Cine este generalul-locotenent Laurian Anastasof, cel care a rămas la comanda Armatei Române. A fost pilot activ în Forţele Aeriene

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Generalul Laurian Anastasof (centru) alături de fostul ministrul Apararii, Mircea Dusa şi generalul Nicolae Ciuca un exercitiul bilateral româno-american Dacian Warhawk, la Baza 71 Aeriana de la Câmpia Turzii, in anul 2015,     FOTO DAN TAUTAN / MEDIAFAX FOTO
Generalul Laurian Anastasof (centru) alături de fostul ministrul Apararii, Mircea Dusa şi generalul Nicolae Ciuca un exercitiul bilateral româno-american Dacian Warhawk, la Baza 71 Aeriana de la Câmpia Turzii, in anul 2015,     FOTO DAN TAUTAN / MEDIAFAX FOTO

După ce prelungirea mandatului generalului Nicoae Ciucă la şefia Statului Major al Apărării (SMA) a fost suspendată de instanţă, iar prin decret al preşedintelui Klaus Iohannis,  adjunctul acestuia,  generalul Adrian Tonea, a fost trecut în rezervă, la comanda Armatei Române  a rămas generalul-locotenent Laurian Anastasof. Iniţial pentru acestă funcţie se vehicula numele generalului Vasile Toader, locţiitor pentru operaţii al şefului SMA.

UPDATE În urmă cu puţin timp, Biroul de Presă al MApN a comunicat cu privire la situaţia locţiitorului şefului SMAp,  că această funcţie este îndeplinită până astăzi, 31 ianuarie 2019 inclusiv, de către generalul-locotenent Adrian Tonea, iar începând cu data de 1 februarie 2019, prin ordin al ministrului apărării naţionale, a fost împuternicit pentru îndeplinirea atribuţiilor acestei funcţii generalul-locotenent Laurian Anastasof. Practic, el va fi la conducerea SMAp până la judecarea pe fond a dosarului privin prelungirea mandatului generalului Ciucă, iar acest proces se va judeca pe 12 februarie. 

Pilot cu experienţă în Forţele Aeriene

Generalul-locotenent Laurian Anastasof a fost pilot activ în Foţele Aeriene Române  începând din 1990 când a absolvit Şcoala Militară Ofiţeri de Aviaţie „Aurel Vlaicu”. Ulterior a fost, printre altele, comandant de escadrilă în cadrul Bazei 86 Aeriană, iar în decembrie 2013  este numai şeful Statului Major al Forţelor Aeriene.

A stat în această funcţie pănă în 2017 când, prin ordin al ministrului apărării naţionale, Mihai Fifor, generalul-locotenent Laurian Anastasof a fost eliberat din funcţia de şef al Statului Major al Forţelor Aeriene.

În timp a absolvit şi cursurile de ofiţeri de escadrilă, USAF, SUA şi ale Colegiul de Război, Maxwell tot din Statele Unite.   

Generalul Vasile Toader

Generalul Toader şi-a început cariera militară încă din adolescenţă  când s-a înscris la cursurile Liceului Militar "Dimitrie Cantemir" Breaza. Apoi, în anul 1987, a absolvit Şcoala Militară de Ofiţeri Activi de Aviaţie "Aurel Vlaicu" din Bobocu. Prima funcţie primită a fost cea de navigator cu dirijarea (controlor de trafic aerian).

În prima sa misiune externă, generalul Toader a fost, în perioada aprilie 1999 - februarie 2002, observator militar la misiunea ONU din R.D. Congo. 

Apoi, între anii 2004 şi 2007, Toader a fost ofiţer de stat major (Air Operations) în Secţia implementare politici şi concepte NATO, Comandamentul Componentei Aeriene a NATO (CC-Air HQ Izmir), Izmir, Turcia.

În fine, timp de trei ani, începând din 2011, a îndeplinit funcţia de comandant al Grupului de operaţii aeriene pe Aeroportul Internaţional Kabul, Afganistan.

A fost de două ori medaliat de NATO şi a primit mai multe distincţii naţionale

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite