatea de martor, mai multor persoane din conducerea Jandarmeriei şi a ministerului le sunt aduse acuzaţii serioase. 

Persoane cercetate în dosarul 10 august

Aceştia sunt Ionuţ Cătălin Sindile, şeful Jandarmeriei Române, Gheorghe Sebastian Cucoş, colonel şi prim-adjunct al Jandarmieri Române, Laurenţiu Cazan, director general al Direcţiei Generale de Jandarmi a Muncipiului Bucureşti şi Dan Chirică, secretar de stat.

Carmen Dan

Fostul ministru de Interne a fost audiată pe 20 decembrie timp de aproximativ şase ore la DIICOT în dosarul 10 august. Carmen Dan nu este acuzată de nimic, cel puţin momentan, iar la ieşire din sediul DIICOT această a afirmat din nou că nu a avut un rol activ, de coordonare a acţiunilor operative în timpul protestelor.

Ionuţ Cătălin Sindile, şeful Jandarmeriei Române

Ionuţ Cătălin Sindile, şeful Jandarmeriei Române la momentul protestelor, a fost pus sub învinuire pe 21 septembrie 2018 în dosarul 10 august de către procurorii militari de la Parchetul General.

Acuzaţiile care i se aduc sunt de complicitate la abuz în serviciu şi complicitate la participare improprie la purtare abuzivă.

 

Gheorghe Sebastian Cucoş, colonel şi prim-adjunct al Jandarmeriei Române

Gheorghe Sebastian Cucoş, colonel şi prim adjunct al Jandarmeriei Române, a fost pus sub acuzare tot pe 21 septembrie în dosarul 10 august. Cucoş era cel care se se afla la comanda instituţiei în ziua de 10 august.

Acuzaţiile care i se aduc sunt de complicitate la abuz în serviciu şi complicitate la participare improprie la purtare abuzivă.

Laurenţiu Cazan, maior, director general al Direcţiei Generale de Jandarmi a Muncipiului Bucureşti

Maiorul Laurenţiu Cazan este cel care a coordonat intervenţia jandrmilor la protestul din 10 august din Piaţa Victoriei. Pe 21 septembrie 2018, acestuia i s-a adus la cunoştinţă că are calitate de suspect în dosarul 10 august.

Acuzaţiile care i se aduc sunt de complicitate la abuz în serviciu, complicitate la paritcipaţie improprie la purtare abuzivă, participaţie improprie la fals intelectual şi participaţie improprie la uz de fals.

Dan Chirică, secretar de stat

Dan Chirică, secretar de stat pentru relaţia cu prefecţii din ministerul Afacerilor Interne, a fost pus sub învinuire pentru complicitate la abuz în serviciu şi participaţie improprie la purtare abuzivă.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite