Cine a fost Adrian Iovan, pilotul care a murit în tragedia aviatică din Apuseni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pilotul Adrian Iovan, în vărstă de 54 de ani, cel care a murit luni seară în urma unui accident de avion din Munţii Apuseni, avea la activ zeci de ani de zbor, fiind unul dintre cei mai experimentaţi piloţi din România.

Adrian Iovan hotărâse cu mai mulţi ani în urmă să efectueze curse private pentru a-şi suplini veniturile, după ce pensia i-a fost mişorată cu 80%.

Fost soţ al creatoarei de modă Romaniţa Iovan, pilotul român realiza curse speciale şi alături de medici, acesta predându-le inclusiv studenţilor din ani terminali de la şcoala de piloţi.

Adrian Iovan a pilotat în timpul vieţii sale aeronave precum  IL 18, AN 24, BN 2, dar şi uriaşele Boeing-uri 737, având o experienţă de peste 16.000 de ore de zbor.

El a povestit pentru Cancan că pasiunea pentru pilotaj a venit după un coşmar în care a dat „nas în nas" cu moartea.

„Am visat că am sărit de la etajul cinci. Mi-am imaginat apoi care ar fi senzaţia să sar cu paraşuta. Cu acord notarial am făcut şi asta, iar sentimentul a fost fantastic! Mă uitam în jurul meu, la piloţi, şi mi-am zis că trebuie să merg mai departe, să conduc avioane. Toţi mă întrebau dacă am pile şi le-am zis că nu, de aia mi-au zis că nu am nicio şansă. Am terminat Facultatea de Aeronave ca şef de promoţie, asta după ce intrasem al şaselea la înscrieri. A fost o bătaie cruntă, erau 3.000 pe 60 de locuri!”, spunea fostul pilot.

Cu o carieră de 35 de ani în aviaţie, dintre care cei mai mulţi ani în cadrul companiilor Tarom şi Blue Air, Adrian Iovan nu a fost lipsit de evenimente dificile nici când era departe de manşa avionului, acum mai bine de opt ani.

Acesta a fost implicat într-un scandal după ce a împuşcat mortal un hoţ care intrase în apartamentul propriu din Primăverii, în 2005. Tânărul împuşcat era Florin-Bogdan Iancu în vârstă de 27 de ani şi fusese condamnat de mai multe ori la închisoare pentru furt. 

După producerea evenimentului, Romaniţa Iovan a declarat că hoţul intrase în casă printr-o fereastră de la subsolul imobilului, omul apucase să ia câteva bijuterii şi un ceas, după care a vrut să intre în dormitorul în care se aflau cei doi soţi. În acel moment, ea s-a trezit şi a văzut silueta şi a început să ţipe. Hoţul a fugit, iar soţul ei a sunat la Poliţie, după care a luat puşca de vânătoare şi s-a dus după acesta. În februarie 2006, procurorii au dispus neînceperea urmăririi penale împotriva lui Iovan, întrucât a acţionat în legitimă apărare atunci când l-a omorât pe hoţ.

De asemenea, în martie 2012, Adrian Iovan era cercetat penal de poliţiştii ilfoveni pentru uz fără drept de armă letală, după ce joi a împuşcat un câine cu una din cele două puşti pe care le deţinea.

Un al moment greu din viaţa pilotului Adrian Iovan a fost când a rămas fără casa de lux din Otopeni.

„Casa era doar pe jumătate a mea, iar proprietarul s-a hotărât să o vândă. N-am cum să dau banii, că au scăzut salariile, pensia mi s-a tăiat cu 85% şi am credit la bancă. Ce să fac, am acceptat. Am o garsonieră, poate o să mă mut în ea. Valoarea casei se ridică la 250.000 de euro, curtea are 480 mp, iar casa are 261 mp. Am avut de ales, ori cumpăram eu casa, ori altcineva, dar n-am avut de unde să dau banii ăştia”, declara Adrian Iovan.

image

Foto

image
image

Foto

image

În octombrie 2008, după cinci ani de căsătorie, creatoarea de modă Romaniţa Iovan a înaintat o cerere prin care solicita divorţul de Adrian Iovan, aceasta fiind a treia căsnicie pentru pilotul român. Băiatul celor doi, acum în vârstă de 7 ani, a rămas la mamă. La vremea respectivă, creatoarea nu s-a sfiit să declare că Adrian e doar un simplu bugetar, pe care ea îl întreţine, şi că acesta şi-a asumat rolul de soţ şi de tată, dar nu şi pe cel de cap al familiei. Pilotul avea şi o fiică, în vârstă de 27 de ani, dintr-o căsătorie anterioară.

Pilotul Adrian Iovan, aflat la bordul aparatului de zbor care a aterizat forţat, luni, în Munţii Apuseni, a murit din cauza rănilor suferite, el fiind încă încarcerat în rămăşiţele avionului când au ajuns echipajele de salvare. Potrivit Mediafax, pilotul a avut ultima convorbire cu cei de la Romatsa după ce a trecut de Sibiu, când a anunţat că va coborî la o altitudine de 2.100 de metri, mai mică decât cea normală, pentru că nu vedea nimic din cauza ceţii.

„A coborât pentru a vedea spaţiul. În acel moment, s-a pierdut legătura cu el. De la început, s-a ştiut că sunt condiţii meteo nefavorabile, dar au plecat în această cursă umanitară. Şi faptul că a reuşit să coboare aeronava într-o zonă extrem de dificilă din punct de vedere al reliefului şi al condiţiilor meteorologice este un succes al pilotului“, a declarat preşedintele Romatsa.

Pe aceeaşi temă:

Reportaj din Apuseni: filmul tragediei aviatice, în care sute de săteni au încercat să-l salveze pe pilotul Adrian Iovan şi pe ceilalţi răniţi Un avion a căzut în Munţii Apuseni şi doi oameni au murit, pilotul Adrian Iovan şi o rezidentă. Salvamontişti din mai multe judeţe, echipaje de ambulanţă şi SMURD, pompieri, dar şi sute de localnici au căutat cele şapte persoane aflate la bordul aparatului de zbor prăbuşit în pădure, printre brazi.

FOTO EXCLUSIV Tragedia aviatică din Apuseni: Adrian Iovan şi o rezidentă au murit. Medicii din Cluj: ceilalţi cinci răniţi sunt internaţi la Terapie Intensivă. Pilotul Adrian Iovan, aflat la bordul aparatului de zbor care a aterizat forţat, luni, în Munţii Apuseni, a murit. La câteva minute, rezidenta din acelaşi avion a murit. Avionul, care efectua o cursă medicală de la Bucureşti la Oradea, a forţat aterizarea într-o pădure de la graniţa judeţelor Cluj, Alba şi Bihor. La bord se aflau patru doctori, o rezidentă şi doi piloţi, care urmau să aducă în Bucureşti mai multe organe pentru transplant. 

Mărturii din avionul groazei. Unul dintre medicii supravieţuitori: „Ne-am prăbuşit, sunt întins pe pământ, abia respir”. Medicul Valentin Calu, rănit în accidentul aviatic din Munţii Apuseni în care pilotul Adrian Iovan a murit, a sunat-o imediat după prăbuşire pe directoarea medicală a Spitalului Elias, Dana Safta, şi i-a transmis starea în care se află.

Cum a găsit un pădurar epava avionului înaintea autorităţilor. Epava avionului prăbuşit în Munţii Apuseni la graniţa judeţelor Cluj, Alba şi Bihor a fost gasită la altitudinea de 1.600 de metri, după mai bine de cinci ore, de către un pădurar, pe numele său Todea Avrămuţ. Acesta, după ce a identificat locul dezastrului înaintea autorităţilor, a direcţionat şi echipajele de urgenţă pentru a acorda primul ajutor răniţilor.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite