Cine este Dragoş Săvulescu, fugarul condamnat la 5 ani cu executare în dosarul retrocedărilor de pe litoral

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dragos Săvulescu. Foto Mediafax
Dragos Săvulescu. Foto Mediafax

Dragoş Săvulescu, omul de afaceri condamnat joi de Înalta Curte la 5 ani de închisoare cu executare în dosarul retrocedărilor ilegale din Constanţa, a fost dat în urmărire de poliţie, iar pe numele său a fost emis mandat de arestare. Fostul acţionar al Clubului Dinamo, ce a cochetat cu actoria la un moment dat, a intrat în atenţia tabloidelor după relaţiile cu Rodica Ghionea şi Mădălina Ghenea.

Emil Dragoş Săvulescu are 44 de ani şi a fost patron al Clubului de Fotbal Dinamo. A cochetat cu actoria, a fost iubitul Mădălinei Ghenea şi s-a însurat de curând cu fosta Miss Albania, Angela Martini. 

Condamnat joi de Înalta Curte la 5 ani de închisoare cu executare în dosarul retrocedărilor ilegale din Constanţa, Săvulescu a fost dat în urmărire de poliţie, iar pe numele său a fost emis mandat de arestare. 

Dragoş Săvuelscu făcut bani din tranzacţii imobiliare, după cum singur declara într-un interviu din Evenimentul zilei, din 2012: „Am făcut bani 70-80% din imobiliare. Înainte de boom! Am vândut casa profei de biologie şi am rămas cu 3.000 de dolari. De două mii mi-am luat un Opel Kadett. Eram singurul băiat ce venea la şcoală cu maşina. O umpleam cu fete la întors!”, spunea Săvulescu la acea dată. 

Omul de afaceri declara că l-a făcut invidios pe Ion Ţiriac. „Când m-a văzut Ţiriac cu un ceas Roger Dubuis Dublu Tourbillon, de 140.000 de euro, a zis c-o să-şi ia unul şi mai şi... Să mă umilească! Şi-a luat unul la fel... Acum doi ani, am fost tâlhărit, la Milano, de un ceas de o sută de mii de euro!”, declara Săvulescu în urmă cu şase ani.

Cu o avere estimată la peste 10 milioane de euro, Dragoş Săvulescu ajunsese unul dintre subeictele preferate ale tabloidelor în special prin stilul de viaţă pe care-l expunea şi prin relaţiile amoroase. Potrivit Libertatea, în 2005 s-a căsătorit cu Rodica Ghionea la Palatul Regal, în Sala Tronului, şi a plătit 500.000 de euro pentru „nunta anului” – la vremea respectivă. Patru ani mai târziu cei doi s-au despărţit, iar Săvuelscu a avut ulterior o relaţie cu actriţa Mădălina Ghenea. Potrivit sursei citate, Dragoş Săvulescu deţinea mai multe autoturisme de lux, al căror preţ depăşeşte 1 milion de euro. Astfel, despre omuld e afaceri se ştia că deţinea un Lamborghini LP640 Roadster, un Porsche GT, o limuzină Mercedes S65 AMG şi un SUV Mercedes G55 AMG.

În 2012, Cristi Borcea s-a retras din acţionariatul lui Dinamo şi i-a predat acţiunile lui Săvulescu, cu care era vechi amic, tot el aducându-l la Dinamo la mijlocul anilor 2000. „Eu am primit de la Săvulescu 1,2 milioane de euro, două ceasuri, pe care le-am echivalat la 100.000 de euro, plus 140.000 de euroe. Am mai primit si un teren, echivalat la 2,5 milioane de euro. Nu m-a interesat terenul, dar a vrut el să-l punen ca să supraevalueze şi el acţiunile”, declara Borcea la acea dată.

Pe 6 septembrie anul trecut, Consiliul General al Capitalei a votat cu două treimi, şi cu câteva abţineri din partea consilierilor USR, cumpărarea de la Săvulescu a terenului din Parcul Verdi la un preţ de aproape 50 de milioane de euro. Asta după ce o comisie îl evaluase la 26,4 milioane de lei, preţul pieţei. Explicaţia era că legea fusese modificată de puţină vreme şi se aplicau aceleaşi preţuri şi pentru terenurile fără utilităţi. Potrivit, G4Media, nu se ştie încă dacă Dragoş Săvulescu a intrat în posesia acestei sume de bani.

Afacerile care i-au adus condamnarea

Dragoş Săvulescu a fost condamnat la 5 ani de închisoare pentru complicitate la abuz în serviciu în formă continuată, în dosarul retrocedărilor ilegale de pe litoral, alături de alţi 30 de inculpaţi. El a fost acuzat că a făcut parte din grupul infracţional organizat care ar fi reuşit să prejudicieze statul cu 114 milioane de euro prin implicarea ilegală în retrocedarea de plaje şi faleze în Constanţa şi Mamaia.

Procurorii au stabilit că Emil Dragoş Săvulescu, împreună cu Cristian Borcea  şi Georgică Giurgiucanu au prejudiciat statul român şi municipiul Constanţa cu 28 de milioane de euro. Prin intermediul societăţii „Holiday Club Neptun” SA. Săvulescu şi Giurgiucanu ar fi intrat, ilegal, în posesia unor drepturi succesorale ce aparţineau unei persoane în vârstă – Ivonne Aline Buzescu-Movilă. Aceasta moştenise proprietăţi impresionante în Bucureşti şi Constanţa şi lăsase partea sa din moştenire Academiei Române, printr-un testament încheiat în primăvara anului 2001.

Cu ajutorul unui notar, Săvulesu şi Giurgiucanu au pretins că sunt mandatari ai moştenitoarei şi au cerut Primăriei Constanţa să intre în posesia unor suprafeţe de teren de 12.500.000 de metri pătraţi. Ulterior, au vândut drepturile succesorale unor cunoscuţi sau rude, la preţuri foarte mici. Unul dintre cei care au primit o parte dintre drepturile succesorale a fost Cristi Borcea.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite