Cine sunt „greii“ reţelei Carabulea, implicaţi în dosarul de corupţie deschis de DNA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procurorii DNA au făcut marţi 17 percheziţii în Bucureşti şi Sibiu, într-un dosar în care sunt suspectate 11 persoane de fapte de corupţie, asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni, luare sau dare de mită, trafic sau cumpărare de influenţă, abuz în serviciu şi fals în înscrisuri sub semnătură privată. „Adevărul“ vă prezintă cine sunt „greii“ lotului Carabulea, care au pus la cale „o numire cu cântec“ la şefia Carpatica Asig.

Ilie Carabulea este fondatorul holdingului Atlassib şi unul dintre cei mai bogaţi oameni de afaceri din Sibiu. El este proprietarul Carpatica Asig, al Băncii Comerciale Carpatica, Atlassib, dar şi a altor afaceri în turism, agricultură şi imobiliare. Omul de afaceri are o avere estimată de „Forbes România“ la 110 milioane de euro. La finele anului 2012, Carabulea a fost eliberat din închisoare, după o condamnare de 18 luni într-un dosar în care era cercetat, alături de un procuror din Sibiu, pentru infracţiuni de corupţie.

Carabulea a fost ridicat din Sibiu de procurorii anticorupţie şi dus la sediul DNA din Bucureşti pentru a da declaraţii. Nicolae Ucă, avocatul omului de afaceri sibian, a declarat în această după-amiază că este în drum spre Bucureşti, unde va fi audiat clientul său, susţinând că „operaţiunea s-a desfăşurat în mare, mare secret“ şi că „se vizează nişte capete“. Avocatul a mai spus că nu i-au fost comunicate acuzaţiile care i se aduc clientului său.

Carpatica Asig a fost înfiinţată în anul 1996, cu capital integral privat, sub denumirea de ASA ASIGURĂRI ATLASSIB, în cadrul holdingului ATLASSIB. În septembrie 2004, compania şi-a schimbat denumirea în Carpatica Asig - parte a Grupului Financiar CARPATICA, răspunzând astfel cerinţelore pieţei privind serviciile  financiare integrate. Compania are peste 90 de unităţi în întreaga ţară, colaborând cu peste 5.000 de intermediari.

image

Marian Mârzac (foto dreapta)

a fost director general al Carpatica Asigurări din Sibiu din iunie 2012 şi până la începutul lui 2013, acum fiind membru în Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF). 

În ultima declaraţie de avere, depusă în iulie 2013, în calitate de membru al Consiliului ASF, Marian Mîrzac a menţionat mai multe conturi în lei şi dolari, la mai multe bănci, trei autoturisme, un teren în judeţul Ilfov şi un apartament în Bucureşti. Potrivit documentului postat pe site-ul ASF, Mîrzac are un teren în suprafaţă de peste două mii de metri pătraţi în judeţul Ilfov, cumpărat în anul 2006, şi un apartament în Bucureşti, achiziţionat în 1991. De asemenea, el are trei autoturisme cumpărate în anii 2004, 2006 şi 2011. Mîrzac are două conturi curente la BRD, unul în lei, în care, în iulie anul trecut, erau 28.280,37 de lei, altul în valută, în care avea 306 dolari. Totodată, fostul director general al Carpatica Asigurări din Sibiu are două depozite în lei, unul la BRD, în valoare de 200.253,52 lei şi altul la Raiffeisen Bank, în valoare de 12.000 de lei.

La capitolul venituri, cea mai mare sumă declarată provine de la Carpatica Asigurări, unde, în calitate de director general, Mîrza a obţinut un venit de 376.598 de lei. Mîrzac a mai primit 22.866 de lei de la ASF şi peste 51.000 de lei de la Adrem Invest, în calitate de director financiar. În declaraţia de avere depusă la jumătatea anului trecut apare şi un venit de peste 11.000 de lei, obţinut de soţia lui Mârzac, în calitate de expert la SC Lex Audit.

Nicolae Ucă, avocatul lui Carabulea, a spus despre Mărzac că „a stat foarte, foarte puţin la Carpatica. Este un tip închis, introvertit. Nu mi s-a părut o persoană de influenţă. Tot timpul mi s-a părut un tip modest“.

Surse citate de Mediafax au arătat că Mîrzac îi transmitea informaţii lui Carabulea prin intermediul lui Mustăţea.

image

Radu Mustăţea (foto dreapta)

, despre care surse judiciare şi surse din piaţa asigurărilor afirmă că ar fi vizat de ancheta derulată de procurorii DNA la Carpatica Asig, este membru în Consiliul de Administraţie al Carpatica Asig şi preşedinte al Biroului Asigurătorilor Auto din România (BAAR). Mustăşea a fost până în ianuarie 2012 preşedintele directoratului Astra, compania de asigurări controlată de omul de afaceri Dan Adamescu. 

Mustăţea este licenţiat în fizică la Universitatea Bucureşti şi are un master în domeniul Finanţe, Bănci şi Asigurări. Şi-a început cariera în asigurări la fosta companie Ardaf. 

Mustăţea a fost audiat în această dimineaţă de procurorii DNA.

image

Ina Crudu (foto dreapta)

este din iunie 2013 director general al Carpatica Asig, numire pe care procurorii DNA o investighează în acest dosar. În perioada iulie 2012-iunie 2013, Ina Crudu a fost business strategy consultant la Carparica Asig.

Crudu are o experienţă de peste 13 ani în funcţii de conducere în cadrul unor companii de asigurări locale, anterior ocupând funcţia de director de vânzari la Astra Asigurări şi director de regiune şi director de sucursală în Astra Asigurări şi AGI România.

Anchetatorii au stabilit că Marian Mîrzac a intervenit la Laura Chiţoiu nu doar pentru a schimba data interviului din 10 iulie în 19 iunie 2013, ci şi pentru ca aceasta din urmă să modifice structura comisiei de examinare, astfel încât persoanele desemnate să nu pună întrebări incomode şi să asigure rezultatul pozitiv al acestei examinări în cazul Inei Crudu. Aceasta din urmă a fost escortată de către jandarmi şi poliţişti la maşini şi duse la audieri la sediul DNA Bucureşti.

Soţia ministrului Finanţelor, Laura Elena Chiţoiu, director al Direcţiei Avizări din cadrul ASF la data faptelor, este urmărită penal în dosarul de corupţie în care marţi au fost făcute percheziţii, fiind acuzată că, în calitate de director, ar fi ajutat-o pe Ina Crudu să ocupe funcţia de director general la Carpatica Asig, societate deţinută de Ilie Carabulea. 

Potrivit ultimei declaraţii de avere, depuse în august 2013, Laura Chiţoiu, deţine, împreună cu soţul său, ministrul Finanţelor Daniel Chiţoiu, un teren de 360 de metri pătraţi şi o casă în Bucureşti, un autoturism Hyundai din 2007 şi bijuterii cu o valoare evaluată la 15.500 de euro. 

Familia Chiţoiu are deschise 8 depozite în euro la Banca Transilvania, cu o valoare cumulată de peste 33.000 de euro, şi alte 15 depozite, la aceeaşi bancă, cu peste 31.000 de dolari. De asemenea, Laura Chiţoiu mai are deschise 17 depozite la BCR, în valoare de peste 176.000 de lei. 

Ca director în cadrul Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (instituţie desfiinţată odată cu înfiinţarea ASF în aprilie 2013), Laura Chiţoiu a încasat în 2012 venituri de 292.217 lei.  

Laura Chiţoiu este acuzată de abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial. Potrivit procurorilor DNA, Marian Mîrzac ar fi intervenit, în iulie 2013, la Laura Chiţoiu, director la ASF, să o promoveze, „cu celeritate şi cu nerespectarea condiţiilor legale“, pe Ina Crudu în funcţia de director general al societăţii Carpatica Asig SA.


Mai puteţi citi: 

STENOGRAME Omul de afaceri Ilie Carabulea, ridicat de procurorii DNA într-un dosar de corupţie. În dosar este cercetată şi soţia lui Daniel Chiţoiu. Procurorii anticorupţie fac, marţi, 17 percheziţii în Bucureşti şi Sibiu, fiind vizate mai multe persoane suspectate de dare de mită, trafic de influenţă, abuz în serviciu, fals şi instigare la fals. În timpul acţiunii, omul de afaceri Ilie Carabulea a fost ridicat de procurorii anticorupţie. Acesta va fi şi dus la sediul DNA din Capitală pentru a fi audiat. În acelaşi dosar este urmărită penal şi soţia ministrului Finanţelor, Daniel Chiţoiu.

Gigi Becali şi Ilie Carabulea, patronul Carpatica, implicaţi într-o inginerie bancară ce le-ar putea aduce noi dosare penale. Cotidianul local „Ziarul de Iaşi“ a publicat o investigaţie conform căreia Gigi Becali şi proprietarul Băncii Carpatica, omul de afaceri sibian Ilie Carabulea, ar fi fost implicaţi în acodarea unui credit de 50 de miliarde de lei vechi către Avicola SA Iaşi prin încălcarea unor norme bancare şi legale. Ar fi fost implicat şi un fost inspector de la BNR, actual director la ANP.

Bogaţi, celebri şi penali. Topul milionarilor români certaţi cu legea. Ce au în comun Gigi Becali, Nelu Iordache, Ilie Carabulea, Cornel Penescu sau Sorin-Ovidiu Vântu? Pe lângă banii din conturi, toţi au la activ câte o condamnare definitivă.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite