Cine este omul care a declanşat tragedia din Clubul Colectiv

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pirotehnistul care a declanşat iadul în Clubul Colectiv se zbate între viaţă şi moarte la spital, fiind una dintre victimele incendiului. Un coleg de-al său, care îl însoţea, a povestit anchetatorilor ce s-a întâmplat în acea noapte.

O săptămână le-a luat poliţiştilor să facă cercetarea locului în care au ars de vii zeci de tineri care participau la lansarea unui album de muzică rock în clubul Colectiv. Anchetatorii au strâns de la locul tragediei peste 700 de saci cu haine, genţi, bani, bijuterii, telefoane, camere video şi foto şi acte de identitate, care abia au încăput în două camioane. De ieri, criminaliştii au început să le restituie familiilor victimelor şi supravieţuitorilor.

Ancheta este însă abia la început. Până joi, acuzaţii oficiale au fost aduse doar patronilor localului, Alin Anastasescu, Costin Mincu şi Paul Gancea, cercetaţi pentru omor din culpă şi vătămare corporală din culpă.

Într-un dosar separat, DNA face cercetări pentru abuz în serviciu în legătură cu emiterea ilegală a autorizaţiei de funcţionare pentru clubul Colectiv de către Primăria Sectorului 4, vizaţi fiind mai mulţi funcţionari, dar şi primarul demisionar Cristian Popescu Piedone.

Pentru a rezolva puzzle-ul incendiului, criminaliştii şi-au îndreptat atenţia şi asupra firmei care a asigurat focul de artificii în seara concertului. De la societatea Golden Ideas Fireworks Artists, administrată de Daniela Ioana Niţă, anchetatorii au ridicat până acum mai multe documente şi au audiat personalul.

Omul cu butonul

Angajatul Golden Ideas care a apăsat pe butonul care a aprins artificiile ce au transformat în Iad clubul Colectiv se numeşte Marian Moise. În urma incendiului, el a suferit arsuri grave şi se zbate între viaţă şi moarte la spital. Marian Moise era însoţit de un coleg, Florin Beşcu, care a povestit anchetatorilor ce s-a întâmplat în acea noapte.

„La data de 29.10.2015, proprietara SC Golden Ideas Fireworks Artists SRL, Niţă Dana, ne-a spus că a doua zi urmează să aibă loc un eveniment la clubul Colectiv şi că am fost solicitaţi pentru a instala jeturi de CO2 şi artificii de mici dimensiuni pentru interior. Niţă Dana ne-a lăsat opţiunea de a decide cine se va ocupa de eveniment, iar eu şi Moise Marian am stabilit să mergem“, şi-a început depoziţia Florin Beşcu. 

Acesta a spus că artificiile au fost acţionate de către Marian prin intermediul unui pupitru, care în timpul concertului a stat în partea stângă din faţă a scenei. „Arăt că pupitrul de acţionare al artificiilor era o cutie în formă dreptunghiulară, de culoare neagră, iar panoul de comandă al pupitrului era prevăzut cu mai multe butoane“, a afirmat martorul.
Concertul a început la ora 22.00 când clubul era deja plin. În timp ce se cânta prima piesă, Marian Moise a declanşat artificiile, efect care a durat aproximativ 30 de secunde.
„În tot acest timp eu mă aflam lângă Marian, dar nu aveam niciun rol. Am mai stat aproximativ 10 minute după prima declanşare a artificiilor, după care am ieşit afară din club pentru că îmi era cald şi nu îmi plăcea muzica“, a povestit Beşcu în continuare.

Al doilea foc a fost fatal

În acest timp, Marian Moise a declanşat al doilea foc de artificii, care a aprins buretele fonic din jurul scenei. În doar câteva minute, focul a cuprins tot localul.
„La un moment dat am observat că din club au început să iasă haotic clienţii, care au rupt uşa. Am crezut că este vorba despre un conflict, dar din interiorul clubului a început să iasă fum în cantitate mare. (...) După ce densitatea fumului a scăzut m-am apropiat de uşa de la intrare în club şi am observat că în dreptul uşii  erau mai mulţi oameni, întinşi unul peste altul, care prezentau arsuri“, a declarat Florin Beşcu.

Colegul său, care a declanşat practic incendiul, s-a salvat în ultima clipă. „În timp ce încercam să îi salvăm pe răniţi, din gramada de oameni din dreptul uşii de acces în club am auzit o persoană strigând la mine : «Florin! Florin!», am văzut că este Marian Moise care era blocat în mijlocul acelei grămezi. Am strigat la celelalte persoane care încercau să ajute să tragem oamenii din vârful grămezii, am reuşit să îl scot şi pe Marian, l-am pus pe o bordură lângă club“, şi-a încheiat martorul depoziţia

Cine a livrat artificiile morţii

Firma care a livrat artificiile folosite în clubul Colectiv în seara tragediei, Golden Ideas Fireworks Artists SRL, are sediul pe Drumul Sării, nr. 57.
Înregistrată în 2002, firma a fost închisă şi redeschisă din cauza datoriilor. Acum, Golden Ideas Fireworks Artists, care are cinci angajaţi, este pe profit. Afacerile companiei s-au plasat, anul trecut, la 1,38 milioane de lei, profitul net fiind de circa 19.000 lei.

De-a lungul timpului, firma patronată de Daniela Ioana Niţă a asigurat focuri de artificii în cadrul unor evenimente organizate de instituţii publice. Printre acestea se numără şi Primăria Capitalei, care a plătit pentru Revelionul 2013-2014 zeci de mii de euro.
Daniela Niţă a fost deja audiată de procurori în dosarul privind tragedia din clubul Colectiv.

Dosar penal

Nu este prima dată când Golden Ideas Fireworks Artists SRL este supectată de încălcarea legii. Numele său apare şi într-o serie de reclamaţii şi sesizări făcute de custodele Lacului Snagov, potrivit cărora firma a organizat focuri de artificii in inima rezervaţiei, deşi legea interzice acest lucru.

Incidentul s-a produs pe 16 mai 2009. „Sâmbătă seara, cu începere de la ora 22.00, în zona Palatului Snagov, s-au efectuat puternice focuri de artificii şi petarde (zgomote şi vibraţii puternice în apă) – ceea ce afectează fauna. Lansările s-au făcut de pe lac, în plină arie protejată“, se arată în plângerea depusă de Snagov Tur SRL la Biroul Arme, Explozivi, Substanţe Toxice al IPJ Ilfov.

Executantul focului de artificii a fost firma Golden Ideas SRL, care nu obţinuse acordul custodelui Ariei Protejate pentru execuţie, conform legislaţiei.
Deşi poliţiştii au deschis dosar penal în acest caz, patroana firmei, Daniela Niţă, s-a ales doar cu o amendă.

Cum sfidează legea firmele de artificii

Custodele Lacului Snagov, care se războieşte de mai mulţi ani cu cei care aprind ilegal artificii în aria protejată, spune că firmele organizatoare folosesc tot felul de tertipuri pentru a scăpa de rigorile legii.

„Multe din aceste firme nu respectă legislaţia, mint pe linie. Declară că focul de artificii are loc la ora 21.30, de exemplu, ca să nu depăşească ora 22.00. De fapt, dau artificiile mult mai târziu. Spun că durează 3 minute, dar durează chiar şi o jumătate de oră. Spun că artificiile sunt de clasa I-a sau a II-a, ca să nu fie obligaţi să aducă un pompier, aşa cum prevede legea pentru artificiile mai puternice. De fapt, folosesc artificii de clasa a III-a sau a IV-a“, a explicat, pentru „Adevărul“,Constantin Turmac, preşedintele fundaţiei Snagov.
În aceste condiţii, afirmă Constantin Turmac, nu este surprinzător ceea ce s-a întâmplat în clubul Colectiv.

„Prin prisma experienţei noastre cu firmele care organizează focuri de artifici, nu mă surprinde ce s-a întâmplat la clubul Colectiv. Mai multe autorităţi preferă să rămână pe varianta «lasă, că merge şi aşa!», corelat cu micile ciubucuri, care dă sustenabilitate unor apucături. Totul s-a făcut în cunoştinţă de cauză. Firma Golden Ideas Fireworks Artists, de care ne-am lovit şi noi, merge pe ideea că legea nu se aplică“, a precizat custodele Lacului Snagov.

Mai multe ştiri despre incendiul de la Clubul Colectiv 

Incendiu în Clubul Colectiv. Patronul de la Expirat anunţă închiderea clubului: Am pus viaţa a mii de oameni în pericol. Nu mai pot să-mi asum vieţi

Incendiu în Clubul Colectiv. Revolta unui tânăr pe care l-a ocolit moartea: Cei care mergeau în Colectiv nu sunt boschetari care trăiau de pe o zi pe alta

EXCLUSIV Incendiu în Clubul Colectiv. Administratorul firmei care a izolat fonic tavanul clubului: „Le-am oferit varianta ignifugă, dar au ales ce era mai ieftin“

Incendiu în Club Colectiv. Vlad Ţelea şi Mihai Alexandru, chitariştii Goodbye to Gravity, au murit

Incendiu Club Colectiv. Mărturiile cutremurătoare: „Mă căţăram pe cadavre şi încercam să ies“. Asistentă de la Salvare: „Săreau arşi pe mine, urlau“

Mărturiile părinţilor victimelor de la incendiul din club Colectiv: „A deschis ochii şi mi-a spus: «am văzut iadul, mam㻓

Reacţii oficiale după incendiul de la Club Colectiv. Klaus Iohannis: „Nu mai putem continua pe principiul «lasă că merge şi aşa»“

Incendiu în Clubul Colectiv. Când se activează planul de cod roşu pentru dezastre. Neregulile depistate în actele de funcţionare a clubului

Incendiu la Clubul Colectiv din Bucureşti. Generaţia Facebook „atacă“ din nou: „Nimeni în cluburi! Astăzi nu ieşim în club!“

Incendiu în Club Colectiv Bucureşti. Solistul trupei care concerta în momentul incendiului se zbate între viaţă şi moarte. Tânărul a câştigat Megastar în 2008

    

Incendiu în Club Colectiv. Mărturiile unui prieten al trupei Goodbye to Gravity: „Au făcut concertul cu banii lor. Unul dintre băieţi are mâinile arse“

Incendiu club Bucureşti: Colectiv, unul dintre cele mai renumite localuri de concert din Capitală. În seara tragediei, intrarea a fost liberă

Incendiu în Clubul Colectiv: Cine sunt Goodbye to Gravity, trupa care a concertat în momentul producerii tragediei

Incendiu Colectiv. Cine este Alin Anastasescu, acţionarul principal al firmei care deţine Clubul Colectiv

Incendiu la Club Colectiv. Liste cu răniţii tragediei din Capitală, internaţi la diverse spitale din Bucureşti

Incendiu în Club Colectiv. Ce s-a întâmplat, de fapt, în Colectiv, clubul în care zeci de tineri au ars de vii

Incendiu Club Colectiv. Este nevoie de sânge! Unde puteţi dona chiar acum

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite