Cine este nevasta de multimilionar suspectată de implicare în filiera care a stors bani din cancerul pacienţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sibianul Ilie Vonica este doctor de profesie şi în ultimii 20 de ani a dezvoltat grupul de servicii medicale Polisano, averea familiei fiind estimată la 95 de milioane de euro
Sibianul Ilie Vonica este doctor de profesie şi în ultimii 20 de ani a dezvoltat grupul de servicii medicale Polisano, averea familiei fiind estimată la 95 de milioane de euro

Ioana Vonica, vizată în dosarul reţetelor false, care conduce lanţul de farmacii Reţeta, este soţia lui Ilie Vonica, unul dintre cei mai bogaţi oameni de afaceri din Sibiu. Cei doi au clădit un imperiu de aproape 100 de milioane de euro din afaceri cu servicii medicale.

Familia Vonica ocupă locul 35 în clasamentul „Forbes 500 Miliardari“, ediţia din toamna anului trecut. Averea lor este estimată la 95 de milioane de euro. 

Medic de profesie, Ilie Vonica controlează unul dintre cei mai mari jucători din industria privată de sănătate. 

Grupul de firme Polipharma Industries, fondat în urmă cu 20 de ani, cuprinde distribuitorul de medicamente Polisano, fabrica Polipharma Industries, reţeaua de clinici Polisano, două centre de fertilizare in vitro şi un spital privat în Sibiu. 

Din grupul Polisano face parte şi lanţul de farmacii Reţeta, gestionat de Ioana Vonica, suspctată de implicare în dosarului reţetelor false prin a căror decontare s-ar fi creat un prejudiciu de 3,5 milioane de euro. 

Cifra de afaceri a Polisano a fost în 2012 de 294,7 milioane de euro. 

Ilie şi Ioana Vonica au avut şi nouă centre de dializă Dialmed pe care le-au vândut în 2011 unei firme germane, suma tranzacţiei rămânând confidenţială. 

Nouă persoane, între care trei medici, au fost reţinute marţi de procurorii bucureşteni, în dosarul reţetelor false prin a căror decontare s-a creat un prejudiciu de 3,5 milioane de euro.

Ceilalţi reţinuţi sunt două diriginte de farmacii şi patru persoane care ar fi intermediat achiziţiile de la firme fantomă.

În acest dosar sunt vizaţi 13 medici şi farmacişti suspectaţi că au emis reţete false pentru bolnavii de cancer.

Medicii Otilia Georgescu, Emilia Niculescu-Mizil şi Aristica Poenaru, de la Secţia Hematologie a Institutului Clinic Fundeni, se numără printre cei vizaţi în această anchetă.

La audieri au fost aduşi şi omul de afaceri sibian Ilie Vonica, proprietarul grupului Polisano din care face parte şi lanţul de farmacii Reţeta, şi Ioana Vonica, soţia acestuia, care ar fi vizată în dosar.

Procurorii şi poliţiştii au făcut, marţi dimineaţă, 26 de percheziţii în Bucureşti, Sibiu, Dolj şi Ilfov, inclusiv la Spitalul Fundeni din Capitală.

Percheziţiile au vizat şi la lanţul de farmacii Reţeta, unde au fost verificate peste o mie de reţete decontate, în valoare de aproximativ 7,5 milioane de lei, şi facturi fiscale. Anchetatorii suspectează că prin farmacii din această reţea s-ar fi efectuat achiziţii fictive de la firme fantomă şi fără a avea autorizaţie de distribuţie de la Agenţia Naţională a Medicamentului, fiind vorba despre medicamente în domeniul oncologic şi hematologic.


Mai puteţi citi: 

[<a href="//storify.com/adinavlad/re-ete-false-medicamente-cancer" target="_blank">View the story "Reţete false medicamente cancer" on Storify</a>]

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite