FOTO VIDEO Cine era partenerul american alături de care a murit în Afganistan militarul român de la Operaţii Speciale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentagonul a dat publicităţii numele militarului american alături de care a fost ucis într-un atac sinucigaş, în Kabul, caporalul din Forţele pentru Operaţii Speciale Ciprian-Ştefan Polschi. Este vorba de sergentul Elis A. Barreto Ortiz, în vârstă de 34 de ani, din Morovis, Porto Rico.

Cei doi militari de elită au fost ucişi pe loc când un dispozitiv exploziv improvizat a fost detonat lângă maşina în care patrulau în apropierea Green Zone în care se află mai multe ambasade ale unor ţări aliate. 

Ortiz făcea parte din Divizia 82 Aeropurtată şi, la fel  ca şi partenerul său român, era pentru a treia oară în misiune în Afganistan. El a intrat în armată în 2010 şi şase ani mai tîrziu a ajuns în trupele de elită aeropurtate. 

Imagine indisponibilă

Caporalul Ciprian-Ştefan Polschi

Reamintim că cel puţin 10 persoane au fost ucise, iar alte 42 rănite, vineri, în urma exploziei unei maşini capcană la Kabul, incident produs azi într-un cartier din apropierea cartierului general al misiunii NATO.

Deflagraţia a fost provocată de un minibus încărcat cu explozibili care a sărit în aer în jurul orei locale 10:10 (05:40 GMT), a mai spus Rahimi. Militanţii talibani au revendicat atentatul sinucigaş care a vizat un punct de control din apropierea cartierului general al misiunii Resolute Support a NATO. Atacul a fost revendicat de talibani şi s-a produs în plin proces de negocieri între aceştia şi SUA.

Imagine indisponibilă

Foto: EPA EFE

În total, de la începutul misiunilor în Afganistan, după decesul caporatului Ciprian-Ştefan Polschi, România a pierdut în Afganistan şase militari  de Operaţii Speciale. Aceştia au luptat cot la cot cu colegii lor aliaţi împotriva talibanilor. Alţi 19 militari au fost răniţi.

Respecul aliaţilor

Militarii români din Forţele pentru Operaţii Speciale şi-au atras relativ repede respectul colegilor aliaţi după ce au executat misiuni extrem de periculoase împreună cu militari din unităţile similare americane.

Forţele pentru Operaţii Speciale sunt forţe special instruite şi dotate pentru executarea misiunilor specifice de cercetare specială, acţiuni directe şi asistenţă militară în ţară şi în teatrele de operaţii militare, având componente din toate categoriile de forţe ale armatei. Brigada 6 operaţii speciale „Mihai Viteazul” reprezintă componenta terestră a Forţelor pentru Operaţii Speciale. Militarii de aici participă la misiuni în Afganistan începând cu anul 2006. Activitatea acestora a fost apreciată, la nivel naţional şi internaţional, cu peste 1.100 de medalii, ordine, decoraţii şi certificate de apreciere. 

Force Recon, cursul forţelor speciale ale armatei americane 

Formarea Forţelor de Operaţii Speciale moderne din MApN a început în anul 2003 cu selecţia strictă a militarilor. Specialişti din trei ţări aliate, – Statele Unite, Regatul Unit şi Turcia – dar şi din Israel au pus umărul la acest program de selecţie. Batalionul a devenit operaţional la sfârşitul anului 2005, după ce membrii batalionului au beneficiat de cursuri în străinătate, cum ar fi cursul forţelor speciale ale armatei americane, cursul Force Recon (USMC). Forţele Speciale ale Armatei SUA, dar şi Forţele Speciale din Turcia au trimis, de asemenea, mai mulţi instructori care au lucrat în România în consilierea procesului de formare a militarilor români de elită.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite