Cine e de vină pentru breşa „porcină“?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La început a fost vaccin, dar lipsă de interes, acum e isterie şi cozi de ore întregi la spitale. Informare deficitară, medici care au contestat serul antiporcină, zvonurile despre efectele secundare ale vaccinului şi lipsa de implicare a medicilor de familie au derutat populaţia.

CITIŢI ŞI: Porcina şi-o fi luat liber în week-end?!Un tânăr de 24 de ani a murit în Ambulanţă, iar centrele de vaccinare sunt închise!

Sibienii merg liniştiţi la medicii de familie pentru imunizări

Buzău: Mâncare condimentată, leac anti-porcină

Speriaţi de posibilitatea infectării cu virusul gripei porcine, după moartea lui Toni Tecuceanu, mii de persoane au luat cu asalt la acest sfârşit de săptămână spitalele de boli infecţioase din toată ţara pentru a-şi face vaccinul.

Multe săptămâni însă erau foarte puţini cei care vedeau periculoasă gripa nouă, iar asistentele medicale abia dacă aveau trei solicitări pe zi la vaccinare.

În Bucureşti, cozile interminabile de la Institutul "Matei Balş" au determinat alte două unităţi sanitare - Colentina şi Spitalul de urgenţe oftalmologice - să organizeze centre de vaccinare.

Aglomeraţia a fost potenţată şi de faptul că medicii de familie au avut cabinetele închise în weekend. Policlinicile nr.10 şi Dorobanţi erau ieri închise, iar paznicul uneia dintre ele spunea că vaccinarea începe astăzi, de la ora 8.00.

Vaccinul, inexistent la medicii de familie

Persoanele care au ales să meargă la Spitalul de urgenţe oftalmologice din Bucureşti pentru imunizare au spus că au făcut-o pentru că medicii de familie nu aveau vaccinuri.

„Nici vaccinul pentru gripa de sezon nu mi l-a făcut pentru că mi-a spus că sunt alţi oameni mai săraci ca mine, iar vaccinul pentru gripa porcină nu-l avea", a declarat Elena Lazăr, o pacientă de 82 de ani. „Am fost miercurea trecută să întreb, dar nu avea vaccine, aşa că am venit la spital", a spus Eugenia Moraru, 71 de ani.

Unii medici de familie s-au mobilizat

Preşedinta Asociaţiei Medicilor de Familie din Bucureşti, dr Rodica Tănăsescu, a afirmat că medicii de familie au mers la spitale în weekend pentru a ajuta la fluxul de vaccinare. 

"Medicii care aveau condiţii de imunizare au mers la cabinete. Până marţi ne rugam de pacienţi să se vaccineze şi ne spuneau că nu vor", a explicat dr Rodica Tănăsescu. Nici medicii de familie timişoreni nu au lucrat la acest sfârşit de săptămână.

„Am primit 40 de doze. În weekend nu avem program, dar cred că de luni o să fie nebunie, nici nu o să ne ajungă. Nu este isteria din Bucureşti, dar oamenii sună şi întreabă", a spus medicul de familie Maria Găvruţă.

La Galaţi, cabinetele speciale pentru vaccinarea împotriva gripei provocate de virusul A(H1N1) au fost închise sâmbătă şi duminică din ordinul conducerii Direcţiei de Sănătate Publică. Directorul amintitei instituţii a declarat că a luat această măsură deoarece a considerat că nu vor veni prea mulţi oameni să se vaccineze.

Medicii de familie din Iaşi spun că nu au fost chemaţi în weekend să vină la cabinete, dar se aşteaptă la o creştere a solicitărilor în această săptămână.

„Din cele 100 de doze pe care le-am primit în decembrie mai am 25. M-au sunat zilele acestea mai multe persoane care vor să vină să se vaccineze de luni. Nu-mi ajung dozele pentru toţi, astfel că mâine-dimineaţă voi merge la Direcţia de Sănătate Publică să mai caut câteva", a declarat dr Tania Bernstein, medic de familie.

Clujenii nu s-au vaccinat în weekend

Medicii de familie din Cluj spun că nu au fost solicitaţi, dar nici nu şi-au sunat pacienţii săptămânile trecute ca să-i mobilizeze.

„Nu mi-au cerut pacienţii să-i vaccinez la sfârşitul săptămânii, însă atât joi, cât şi vineri am avut coadă la cabinetul medical. Au venit chiar şi pacienţi de-ai mei care nu s-au vaccinat niciodată împotriva gripei sezoniere. Ba chiar cei mai suspicioşi medici din centrul unde muncesc s-au vaccinat", a precizat Ioan Mureşan, vicepreşedinte al Asociaţiei Medicilor de Familie din Cluj.

Controversele au derutat lumea

Campania de informare deficitară a Ministerului Sănătăţii (MS) nu a fost de natură să convingă populaţia să se vaccineze. A fost nevoie de moartea unei vedete de televiziune, Toni Tecuceanu, pentru

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite