Cine e responsabil de lanţul erorilor comise de Preşedinţie în cazul medicului şpăgar decorat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Analişti politici, dar şi foşti consilieri prezidenţiali taxează bâlbele aparatului administrativ de la Cotroceni şi modul în care a fost gestionat scandalul decorării de către preşedintele Klaus Iohannis a unui medic de la Spitalul ”Grigore Alexandrescu” cercetat pentru laure de mită.

Preşedintele Klaus Iohannis a fost pus într-o situaţie delicată, iar imaginea sa va avea de suferit, după ce echipa sa a omis să verifice propunerile de decorare a medicilor de la Spitalul ”Grigore Alexandrescu”, astfel ajungându-se ca un doctor cercetat pentru luare de mită să primească „Meritul Sanitar” în grad de Cavaler.
Cel puţin asta susţin mai mulţi analişti politici şi foşti consilieri de la Cotroceni.

Scuza echipei preşedintelui pentru implicarea lui Klaus Iohannis într-o astfel de situaţie stânjenitoare a fost la fel de jenantă, susţin aceştia.

”O chestie care a vrut să iasă frumos, dar a ieşit prost”

Analiştii politici au taxat modul nefericit în care a fost gestionată situaţia, după gafa decorării medicilor. Alfred Bulai susţine că deşi legea nu obligă, propunerile de decorare trebuie verificate tocmai pentru ca preşedintele să nu fie angrenat într-un scandal.

”În această situaţia, prima problemă este că Preşedinţia are o problemă. Este o problemă de funcţionalitate. La orice demers de genul acesta soliciţi în primul rând informaţii”, a afirmat sociologul.

Potrivit acestuia, reacţiile ulterioare ale Preşedinţiei au fost total nefericite. ”Este o prostie tipică de comunicare, pentru că problema nu se pune doar din punct de vedere legal. (...) Este o greşeală tipică să te acoperi cu faptul că nu e ilegal, în condiţiile în care îi faci preşedintelui Iohannis un rău cât casa. E stupid să gândeşti în termeni juridici şi nu în termeni sociali. Domeniul juridic este problema justiţiei, nu e treaba comunicatorului. Nu asta aşteaptă lumea. A fost o chestie care a vrut să iasă frumos şi a ieşit prost”, a mai precizat Alfred Bulai. 

Decorarea se face ”pe încredere”

La rândul său, fostul consilier prezidenţial Sebastian Lăzăroiu a taxat bâlbele de la Cotroceni, precizând că situaţia în care a fost pus preşedintele este delicată.

”Într-adevăr, nu s-a făcut nimic ilegal, dar este o prostie să invoci acest aspect. Vorbim de respectarea blazonului preşedintelui României. Cercetarea trebuia să o facă un consilier pe Sănătate. E anormal să nu existe un proces de verificare. Acum, situaţia este delicată”, a spus Lăzăroiu.

Un alt fost consilier, Valeriu Turcan, este însă de părere că vina aparţine exclusiv instituţiei care a propus decorarea, pentru că, în astfel de situaţii, se merge ”pe încredere”.

”Preşedinţia nu are cum să verifice anumite informaţii. În astfel de cazuri, se lucrează pe bază de încredere cu cei care propun decorarea, deşi e clar că pot apărea şi derapaje. Se poate întâmpla oricărui preşedinte. Poate e nevoie de o modificare a legii, pentru că este vorba de o ambiguitate legală care a permis această situaţie”, a declarat Valeriu Turcan.

Cum să te fereşti de scandal

Alţi analişti arată că, deşi Klaus Iohannis a fost implicat fără voia sa în acest scandal, inevitabil imaginea sa va avea de suferit. ”Problema apare în cadrul echipei care i-a ales pe aceşti doctori pentru a fi decoraţi, la cei care i-au verificat şi nu au aflat de problemele lor şi l-au pus astfel pe preşedinte într-o situaţie ingrată.
Aceste greşeli sunt plătite la nivel de imagine chiar de către preşedinte, deşi vina propriu-zisă se află în spatele său. Este inadmisbil să dinamiteze imaginea instituţiei prezidenţiale cu astfel de gafe care se tot repetă”, a spus Dan Ionescu, blogger ”Adevărul”.

Şi analistul politic Adi Zăbavă, taxează bâlbele consilierilor prezidenţiali. ”Cu siguranţă nu doar aspectul legal este important în această situaţie. Şi ca să fiu puţin cinic, dacă nu contează problema morală, atunci contează măcar să te fereşti de un scandal public. Pentru că vorbim de comunicare, măcar din perspectiva unui potenţial scandal de presă ar fi trebuit să se facă verificări înainte ca decoraţiile să fie decernate”, a declarat Zăbavă. 

Citeşte şi:

Potlogării cu distincţii internaţionale cumpărate. Cum a fost păcălit Iohannis să decoreze un medic şpăgar
 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite