Cine este autorul articolului anti-DNA din „The New York Times“. Fan Ponta şi al proiectului Roşia Montană

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Patrick Basham de la Democracy Institute se arată îngrijorat de „mania anti-corupţie” din România
Patrick Basham de la Democracy Institute se arată îngrijorat de „mania anti-corupţie” din România

Patrick Basham, cel care îi acuză pe procurorii României că duc o „cruciadă neliberală“ care va pune în pericol democraţia, a fost numit de presa din SUA „sfântul protector al jocurilor de noroc, al băuturii şi al fumatului“. Tototdată, Basham este specialistul care estima că în următorii cinci ani, odată cu ridicarea restricţiilor de muncă în 2014, peste jumătate de milion de români va emigra în Marea Britanie.

Patrick Basham a fondat, în 2006, „Democracy Institute“, o organizaţie de cercetare a politicilor publice care se poziţionează ca fiind independentă, având sedii la Washington şi Londra.   

Autorul articolului publicat în rubrica de opinii găzduită de „The New York Times“ s-a arătat îngrijorat de lupta anticorupţie din România încă de la vizita pe care a făcut-o în ţara noastră în luna februarie a acestui an. Invitat la emisiunea lui Eli Roman, de la Realitatea TV, acesta declara că „părea că România poate fi un exemplu pentru creşterea economică, dar acum nu mi se pare că lucrurile merg atât de bine. Ţara nu este atât de deschisă către investitorii străini şi din punct de vedere politic se întâmplă foarte multe lucruri. Din exterior pare că este o agitaţie continuă aici."

Elogiu adus lui Victor Ponta 

Însă relaţia lui Patrick Basham cu România a început în 2013, atunci când a publicat un studiu despre România cu titlul „Balkan Tiger or Balkan Backwater?”, prin care acesta susţinea exploatarea aurului de la Roşia Montană. În cadrul aceleiaşi lucrări, Basham îl elogia pe Victor Ponta, dedicându-i un întreg captiol: „Balkan Blair? Ponta factor”. Studiul a venit la scurt timp după ce Basham a organizat o întâlnire la Washington între Victor Ponta şi oficiali americani având ca subiect economia României. 

Basham spunea, printre altele, că Victor Ponta avea un sprijin considerabil de la majoritatea populaţiei, „fiind simpatizat de acei români simpli, nesofisticaţi, care sunt preocupaţi de păstrarea locurilor de muncă, de plata facturilor, de întreţinerea familiei şi de respectarea credinţei“.

Tot Basham scria despre strategia lui Victor Ponta: 

Care este abordarea economică a lui Victor Ponta? Viziunea sa politică - „Planul său pentru România“ - demonstrează cu încredere că „România este pregătită pentru afaceri“. În acest scop, el pledează pentru un model economic bazat pe „mai multe locuri de muncă, investiţii, mai puţine taxe, şi mai puţină birocraţie“. Modelul lui „combină cu succes disciplina fiscală cu o creştere stimulată în mod inteligent, atrăgând investiţii şi creând joburi, într-un context definit de justiţie socială, echitate şi solidaritate

Pe de altă parte, Basham, cel care consideră că Iohannis a ieşit căştigător în alegerile prezidenţiale din toamnă folosindu-se de o platformă populistă împotriva corupţiei, afirma în februarie, tot la Realitatea TV, că „democraţia, pentru a fi puternică, trebuie susţinută de o economie puternică. Politicienii nu trebuie doar să spună, aşa cum a făcut Victor Ponta la Washington, că România este deschisă investitorilor, ci chiar trebuie să fie deschisă."

În octombrie 2013, Graţian Mihăilescu, blogger adevarul.ro şi autor la totb.ro, publica un scurt profil al lui Patrick Basham în care prezenta câteva dintre preocupările americanului, printre cele mai importante fiind interesul lui faţă de industria tutunului, publicând o lucrare prin care ataca restricţiile guvernului american. Într-o altă carte intitulată „Gambling a healthy bet“, el susţine că jocurile de noroc sunt benefice pentru dezvoltarea unei persoane, şi că prin pariuri aceste persoane se ţin departe de excesul de alcool, de faliment şi chiar de a ajunge în depresie sau la închisoare.

Susţinător al proiectului Roşia Montană 

Pe lângă astfel de cercetări, Basham este un autor cunoscut peste ocean pentru cărţi sau studii scrise pe teme care privesc politicile publice, politica externă a SUA sau problemele de mediu, una dintre cărţile sale fiind „Environmentalism and the Market Economy: A Model for a Green Earth“.  

Cu toate acestea însă Patrick Basham s-a arătat un mare susţinător al proiectului Roşia Montană din România, transformându-l într-un studiu de caz în capitolul „Dark Cloud-Today’s threat to Romania’s economic future“, din lucrarea despre România din 2013. 

basham la bbc

În luna decembrie 2013, înainte ca restricţiile de pe piaţa muncii să fie ridicate pentru români şi bulgari, Patrick Basham a avut o intervenţie la BBC World News prin care estima că aproximativ 600.000 de români vor lua cu asalt Marea Britanie în următorii cinci ani. 

„Principala îngrijorare este că numărul de imigranţi români şi bulgari va creşte rapid în următorii cinci ani în Marea Britanie. Ce putem să facem în acest sens? Trebuie să nu îi mai învinuim pe imigranţi, ei fac ce ar face oricare dintre noi răspunzând unor astfel de stimulenţi (banii-n.r.), însă ţări ca Marea Britanie şi România trebuie să-şi facă ordine în haosul economic“, spunea Basham pentru BBC World News. 

Soluţia pe care o oferea el şi care i-ar fi determinat pe români să rămână acasă şi să nu invadeze Marea Britanie consta în proiectul Roşia Montană. Nu se specifică nimic despre amplele proteste ale societăţii civile din România faţă de acest proiect.

„Există un proiect enorm al unei mine de aur din România, un proiect care este dezbătut zilele acestea de către guvern şi în parlament. Vorbim despre cea mai mare mină de aur din Europa. Dacă merge mai departe (proiectul – n.r.), se vor crea multe locuri de muncă şi acestea vor avea un impact pozitiv asupra PIB-ului României. Ce e şi mai important e faptul că mai mulţi investitori străini aşteaptă proiectul acesta. Este o întrebare care se cuvine aici: este România deschisă mediului de afaceri acum sau va rămâne închisă? Dacă alege varianta a doua, atunci România va coborî în continuare pe această pantă“, susţinea Basham.  

„Populismul brut“ şi cazul Adamescu 

Autorul Basham propune în articolul despre „mania anti-corupţie” din România o amnistie a faptelor de corupţie pentru cei care şi le recunosc. Basham este îngrijorat totodată că politicul se implică în justiţie şi exemplifică prin două cazuri ale unor moguli din România: Dan Adamescu de la România Liberă şi Adrian Sârbu de la Mediafax Group, susţinând că cele două cazuri sunt „problematice“. 

Nu este prima dată când specialistul american se arată interesat de cazul Adamescu, scrie hotnews. Chiar după vizita lui Ponta în Washington, Basham a publicat un articol în ziarul rus Pravda în care susţinea că Dan Adamescu este „aparent persecutat politic“. Basham revine în ianuarie 2015 şi spune că dosarul lui Adamescu demonstrează că „ataşamentul actualei conduceri politice a României faţă de statul de drept şi independenţa justiţiei este iluzoriu“. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite