Cine este judecătoarea Lia Savonea, noul preşedinte CSM VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lia Savonea
Lia Savonea

Plenul CSM a ales miercuri noua conducere a instituţiei, judecătoarea Lia Savonea fiind aleasă preşedinte, iar procurorul Nicolae Solomon - vicepreşedinte. Savonea este  considerată omul lui Liviu Dragnea din CSM şi cea care influenţează toate deciziile instituţiei în favoarea PSD.

Anterior, ea a fost preşedinta Curţii de Apel Bucureşti. Conform unor date, judecătoarea este soţia avocatului Mihai Savonea, fost coleg de cabinet al fostului senator Cătălin Voicu, condamnat definitiv în două dosare penale, arată b1.ro. În luna noiembrie, judecătorul Lia Savonea a cerut CSM să supună în dezbatere efectele deciziei CCR prin care s-a constatat existenţa generat de conducerea ÎCCJ, precizând că "Secţia trebuie să dezbată în ce măsură conduita conducerii ICCJ nu se înscrie într-o veritabilă abdicare de la anumite valori ale Justiţiei".

"Doresc să îmi permiteţi, cu acordul colegilor mei, să pun în discuţie o cerere pe care am formulat-o vineri, însă am înregistrat-o abia în această dimineaţă la cabinetul dumneavoastră., aceea de a supune dezbaterii Secţiei pentru judecători a implicaţiilor deciziei CCR din data de 7 noiembrie, conflict care a fost generat de către conducerea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. 

În fapt, vă rog să asiguraţi cadrul necesar unei şedinţe viitoare în care să putem dezbate vizavi de consecinţele acestei decizii. Deci, e un fapt că avem un conflict de natură juridică constituţională, fapt este că acest conflict a fost generat de către conducerea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie prin refuzul asumat de aplicare a unei legi, că au fost, s-au produs consecinţe într-un domeniu destul de sensibil al legalei compuneri a completurilor de judecată, că aceasta a putut să influenţeze, vom vedea, distribuirea aleatorie a cauzelor. 

Noi ştim că justiţia este egală, imparţială, unică pentru toţi, că responsabilităţile şi obligaţiile conducerilor instanţelor trebuie să fie egale de la Judecătoria Podul Turcului până la conducerea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, asta scrie în lege, şi eu vreau să mă asigur că se întâmplă şi în fapt acest lucru. Cred că secţia trebuie să dezbată în regim de urgenţă, desigur nu mai degrabă de publicarea deciziei CCR, în ce măsură conduita Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, conducerii de fapt a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie nu se înscrie într-o veritabilă abdicare de la anumite valori ale justiţiei, respectiv de la obligaţiile de a asigura părţilor o judecată independentă, complete constituite numai în condiţiile şi în termenii legii şi aşa mai departe", a declarat judecătorul Lia Savonea, la începutul şedinţei.

     

Lia Savonea, în faţa unei întrebări incomode în prima sa zi ca preşedinte al CSM

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite