Cine ia deciziile în Casa Regală?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Radu Duda este atent la tot ce se întâmplă în Familia Regală a României
Radu Duda este atent la tot ce se întâmplă în Familia Regală a României

Excluderea Principelui Nicolae din linia de succesiune a Casei Regale şi retragerea titlului regal readuc în discuţie întrebarea: „cine are ultimul cuvânt în Familia Regală?“. Faptele din ultimii ani ne oferă un posibil răspuns.

Principele Radu Duda (55 de ani), membru nondinastic al Casei Regale, în urma căsătoriei cu Principesa Margareta, a reuşit să urce spectaculos în ierarhie şi să conducă din umbră destinele Familiei Regale a României. În ultimele două decenii, marile decizii ale monarhiei româneşti au avut legătură cu Radu Duda. Biografia sa, începută de la condiţia de actor semiobscur, a dat naştere multor controverse.

După Revoluţie, numele său a apărut pe o listă cu persoane de sprijin ale Securităţii, găsită în sediul Judeţenei de Partid din Iaşi, în decembrie ‘89. „Probabil că are legătură cu un turneu pe care l-am făcut în Israel înainte de 1989, dar nu ştiu cum a ajuns numele meu acolo“, a fost reacţia lui Duda. El a mai declarat că Securitatea a încercat să-l racoleze în 1986, dar a refuzat. În 2007, Principele a primit verdict de necolaborare din partea CNSAS. Chiar şi aşa, suspiciunile au continuat atunci când s-a aflat că Duda a vândut un apartament către Serviciul Român de Informaţii, lucru confirmat de cabinetul său. Anterior, locuinţa fusese închiriată unui ofiţer SRI.

Mereu aproape de PSD

duda

Un alt motiv de discuţii în contradictoriu a fost relaţia strânsă pe care Duda a întreţinut-o cu lumea politică. În 2001, Regele Mihai a acceptat o reconciliere cu Ion Iliescu. „Mutarea“ Regelui a fost îndelung blamată de opinia publică. Nu puţini au fost aceia care l-au identificat pe Radu Duda la originea acestei poziţionări care avea să aducă multe avantaje Casei Regale, inclusiv înlesnirea recuperării proprietăţilor revendicate de la statul român. Duda avea rădăcini în politică. Tatăl său fusese coleg de partid, în anii ’90, cu Ion Iliescu şi Adrian Năstase. „Omul care avea legături cu Năstase, cu ăia din PSD, era Duda. Până la urmă, el a adus multe avantaje Casei Regale. Chiar el îmi povestea la un moment dat că Guvernul le plătea până şi întreţinerea la Palatul Elisabeta”, spune jurnalistul Ion Cristoiu, directorul revistei „Historia”. În 2002, Radu Duda a fost primit în Guvernul Năstase, fiind numit reprezentant special al Guvernului pentru promovarea imaginii şi intereselor României. A cheltuit un milion de euro pentru a călători în toată lumea, până în 2008, când i-a fost tăiată finanţarea.

Tot în 2008, când Regele Mihai şi Regina Ana şi-au aniversat nunta de diamant, preşedintele Traian Băsescu nu a fost invitat la eveniment, dar au participat nume controversate precum Dan Voiculescu şi Dinu Patriciu. Presa a scris că Radu Duda s-a ocupat personal de listele cu invitaţi.

Înarmat cu un CV pe care l-a îmbogăţit constant (a ajuns colonel al Armatei Române şi doctor în ştiinţe militare), Principele Radu Duda a anunţat la începutul lui 2009 că va candida la Preşedinţia României.  Vestea i-a dezamăgit şi pe cei mai fervenţi susţinători ai monarhiei. Gagul a continuat cu Duda renunţând la candidatură câteva luni mai târziu. Sondajele îl creditau cu câteva procente. Speculaţiile făcute în jurul candidaturii sale au lăsat impresia că, o dată în plus, Casa Regală fusese folosită în disputele politice.

De la fotografiile cordiale cu Ion Iliescu şi Adrian Năstase, membrii Casei Regale au trecut, în ultimii ani, la cele cu Victor Ponta. Radu Duda şi Principesa Margareta au sărbătorit la începutul acestui an 25 de ani de la revenirea monarhiei în România printr-un spectacol la Ateneul Român. I-au avut alături pe Victor Ponta şi Daciana Sârbu.

duda ponta
Factorul activ în Casa Regală este Duda şi îl suspectez că foarte multe lucruri Regele nici nu le ştie, adică el vorbeşte în numele Regelui, în numele Casei Regale, după bunul plac. Cred că el e mai mult PSD-ist decât monarhist. Ion Cristoiu, jurnalist

CITIŢI ŞI:

De ce Monarhia n-a salvat România. Momentele care ne-ar fi putut schimba istoria

O reconciliere de milioane de euro. De ce a acceptat Regele Mihai să se împace cu Ion Iliescu

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite